Pohodlnejšie nemusí byť vždy lepšie. Ako si vybrať lekára k pôrodu

Patricia Poprocká, 29. decembra 2018 o 11:13

Je lepšie chodiť celé tehotenstvo na kontroly k svojmu gynekológovi a potom prejsť do starostlivosti odborníkov v pôrodnici, alebo mať celé tehotenstvo len jedného lekára, pri ktorom žena môže aj priviesť dieťatko na svet?

Lekári, ktorí pracujú len v pôrodniciach, majú viac priestoru na špecializáciu oproti takým, ktorí majú popri tom aj vlastné ambulancie.

Foto: shutterstock.com

Z hľadiska psychiky a dôvery medzi ženou a lekárom je nepochybne lepšia druhá možnosť. Z hľadiska odbornej starostlivosti zasa jednoznačne prvá.

„Po prvom dieťati som vymenila gynekológa a veľmi som sa potešila, keď som zistila, že je zároveň aj pôrodník, pri ktorom môžem priviesť aj dieťa na svet,“ hovorí Katarína z Bratislavy. Vraví, že to bolo veľmi pohodlné. „Nemusela som chodiť na kontroly do nemocnice, ani tam čakať celé hodiny, tu som si normálne dohodla termín a bolo. Rovnako príjemný bol aj pôrod – známa tvár v tej mase cudzích zdravotníkov...,“ vymenúva prednosti.

Pôrodník a zároveň ambulantný gynekológ má však aj svoje nevýhody. Upozorňoval na to aj prednosta pôrodnice v bratislavskom Ružinove Jozef Záhumenský v rozhovore pre ahojmama.sk. "Mnohí nemocniční lekári namiesto odborného rastu a štúdia vo voľnom čase pracujú ako lekári prvého kontaktu, aby si zabezpečili lepší zdroj financií a hlavne privátnych pacientok. Pritom práca privátneho rajónneho gynekológa je úplne odlišná od práce nemocničného gynekológa a pôrodníka a nie je možné na požadovanej odbornej úrovni robiť obe. Myslím, že by výrazne prospelo rozvoju nášho odboru, keby sa podobne ako v zahraničí prísne oddelila privátna sféra od nemocničnej a hlavne univerzitnej," povedal v rozhovore.

Jednou z hlavných výhrad voči lekárovi a pôrodníkovi v jednej osobe je aj nedostatok času. Pôrodník, ktorý má aj svoju gynekologickú ambulanciu, má často nabitý program. Preto sa neraz stáva, že pôrod radšej vyvolá, lebo naňho už čakajú inde.

Pre množstvo práce s pacientkami v ambulancii a s rodičkami nemá takýto pôrodník ani dosť času na špecializáciu, vzdelávanie sa, spoznávanie najnovších trendov či výskumov. A špecializácia je dnes to, na čo sa kladie dôraz v každom odvetví.

„Nemyslím si, že by odborne môj lekár nejako zaostával. Aj keď ako laik to posúdiť neviem. Pravdou ale je, že obaja moji synovia sa narodili vo vopred dohodnutý termín po vyvolávačke. Bolelo to, ale pôrod predsa bolí. A bola som aj rada, že som už nemusela dlhšie čakať, lebo chodiť s obrovským brušiskom bolo naozaj dosť náročné,“ opisuje svoje skúsenosti Michaela s praktikami v jednej z bratislavských pôrodníc. Jej lekár bol tiež pôrodníkom s vlastnou ambulanciou zároveň.

V zahraničí funguje systém pri bezproblémových tehotenstvách neraz tak, že sa o ženu stará od začiatku až po narodenie dieťaťa jedna a tá istá pôrodná asistentka, pri ktorej žena aj rodí.

U nás však takéto právomoci pôrodné asistentky nemajú. Sprievodcom ženy, ktorý sleduje počas tehotenstva zdravotný stav jej aj bábätka, je lekár. A lekár je u nás aj tým, kto vedie pôrod.

Ženy si teda počas tehotenstva musia vybrať medzi pôrodníkom a gynekológom v jednej osobe alebo dvoma lekármi. Lekár, ktorý by nerobil nič iné, len sa výlučne staral o tehotné ženy od začiatku tehotenstva až po pôrod vrátane neho, totiž zatiaľ na Slovensku nie je.


ANKETA:

Čo uprednostňujete vy?

36,0%



64,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >