V horúčavách odpojte elektrické zariadenia. Prečo?

TASR, gb, 4. júla 2022 o 04:15

Vysoké vonkajšie teploty môžu spôsobiť prehriatie organizmu a zdravotné komplikácie ako zvýšenie telesnej teploty, malátnosť, ospalosť, bolesti hlavy, závraty, nevoľnosť či zvracanie.

Tak takto nie! Ventilátor by mal vždy smerovať mimo osoby.

Foto: Shutterstock.com

Počas horúčav je dôležité regulovať teplotu v miestnosti, a to obzvlášť v prítomností detí, seniorov a chronicky chorých. Pomôže klimatizácia, vetranie či tienenie. Odporúča to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ).

Najvhodnejším a najprirodzenejším spôsobom na zvýšenie prúdenia vzduchu v izbe je vetranie. Odporúča sa vetrať v noci alebo skoro ráno, pred prehrievaním miestností pomôže tienenie roletami alebo žalúziami. Prijateľnú teplotu v miestnostiach udržíte tak, že vyvetráte (v noci, ráno), zavriete okná, spustíte žalúzie a okná už počas dňa neotvoríte. Horúci vzduch tak nedostane šancu preniknúť dnu.

Pri používaní ventilátorov je potrebné ich umiestniť a nasmerovať mimo prítomných osôb. Úrad radí tiež odpojiť elektrické zariadenia, ktorých používanie nie je nevyhnutné. „Zo zariadení totiž môže sálať teplo a môže tak dochádzať k zohrievaniu vzduchu v interiéri,” vysvetlila vedúca odboru hygieny životného prostredia ÚVZ Milada Eštóková.

Úrad tiež pripomína, že pri prechode z chladného do horúceho prostredia môže prísť k teplotnému šoku, ktorý dokáže celkovo oslabiť organizmus. „Klimatizáciu je preto vhodné nastaviť tak, aby rozdiel teplôt medzi vonkajším a vnútorným prostredím nebol vyšší ako päť, maximálne sedem stupňov Celzia,” doplnil ÚVZ. Nesprávne používaná klimatizácia môže hlavne pri dlhých cestách uškodiť aj v aute, preto ÚVZ odporúča klimatizáciu časovo regulovať na desať až 15 minút za hodinu.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >