Aj jedna nevhodná veta môže zastaviť pôrod. Čo by lekári nemali ženám hovoriť

Patricia Poprocká, 16. decembra 2018 o 06:05

Takmer každý tretí pôrod na Slovensku končí podľa údajov Health Policy Institute cisárskym rezom. Sú pôrodnice, kde ich je takmer 50 percent, ale aj také, kde ich ubúda. Niekedy sú na cisársky rez zdravotné dôvody, stáva sa však, že sú to aj samotní doktori, ktorí žene uberú odhodlanie a vieru v schopnosť porodiť svoje dieťa prirodzene. Tu je šesť nevhodných poznámok, ktoré ju k cisárskemu rezu smerujú.

Bábätko je valibuk! Ultrazvukové merania bývajú vo väčšine prípadov nepresné a vyvolávajú zbytočné obavy z pôrodu.

Foto: shutterstock.com

Je to veľké


Aj keď to na prvé počutie znie ako radostná správa, varovanie, že bábätko je veľké, zmenšuje žene odvahu na prirodzený pôrod. Naopak, vyvoláva obavy. Pritom väčšinou aj tak ide o chybnú informáciu. Ultrazvukové merania hmotnosti bábätka pred pôrodom bývajú väčšinou nepresné. Vo väčšine prípadov, kedy ultrazvuk označí váhu bábätka nad 4 kilogramy, sa napokon ukáže, že šlo o prehnané číslo. Na druhej strane však aj väčšina takýchto prípadov celkom zbytočne končí cisárskym rezom.

Máte úzku pánvu


Keby ženy s úzkou pánvou nemohli rodiť prirodzene, všetky Aziatky by rodili cisárskym rezom. Meranie rozmerov pávny na konci tehotenstva je zbytočné. Kedysi sa tento úkon robieval, podľa súčasných odborníkov je však zastaralý. Ako zdôrazňujú, vonkajšie vzdialenosti kostí nijako nesúvisia s vnútornými rozmermi pôrodných ciest. Najdôležitejšia je panvová hlbina, v ktorej musí mať bábätko priestor na dorotovanie hlavičky, ktorou prichádza na svet.

Pôrodné cesty sú tuhé


Diagnóza rigidné pôrodné cesty býva indikáciou k plánovanému cisárskemu rezu, čoraz viac pôrodníkov však skôr než o nepripravenosti pôrodných ciest hovorí o neochote čakať. Termín pôrodu nie je predsa nemenný zákon, nemusí byť vypočítaný presne, a predovšetkým - každé tehotenstvo je iné. Čo naozaj spúšťa pôrod, sa doteraz presne nevie. A nech pôrodné cesty vyzerajú akokoľvek, zmenia sa, keď sa dieťatko začne pýtať na svet. Ak však žena od lekára počuje, že jej pôrodné cesty sú rigidné, výrazne jej to uberie dôveru v seba, že dokáže priviesť dieťa na svet prirodzenou cestou.

My to tu robíme takto


Každá žena má o pôrode vlastné predstavy, a je na nej a na zdravotníkoch, aby ich dokázali zosúladiť. Ak sa však personál v nemocnici chová ako ten, kto má jediný správny patent na pravdu, ženine odhodlanie a sebadôvera postupne klesajú k bodu nula. Nemusí to zákonite skončiť cisárskym rezom, dobrý pocit z pôrodu, ktorý je pre ženu dôležitý aj do ďalších dní, keď sa má starať o dieťa, je však preč. A trauma z pôrodu ju môže poznačiť na celé ďalšie roky.

Pôrod nepostupuje


Ten v skutočnosti postupuje, len možno nie tak rýchlo, ako by si želal doktor, ktorého čakajú ešte ďalšie povinnosti alebo pacientky. Takouto poznámkou však môže ženu vystrašiť a pôrod naozaj zastaviť. Nuž, ako sa vraví: Trpezlivosť je základnou vlastnosťou pôrodníka.

Ukľudnite sa!


Každá žena reaguje na pôrodné bolesti inak. Niektoré hlasnejšie prejavy sa môžu nezainteresovanému zdať ako neprimerané, ale naozaj je dobré ženu nerušiť. Pôrod je veľmi intímna záležitosť, žena je často ponorená hlboko do seba a akékoľvek vyrušenia sú nežiaduce. Ak aj niektorá začne od bolesti panikáriť, tiež potrebuje skôr empatiu, potvrdiť pocity a podporiť „áno, je to náročné, ale zvládneme to“ než okríknutie ako v škôlke. Na takýto povel sa vnútorne ukľudniť nedá. Zastaviť rozbehnutý pôrod však áno.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >