Zbierka Biela pastelka opäť pomôže nevidiacim

SITA, gb, 28. januára 2019 o 10:52

Výnos zo zbierky sa použije na výcvik chôdze s bielou palicou, kurzy Braillovho písma či práce s rôznymi kompenzačnými a optickými pomôckami.

Výnos zo zbierky pôjde aj na kurzy Braillovho písma.

Foto: Shutterstock.com

S cieľom pomôcť ľuďom s ťažkým zrakovým postihnutím začleniť sa do života odštartovala Únia pre nevidiacich a slabozrakých Slovenska už 18. ročník verejnej zbierky Biela pastelka. Výťažok každoročne putuje na financovanie služieb, ktoré únia poskytuje záujemcom na celom Slovensku. Biela pastelka 2019 potrvá do 31. decembra, pričom hlavným zbierkovým dňom bude 20. september, keď zaplnia ulice 300 miest a obcí dobrovoľníci v tričkách s logom Bielej pastelky a so zapečatenými pokladničkami. Darcom za dobrovoľný finančný príspevok dajú spinku v tvare bielej pastelky. Ambasádorkou zbierky Biela pastelka bude opäť moderátorka Adela Vinczeová.

Výnos zo zbierky, ktorá patrí medzi desať najväčších na Slovensku, sa použije na financovanie špeciálnych rehabilitačných programov zameraných na výcvik chôdze s bielou palicou, kurzy Braillovho písma či práce s rôznymi kompenzačnými a optickými pomôckami. Financie pôjdu e aj na obhajobu práv ľudí so zrakovým postihnutím, odstraňovanie bariér alebo na rôzne integračné aktivity. Zbierka sa zameria aj na oboznamovanie verejnosti s možnosťami riešenia problémov nevidiacich a slabozrakých ľudí.

„Prispejete aj na financovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života. Ide o špecializované sociálne poradenstvo a kurzy, pomocou ktorých nevidiaci klienti získavajú zručnosti nevyhnutné pre každodenný život," uvádza únia. Vďaka zbierke môže únia poskytovať služby všetkým záujemcom bezplatne.

Aktivity pre ľudí so zrakovým postihnutím môže verejnosť podporiť príspevkom na účet SK23 1111 0000 0014 3025 8006, príspevkom do stacionárnych pokladničiek umiestnených vo vybraných inštitúciách ako školy, úrady, firmy alebo on-line na stránke Bielej pastelky. Od 15. júla je možné poslať príspevok aj prostredníctvom darcovských SMS na číslo 820.

Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska, organizátor verejnej zbierky Biela pastelka, je občianske združenie, ktorého členmi sú ľudia so zrakovým postihnutím, ich priatelia a príbuzní i rodičia nevidiacich a slabozrakých detí. Má vyše štyritisíc členov združených v 65 základných organizáciách. Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska bola založená 7. apríla 1990.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Hendikepy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >