Žena môže po pôrode domov aj hneď, nik jej nesmie brániť, tvrdia právnici

Gabriela Bachárová, 19. decembra 2018 o 12:08

Slovenky nemusia po pôrode zotrvávať v nemocnici štyri dni a v prípade cisárskeho rezu aj dlhšie, ale ak chcú, majú nárok odísť skôr. Hovoria to právnici z košickej advokátskej kancelárie h&h PARTNERS.

Ak chcete, máte právo odísť z nemocnice aj skôr.

Foto: Shutterstock.com

Minulý týždeň vyvolala veľký ohlas reportáž americkej spravodajskej agentúry AP, podľa ktorej slovenské nemocnice, konkrétne tá v Kežmarku, nútia hlavne rómske ženy nedobrovoľne zostávať v pôrodnici. Na našom facebookovom profile si téma vyslúžila viac ako šesťdesiat komentárov.

Požiadali sme preto o vyjadrenie právnikov. Môže žena odísť z nemocnice aj skôr alebo v nej musí zostať? Dostane aj po skoršom odchode príspevok pri narodení dieťaťa?

Právnici Ivan Humeník a Michal Novák z košickej advokátskej kancelárie h&h PARTNERS, ktorá sa zameriava aj na medicínske právo, sa zhodli: Žena nemusí v nemocnici zostávať viac dní, má právo odísť, len potom preberá zodpovednosť za svoj zdravotný stav a za zdravie dieťaťa. 

Michal Novák: „Štyri dni v nemocnici? Je to len odporúčanie, žiadny zákon."
Na otázku hospitalizácie matky a dieťaťa bezprostredne po pôrode sa ako aj na každé poskytnutie zdravotnej starostlivosti vzťahuje zákon o zdravotnej starostlivosti. Dlhé obdobie platilo pravidlo, aby matky v záujme svojho zdravotného stavu a zdravotného stavu svojho dieťaťa ostávali po pôrode v nemocniciach celý týždeň. Aktuálne je táto doba skrátená na štyri dni po pôrode a Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky uvažuje nad skrátením, konkrétne na tri dni.

Túto odporúčanú dobu zaviedlo ministerstvo zdravotníctva vydaním odborného usmernenia publikovaného vo vestníku ministerstva. V súvislosti s medializovanou správou, že nemocnica „núti“ matky po pôrode zostať v nemocnici, je dôležité povedať, že takýto postup zdravotníckeho zariadenia by v prevažnej väčšine prípadov nenašiel oporu v zákone. Aj napriek tomu, že uvedená doba štyroch dní je upravená v odborom usmernení Ministerstva zdravotníctva, jedná sa len o odporúčanie, pretože z povahy odborných usmernení, ako takých, nevyplýva všeobecná záväznosť."

Ivan Humeník: „Za dieťa zodpovedajú rodičia, nie pôrodnica."

„Matka môže po pôrode z nemocnice odísť na vlastnú žiadosť, aj keď odporúčania lekárov budú opačné. V takomto prípade zodpovednosť za svoj zdravotný stav a zdravotný stav svojho dieťaťa preberá matka. V kontexte zákona o zdravotnej starostlivosti ide v podstate o odmietnutie poskytovania zdravotnej starostlivosti. Odvolať informovaný súhlas je jedným zo základných práv pacienta. Dieťa je v tomto prípade zastupované matkou, ktorá túto vôľu prejavuje za dieťa. 

Ivan Humeník

Foto: archív Ivana Humeníka

Za dieťa konajú jeho zákonní zástupcovia, rodičia, nie ošetrujúci lekár ani nemocnica. Z toho vyplýva, že de facto konanie nemocnice, ktoré by smerovalo k zadržiavaniu matky, respektíve k vytváraniu podmienok, ktoré by hoci nepriamo bránili matke vyššie uvedené právo realizovať , je, ak nie v priamom rozpore so zákonom, tak minimálne na jeho hrane (záleží samozrejme od špecifík prípadu). 

Zákon samozrejme pamätá aj na situácie, kedy by rozhodnutie zákonného zástupcu bolo v rozpore s objektívnym záujmom dieťaťa. Ak má lekár názor, že neposkytnutie zdravotnej starostlivosti v dôsledku nesúhlasu rodiča je v rozpore so záujmom dieťaťa, môže podať návrh na súd, aby informovaný súhlas nahradil. Do momentu rozhodnutia súdu môže lekár vykonávať len také zdravotné výkony, ktoré sú nevyhnutné na záchranu života dieťaťa."

Odídete skôr, stratíte nárok na príspevok pri narodení dieťaťa?

V reportáži zaznela informácia, že rómske matky, ktoré odchádzajú po pôrode z nemocnice, sú hlásené na úrady práce, sociálnych vecí a rodiny a strácajú tak nárok na príspevok pri narodení dieťaťa. Právnici ale tvrdia, že takýto postup nemá oporu v zákone. Právnik Michal Novák hovorí: „Poskytovanie príspevku pri narodení dieťaťa upravuje zákon o príspevku pri narodení dieťaťa. V tomto predpise sú vymenované podmienky, ktoré je nevyhnutné na získanie príspevku splniť, a taktiež tu sú uvedené situácie, za ktorých nárok na tento príspevok nevzniká. Jednou z takýchto situácii je aj prípad, keď matka po pôrode opustila nemocnicu spôsobom, ktorý je v rozpore so zákonom o zdravotnej starostlivosti. Je ale nevyhnutné povedať, že opustenie nemocnice na vlastnú žiadosť, respektíve na žiadosť rodičov v prípade dieťaťa, sa nepovažuje za spomínaný rozpor."

Ako ďalej uvádza právnik, ak zákon dáva pacientovi či zákonnému zástupcovi právo odmietnuť zdravotnú starostlivosť, nemal by ich sankcionovať za to, že toto právo využili. „Podľa nášho názoru nárok na priznanie príspevku pri narodení dieťaťa z dôvodu opustenia nemocnice na vlastnú žiadosť matky, pričom toto rozhodnutie bolo premietnuté aj do prepúšťacej správy, by nemalo oporu v zákone. Inú situáciu by samozrejme predstavovalo, ak by napríklad matka z nemocnice ušla, opustila nemocnicu náhle a bez prepúšťacej správy a podobne. Až takéto konanie matky by mohlo zakladať dôvod na nepriznanie príspevku."

Ženám viac dní v nemocnici väčšinou vyhovuje

Samotné ženy možnosť zostať v nemocnici viac dní väčšinou oceňujú. Vyplýva to aj z našej ankety, ktorú sme uverejnili pod článkom o reportáži spravodajskej agentúry AP. Až 67,7 percenta odpovedajúcich sa vyjadrilo, že kvôli nutnosti sledovať zdravotný stav matky i dieťaťa má zmysel, ak žena zostane v nemocnici štyri dni. Odpoveď „Žena by mala mať právo odísť z nemocnice hneď po pôrode, ak je spolu s dieťaťom v poriadku" zvolilo 22,5 percenta ľudí. Pobyt v nemocnici by sa mal skrátiť na dva až tri dni, s tým súhlasilo 7,6 percenta odpovedajúcich. Najmenej ľudí (2,2 percenta) zvolilo možnosť „Neviem, nejaký zmysel to asi má, ale často je tak dlhý pobyt zbytočný a stresujúci".

„Keď na druhý deň pôjdete domov a na tretí sa náhodou dieťaťu zhorší zdravotný stav alebo čokoľvek, tak už bude zase opačne, že vás hneď domov poslali, dieťa choré a pod. Máte dohľad nad dieťaťom aj nad sebou a to je zle? Nechápem. Nie je lepšie tam tých pár dní pobudnúť a odísť vážne s pocitom že si domov nesiete zdravé bábätko," vyjadrila sa v diskusii na našom facebookovom profile diskutujúca Silvia Kalická.

Opačný názor mala Silvia Masárová: „Ušla by som hneď po pôrode a sprche. Ja ten špitál nedávam vôbec. Ani akože nadštandard nepomáha. Ako som sa dostala na izbu, prášila som do sprchy a bola som ready na návrat domov. Ale toto sa týka len bezproblémového pôrodu. Radšej ako byť v nemocke by som brala nejakú pani doma. Na pár hodin. Doobeda."

V nemocnici sa zostáva aj kvôli novorodeneckému skríningu

Pobyt v nemocnici sa okrem sledovania zdravotného stavu matky i dieťaťa využíva i na novorodenecké vyšetrenia. Ak matka odíde s dieťaťom skôr, musí si ich zabezpečiť sama, napríklad sa dohodnúť s nemocnicou, že ich dieťa absolvuje ambulantne, prípadne ísť cez pediatra. 

Od 72. do 96. hodiny po narodení sa dieťaťu odoberá najčastejšie z pätičky pár kvapiek krvi, ktorá sa posiela do Skríningového centra novorodencov Slovenskej republiky v Banskej Bystrici. Sleduje sa možný výskyt kongenitálnej hypotyreózy (vrodená snížená tvorba hormónov štítnej žľazy), kongenitálnej adrenálnej hyperplázie (dedičná porucha tvorby životne dôležitých hormónov vytváraných v nadobličkách) i cystickej fibrózy (ochorenie, ktoré napadá hlavne tráviacu a dýchaciu sústavu). Zisťuje sa aj výskyt niektorých vážnych metabolických ochorení, ako sú fenylketonúria či leucinóza. 

Ultrazvukom sa 72 hodín po narodení zisťuje, či dieťa netrpí vážnymi vývojovými chybami obličiek. Skríning kritických vývojových porúch srdca je zasa vyšetrenie, kedy sa novorodencovi na nožičku na dve minúty pripevní takzvaný pulzný oxymeter, ktorý sleduje nasýtenie jeho krvi kyslíkom. Okrem toho sa v nemocnici zisťuje aj to, či dieťa dobre počuje alebo nemá sivý zákal.



Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarAeliss 20. decembra 2018 o 20:52

    Podla mna by tom malo byt ako v zahranici,aby zena mohla ist po bezproblemovom porode po par hodinach domov
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >