Zdieľate na webe rodinné fotografie? Pozor na krádež identity, práve deti sú najľahší terč

pt, 6. marca 2023 o 04:16

O rizikách, ktorým sú na internete vystavené deti, sa hovorí často, väčšina rodičov ich však podceňuje. Nástrahy berie naľahko 61 percent rodičov, ukázal prieskum spoločnosti Microsoft v 16 krajinách, v ktorom oslovili 16-tisíc ľudí. Zväčša sa domnievajú, že im ani ich dieťaťu sa nič také neprihodí.

Pozor, aké obrázky zo svojho súkromia zavesíte na web.

Foto: shutterstock.com

Pritom sú to neraz aj samotní rodičia, ktorí dieťa vystavujú ohrozeniu, a to keď vo veľkom zdieľajú citlivé fotografie a videá svojich detí v online svete. Ide o tzv. sharenting, odvodený od anglického slova „share“ (zdieľať) a „parenting“ (rodičovstvo). Občasné zverejnenie súkromných rodinných momentov, v rámci ktorého nevidno tváre, nie je podľa odborníkov problém, pridávanie príspevkov cez nezabezpečené profily však už áno. „Priam láka k ich zneužitiu rôznymi kriminálnymi spôsobmi,“ varujú.

Možností zneužitia citlivých fotografií a videí je viac. Napríklad v kontexte pedofílie a pornografie, môže ale dôjsť aj ku krádeži identity. Tá sa často preukáže až o niekoľko rokov. „Práve deti sú obľúbeným terčom, nakoľko nemajú žiadnu minulosť, a tak je krádež identity v podstate bezproblémová,“ pripomínajú autori výskumu. Na tento problém upozorňovali viaceré kampane, svojho času aj u nás iniciatíva Nezdieľam.

Čo sa týka hrozieb, ktorým sú dnes deti na internete najčastejšie vystavované, sú to dezinformácie, osobné útoky, ako hate speech, kyberšikana, obťažovanie a tiež hrozby násilia. Prítomný je aj násilný obsah, sexuálne obťažovanie či témy sebapoškodzovania.

Rozdiel je aj aj z hľadiska pohlavia: Chlapci sú častejšie vystavení extrémistickým témam a graficky násilnému obsahu, dievčatá zasa viac ohrozuje sexuálne obťažovanie a téma samovraždy či sebapoškodzovania.


ANKETA:

Zdieľate na webe fotografie svojich detí?

0,0%



0,0%



10,0%



90,0%



0,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >