Z letnej brigády nočná mora! Ktoré štáty sú najrizikovejšie a na aké ponuky pozor?

ahojmama, TASR, 19. júna 2024 o 05:36

Ohrozenejšie sú dievčatá než chlapci, ale opatrnosti nie je nikdy dosť. Pred letnou sezónou polícia varuje pred podvodníkmi, ktorí ponúkajú atraktívne brigády. Ako sa im vyvarovať, čo je podozrivé?

Letné brigády v zahraničí sú atraktívne, ale aj rizikové. Neskončite na ulici alebo na nútenej prostitúcii.

Foto: shutterstock.com

Brigády v zahraničí sú pre mladých atraktívne – okrem vyššieho zárobku vítajú aj možnosť cestovania, zdokonalenia sa v cudzom jazyku a spoznávanie nových kultúr. Sú však aj nebezpečné, a to pre riziko, že sa človek stane obeťou násilia, obchodovania s ľuďmi, nútenej prostitúcie.

Zvlášť mladí sú ľahkou korisťou, pre svoju neznalosť, naivitu a prehnanú dôverčivosť. Polícia v tejto súvislosti pripomína, že ak je osoba nútená robiť veci, ktoré robiť nechce, či má pocit, že je kontrolovaná inou osobou alebo je vystavená vyhrážaniu a násiliu a je obmedzená jej sloboda pohybu, s najväčšou pravdepodobnosťou sa stala obeťou trestného činu obchodovania s ľuďmi.

Pri výbere brigády je preto potrebné dávať si pozor. Podozrivé býva, ak je ponuka príliš veľkorysá – pravým cieľom je v tomto prípade nalákať čo najviac ľudí. Polícia odporúča pred vycestovaním nechať si zaslať elektronicky dohodu o práci, dôkladne si preštudovať nastavené pracovné podmienky a o všetkom podrobne informovať rodinných príslušníkov či iných blízkych ľudí. Pri príchode na miesto určite neodovzdávať osobné doklady a naďalej byť v pravidelnom kontakte s blízkymi osobami. „Informuje ich o mieste pobytu i akýchkoľvek prípadných zmenách,“ radí polícia.

Trestný čin obchodovania s ľuďmi sa vyskytuje vo formách nútenej prostitúcie, pracovného a sexuálneho vykorisťovania, núteného sobáša alebo žobrania. „Obete sú prevažne obmedzované na osobnej slobode a pod neustálou kontrolou. V niektorých prípadoch je im odopieraná strava, sú nútené do požívania alkoholu a užívania omamných a psychotropných látok,“ uviedla Zuzana Hrabovská z odboru komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru.

Vo väčšine prípadov je vekové rozmedzie páchateľov od 18 do 55 rokov a v 80 percentách prípadov sú to najmä muži. Najfrekventovanejšie štáty, kde páchatelia vykonávajú vykorisťovanie obetí obchodovania s ľuďmi, sú podľa polície Nemecko, Rakúsko, Írsko, Veľká Británia, Taliansko, Holandsko, Švajčiarsko a Dánsko.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >