Zaočkovanosť detí klesá. Lekári zisťujú, či je kolektívna imunita dostatočná

TASR, gb, 10. októbra 2018 o 14:26

Či je slovenská populácia imúnna proti šiestim infekčným ochoreniam, to v súčasnosti testujú lekári. Do konca roku bude známe, či je očkovanie proti osýpkam, mumpsu, ružienke a vírusovým hepatitídam typu A, B a C dostatočne účinné.

Koncom roku bude známe, či je slovenská populácia dostatočne zaočkovaná.

Foto: Shutterstock.com

Úrady k testovaniu pristúpili, pretože u niektorých chorôb klesá celková zaočkovanosť detí pod kritických 95 percent. Ak je nižšia, hrozí ich znovuvypuknutie.

Praktici po celom Slovensku už odobrali náhodne vybraným deťom i dospelým krv na laboratórne vyšetrenie hladiny protilátok proti týmto ochoreniam. Na testovaní nazvanom Imunologický prehľad 2018 sa zúčastnilo viac ako štyritisíc ľudí.

„Umožní nám to získať informácie, do akej miery je zabezpečená kolektívna imunita populácie, či očkovacie látky zaručujú tvorbu protilátok a či sú správne nastavené termíny očkovania. Na základe výsledkov bude možné prehodnotiť a v prípade potreby upraviť alebo zmeniť stratégiu očkovania na Slovensku,“ uviedla ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská.

Imunologický prehľad sa na Slovensku uskutočnil naposledy pred šestnástimi rokmi. „Preukázal dostatočnú kolektívnu imunitu a potvrdil, že schémy očkovania proti všetkým infekčným ochoreniam boli v rámci pravidelného povinného očkovania nastavené správne. V súvislosti so zvyšujúcim sa rizikom zavlečenia prenosných ochorení na územie Slovenska, či už cestovaním za prácou alebo turistikou, ale aj s poklesom úrovne zaočkovanosti detskej populácie na hranicu 95 percent, respektíve pod túto hranicu u niektorých typov povinného očkovania, je však v súčasnosti nevyhnutné urobiť nový imunologický prehľad,“ povedal hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas.

Preočkovanosť proti osýpkam, mumpsu a ružienke je u slovenských detí narodených v roku 2015 len 94,8 percenta. Pokles pod 95 percent sa pritom považuje za zdravotné riziko. Hrozí, že choroby by mohli znovu prepukať.

„Každý, kto sa na imunologickom prehľade zúčastní, získa viacero výhod. Predovšetkým zistí, či má protilátky proti sledovaným prenosným ochoreniam. Výsledky ukážu, či nepotrebuje napríklad očkovanie alebo liečbu,“ dodal hlavný hygienik Slovenskej republiky.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >