6 dobrých dôvodov, prečo si k pôrodu vziať dulu. Môže pomôcť aj viac ako partner

Gabriela Bachárová, 17. decembra 2018 o 12:43

Väčšina žien si k svojmu pôrodu berie partnera, ale ak chcete, aby narodenie vášho dieťaťa prebehlo čo najlepšie, zvážte prítomnosť duly. Slovenské pôrodnice už duly celkom akceptujú.

Dula môže narodenia dieťaťa veľmi uľahčiť.

Foto: Shutterstock.com

Dula je žena, ktorá tehotnú sprevádza pred pôrodom, počas neho, ale môže i po narodení dieťaťa. Nie je to však zdravotnícky pracovník. Dulou sa môže stať v podstate ktorákoľvek žena, ktorá o to prejaví záujem a prejde potrebným školením.

„Pôrodu som sa veľmi bála. Môj partner sa na ňom nechcel zúčastniť, čo som rešpektovala. Našla som si preto dulu, ktorú som párkrát navštívila už pred pôrodom. Hovorila som jej o svojom strachu, či vôbec zvládnem dieťa porodiť. Ona ma upokojila napríklad tým, že pôrodné bolesti majú zmysel a sú predsa dočasné, tak sa nemám čoho obávať," hovorí Lenka, mama osemročnej dcérky.

„Dohodli sme sa, že bude pri mojom pôrode. Nakoniec ale bolo všetko inak. Mala som veľmi rýchly a takmer bezbolestný pôrod, nebol čas ju volať. Keď som potom spätne uvažovala, ako je možné, že som porodila tak ľahko, napadlo ma, že som sa ho vďaka dule prestala báť, ale naopak som sa naň začala tešiť ako na mimoriadny a krásny zážitok. Toto moje naladenie možno prispelo k tak jednoduchému pôrodu," uvažuje.

Martina, mama trojročného chlapca, sa tiež rozhodla pre dulu: „A neľutujem. Nemocnica predstavuje pre ženu cudzie prostredie s cudzími ľuďmi, kde nikto nemá čas rozoberať vaše pocity a upokojovať vás. Dula pre mňa bola neskutočnou psychickou oporou. Predýchavala spolu so mnou kontrakcie, odporúčala mi vhodné polohy, aby sa mi uľavilo od bolesti, ale predovšetkým ma neustále upokojovala, že pôrod prebieha dobre, že mi to ide skvelo a podobne. Práve toto chcete vo fyzicky a emocionálne náročných chvíľach počuť."

„Prítomnosť partnera je určite fajn, ale ten nemusí vedieť, čo robiť a nakoniec môže dokonca aj tak trochu prekážať a ženu znervózňovať, keď robí niečo, čo ona práve nepotrebuje. Dula je samozrejme cudzia žena, to nemusí každému vyhovovať, ale pre mňa to bola tá najlepšia voľba. Čakám druhé dieťa a dulu mám už znovu dohodnutú," hovorí Martina.

1. Dula vás upokojí pred pôrodom

Na prehliadkách u lekára nie je čas na to, aby sa žena zdôverovala s obavami týkajúcimi sa pôrodu, alebo aby dostala všetky odpovede na svoje otázky. Predpôrodné kurzy sú síce fajn, ale ani tam nie je miesto na individuálne rozhovory. S dulou sa pritom žena pred samotným pôrodom stretne viackrát, podľa potreby a môže sa opýtať na všetko, čo ju zaujíma. Dula ju môže upokojiť podobne ako Lenku a na pôrod ju psychicky, ale aj fyzicky pripraviť.

2. Poradí, kedy odísť do pôrodnice

Žena si síce pred pôrodom môže presne naštudovať, kedy má už odísť do pôrodnice, ale keď sa objavia pôrodné bolesti, často si nie je istá, či je už potrebné naštartovať auto alebo ešte môže zostať doma. Telefonát dule môže situáciu raz dva vyriešiť. Do nemocnice tak neprídete zbytočne skoro

3. Dula vie, ako zmierniť bolesť počas pôrodu

Intenzita pôrodných bolestí môže ženu šokovať a tá spanikári: „Čo mám robiť, kto mi pomôže, ja tu snáď zomriem." Dula poradí, ktoré polohy od bolesti uľavia, môže ženu masírovať, dýchať spolu s ňou. Poskytuje aj drobnú pomoc, podá uterák, papuče, ovlaží pery. Zároveň môže tlmočiť priania a predstavy rodiacej ženy zdravotníckemu personálu.

4. Psychicky podporí počas pôrodu

Nemocnica je cudzie miesto, v ktorom sa rodiaca žena často cíti jednoducho zle. Ak sa dostane do stresu z neosobného prostredia alebo necitlivých poznámok zdravotníkov, pôrod sa môže ľahko zastaviť, čo v konečnom dôsledku spôsobí kaskádu neželaných medicínskych zásahov do jeho priebehu. Prítomnosť duly je upokojujúca, jej pokoj sa prenesie aj na rodiacu ženu.

5. Pomôže s bondingom a prisatím

Dula môže byť veľmi nápomocná aj po pôrode, kedy pomôže s bondingom, teda priložením dieťaťa na hruď matky a s tým, aby sa dieťa takzvane samoprisalo, teda samo našlo matkinu bradavku a skúšalo sa prvýkrát napiť materského mlieka.

6. Pre ženu je tu aj po pôrode

Dula dokáže žene pomôcť aj po pôrode. Niektoré ponúkajú aj služby laktačnej poradkyne, ktorá poradí s dobrým rozbehom dojčenia. Môžu tiež prísť na niekoľko popôrodných návštev, na ktorých ženu ubezpečí, že všetko robí dobre, alebo jej naopak odporučia, čo by v starostlivosti o dieťa mohla robiť lepšie. Čerstvá mamička dostane aj možnosť spracovať zážitky z pôrodu a zdôveriť sa so všetkými obavami a radosťami. A to môže byť na nezaplatenie. Aby vám ale dula mohla naozaj účinne pomôcť pred pôrodom, počas neho i po ňom, musíte si s ňou osobnostne sadnúť. Vyberajte si z oficiálneho zoznamu dúl na www.duly.sk. Občianske združenie Slovenské duly je jediná organizácia na Slovensku, ktorá duly vzdeláva a združuje.

Vezmite si obidvoch!
Dula či partner? Niektoré nemocnice síce obmedzujú sprievod pri pôrode na jednu osobu, ale ak chce mať obidvoch, skúste na tom slušne trvať, možno sa vám podarí prekonať byrokratické prekážky. Našťastie niektoré zdravotnícke zariadenia už umožňujú prítomnosť pri pôrode aj viacerým osobám.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >