V Česku ženy porodia aj bez lekára. Viac súkromia im doprajú aj niektoré slovenské pôrodnice

Gabriela Bachárová, 28. novembra 2018 o 11:02

Bez lekára, len v prítomnosti pôrodnej asistentky bude možné porodiť v niektorých nemocniciach v susednom Česku. Pôrodník bude k dispozícii len v prípade zdravotných komplikácií. S touto prevratnou zmenou, ktorú by privítalo aj veľa slovenských žien, prichádzajú priamo české úrady.

Niektoré pôrodnice sa snažia o ústretovejšie správanie sa k rodiacim ženám.

Foto: Shutterstock.com

Prvé dva apartmány už vznikajú v pražskej nemocnici Na Bulovke. Ako sa vyjadrila námestníčka českého ministra zdravotníctva Alena Šteflová, v súčasnosti prebiehajú rokovania aj so známou pražskou pôrodnicou U Apolináře a s nemocnicam v Brne a Olomouci.

„Komunikujeme aj s ostatnými nemocnicami, ako sa pozerajú na možnosť takejto premeny,“ uviedla pre český spravodajský portál www.aktualne.cz Alena Šteflová. Nové priestory by podľa nej umožňovali pôrod vedený len pôrodnou asistentkou od začiatku až do konca. Lekár by bol prítomný, len ak by sa objavili nejaké zdravotné komplikácie. „V pomerne krátkej dobe sa dajú urobiť prvé zmeny, ale je to o investíciach,“ poznamenala. Zatiaľ sa presne nevie, kedy by nová možnosť mohla byť k dispozícii. Istý problém by mohol byť aj v personálnom zaistení nových oddelení.

Že sa v susednom Česku v tomto smere niečo deje, svedčí aj to, že mesto Brno uvažuje, že pri niektorej z miestnych pôrodníc založí takzvaný pôrodný dom, ktorý ženám umožní porodiť v domáckom prostredí a tiež bez prítomnosti lekára. Pôrodný dom by navonok vyzeral ako penzión obklopený nemocničnými budovami. V prípade bezproblémového pôrodu by ho žena opustila už za niekoľko hodín. Cieľom je, aby prostredie a starostlivosť čo najmenej pripomínali nemocnicu.

Na Slovensku sa síce o vzniku pôrodných domov neuvažuje, ale niektoré pôrodnice chcú ísť cestou väčšieho súkromia pre rodiace ženy a pôrodnica v bratislavskom Ružinove plánuje v budúcnosti tiež viesť pôrody bez lekára.

„Miesto samostatných pôrodných domov by boli ideálne samostatné pôrodné miestnosti s kompletným sociálnym zázemím vybavené potrebnou technikou, ale zároveň „priateľského“ vzhľadu. Rodička by tu strávila celý pôrodný dej a prípadne po dvoch hodinách by podľa zdravotného stavu odišla domov. Celý pôrod by tu bol v kompetencii pôrodných asistentiek, ktoré by volali lekára pri komplikáciách. Takýto je aj náš plán po prestavbe našej pôrodnice, ktorú nám predstavila pani ministerka zdravotníctva,“ uviedol pre náš web Jozef Záhumenský, prednosta II. gynekologicko-pôrodníckej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Univerzitnej nemocnice Bratislava v Nemocnici Ružinov.

Viac súkromia získajú rodiace ženy už čoskoro aj v košickej Nemocnici-Šaca. Budúcim mamičkám bude k dispozícii päť nových pôrodných boxov s centrálnym monitorovacím systémom. Pôrodné boxy budú vybavené vlastným hygienickým zariadením s minimalizáciou rušivých vplyvov.

„Intimita je pre ženu pri pôrode kľúčová, rovnako ako súkromie a podpora partnera či blízkej osoby, ktorá pomôže navodiť budúcej mamičke psychickú pohodu. Toto všetko dokáže ženu pozitívne ovplyvniť a samotný pôrod je potom pre ňu jednoduchšie zvládnuteľný. Pri plánovaní nových pôrodných boxov sme práve súkromie a intimitu rodičiek považovali za najdôležitejšie,“ hovorí prednosta tamojšej Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Ján Richnavský. Pôrodné boxy budú dokončené koncom tohto roka. Do prevádzky by mali byť spustené začiatkom budúceho roka.


ANKETA:

Uvítali by ste možnosť porodiť bez lekára?

58,8%



0,7%



40,4%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >