Záujemcovia si môžu pozrieť oceňovaný film o traume z pôrodu Neviditeľná

gb, 16. mája 2021 o 04:00

Takmer 90-minútový dokument o traume z pôrodu Neviditeľná z dielne režisérky Maie Martiniak si budú môcť diváci pozrieť od 18. mája od piatej hodiny večer online z pohodlia svojho domova. Premiéru filmu doplní beseda s režisérkou.

Najkrajší, alebo najhorší životný zážitok?

Foto: archív

Film bude dostupný prostredníctvom portálu https://dafilms.sk. Oceňovaný dokument bol doteraz k dispozícii iba obmedzene, a to divákom a diváčkam festivalu Jeden svet. Teraz prichádza v rámci Svetového týždňa rešpektu k pôrodu do online priestoru. Film bude dostupný dlhodobo.

Na jeho pozretie stačí mať predplatený prístup k portálu Dafilms, diváci si však budú môcť zakúpiť aj jednorázový „lístok” iba na tento konkrétny film, ktorý si nasledujúcich 48 hodín budú môcť pozrieť.

Film je vyskladaný z príbehov troch žien, natáčal sa na Slovensku, v Česku, Dánsku, Rakúsku a v USA. Režisérka sa vo filme snaží zviditeľniť neviditeľné a zistiť, prečo systém zlyháva. „Uvedomiť si a prijať, že existuje násilie pri pôrode, bola asi tá najťažšia časť na realizácii celého filmu. Nuestále ma udivuje, že sme časť násilia akceptovali ako súčasť našich životov a ani nám nepríde čudné, keď niekto manipuluje, nerešpektuje či obmedzuje osobnú slobodu. To, čo by v bežnom živote nebolo prijateľné, sa pri procese pôrodu akceptuje ako bežná prax. Lenže táto prax ovplyvňuje celý ďalší život ženy," vraví režisérka.

Divákom a diváčkam film umožňuje vidieť, aká zložitá je téma pôrodnej traumy, aká nevyhnutná je zmena postoja zdravotníckeho personálu, ale aj spoločnosti voči žene ako rodičke.

Dokument mal svetovú premiéru na významnom filmovom festivale CPH:DOX 2020 v Dánsku a získal hlavnú aj divácku cenu v rámci festivalu Jeden svet Slovensko a tiež špeciálne uznanie hneď od dvoch porôt (Students Jury a Rights Now) na filmovom festivale Docudays UA na Ukrajine.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >