Zázračná otázka, ktorá vyrieši mnoho výchovných problémov. Položte ju dieťaťu!

Gabriela Bachárová, 11. októbra 2019 o 05:30

Skúšate vo výchove najrôznejšie stratégie, ale príliš nezaberajú. Vysvetľovanie, hecovanie či prehováranie? Akoby ste hrach na stenu hádzali. Keď zlyhávajú pozitívne metódy, siahnete k uplácaniu či dokonca vyhrážaniu sa, ale výsledok je rovnaký. Dá sa ešte vôbec niečo robiť?

A čo by ti pomohlo, dieťa moje?

Foto: Shutterstock.com

Keď máte pocit, že s dieťaťom už nepohne vôbec nič, skúste sa ho jednoducho opýtať, čo by mu v danej chvíli a danej situácii pomohlo. A možno budete prekvapení výsledkom. Vezmime si modelovú situáciu. Dieťa odmieta opustiť detské ihrisko, ale mama už potrebuje ísť domov. Postupne vyskúša všemožné stratégie:

Vysvetľovanie: „Sofinka, už ideme, musíme ísť nakúpiť a domov, robiť večeru.“
Hecovanie: „Poď, odchádzame. Kto bude prvý pri tamtom strome?“
Prehováranie: „No tak poď už, prosím ťa, nech ťa nemusím prehovárať.“
Uplácanie: „Keď pekne pôjdeš, kúpim ti v obchode bonbón.“
Vyhrážanie sa: „Ak okamžite nepôjdeš, dostaneš jednu na zadok.“ A keď dcérka nejde, naozaj po zadku aj dostane.

Skúste však v situáciách, keď dieťa niečo tvrdošijne odmieta, jednoducho položiť otázku: „A čo by ti pomohlo?“

Možno sa dozviete, že Sofinke by pomohlo, ak by sa mohla ešte chvíľočku pohrať na červenom hojdacom koníkovi alebo ak by ju mama ešte roztočila párkrát na kolotoči. Potom by si bez protestovania zbalila svoj batôžtek, chytila mamu za ruku a spokojne by z ihriska odišla.

Keď sa dieťaťa opýtate, čo by mu pomohlo, zhodíte zo seba bremeno zodpovednosti za vyriešenie problému a s plnou vážnosťou prizvete do hry aj potomka. Ten navyše prestane byť tým, kto je „problémový“ a „kto neposlúcha“. Pocíti, že ho rešpektujete a bude oveľa ochotnejší spolupracovať.

Je samozrejme možné, že u vášho potomka metóda príliš nezaberie, pretože každé dieťa je iné a nedá sa vychovávať presne podľa šablóny. Nie vždy tiež dieťa vie, čo by mu presne v konkrétnej situácii pomohlo. Alebo je príliš emocionálne rozrušené, aby vám mohlo rozumne odpovedať. Za vyskúšanie to však určite stojí. Napíšte nám do komentárov, ako ste dopadli.

Áno, tvoje pocity sú oprávnené
Podobnou metódou, ako zlepšiť vzťahy s dieťaťom a lepšie ho vo výchove viesť, je potvrdenie pocitov. Prišla s ňou americká rodinná poradkyňa Naomi Aldort v knihe Vychovávame deti a rastieme s nimi. Na harmonickú a rovnocennú komunikáciu s dieťaťom má takzvanú metódu SALVE (z anglických slov S – separate – nájsť odstup od chovania dieťaťa a jeho emócií, teda nevybuchnúť hnevom, A – attention - venovať pozornosť dieťaťu, L – listen – načúvať mu, V – validate - uznať jeho potreby a pocity, ktoré prejavuje, E – empower – povzbudiť dieťa, umožniť mu, nech sa samé vysporiada s vlastným hnevom či problémom).





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >