Z čoho pije vaše dieťa? Prečo nie sú vhodné špeciálne detské poháriky

Patricia Poprocká, 3. júla 2021 o 05:27

Pitný režim je v teplých dňoch mimoriadne dôležitý, vedeli ste však, že pri deťoch záleží aj na tom, z čoho pijú? Trh je zaplavený množstvom detských pohárikov s rôznymi špeciálnymi úpravami proti vyliatiu, na ľahšie pitie a podobne. Viete ale, že pre dieťa je najvhodnejší ten obyčajný dospelácky?

Najjednoduchšie je najlepšie.

Foto: shutterstock.com

Ako to býva pri väčšine „špeciálnych“ detských produktov, aj v prípade pohárikov ide len o marketingový ťah, pretože dieťaťu žiaden špeciálny pohárik netreba. Naopak, je žiaduce, aby pilo od začiatku z obyčajného pohárika, čo dokáže už šesťmesačné dieťa. Ak mu na to dáte príležitosť, samozrejme. A ak odoláte ponukám na „zaručene najvhodnejšie“ detské poháriky.

Prečo sú obyčajné poháriky najvhodnejšie? Dôvodov je niekoľko. „Špeciálne poháre či hrnčeky s náustkami sú v skutočnosti len iná forma podávania fľaše, dieťa učia úplne iný spôsob pitia než ten, ktorý bude potrebovať počas pitia z normálneho pohárika,“ zdôrazňuje nutričná terapeutka Sylva Šmídová v knihe Lenky Žofajovej Sprievodca rodiča dnešného. Vidí za nimi predovšetkým snahu výrobcov a obchodníkov predať „drahé plastové hrnčeky s obrázkami“.

Ak si dieťa privykne na iný typ pitia prostredníctvom špeciálneho, resp. tzv. tréningového pohárika, môže to navyše negatívne ovplyvniť aj dojčenie. Ako varuje združenie profesionálnych laktačných poradkýň MAMILA, tieto poháriky môžu zmeniť spôsob, akým sa bábätko prisáva na prsník, pretože vyžadujú úplne iný typ satia. Odlišný od dojčenia aj od pitia z normálneho pohárika. „Tento typ nerozvíja žiadnu zručnosť, ktorú bude dieťa neskôr potrebovať,“ potvrdzuje slová Sylvy Šmídovej.

Na dojčení sa to neprejaví hneď, ale až po čase, takže ľudia často netušia, že zmena súvisí práve s používaním detského pohárika a pripisujú ju ničomu inému.
Aké sú varovné signály
  • Bolesť bradaviek, poranenia, krvácanie

  • Dieťatko začne pri dojčení hrýzť

  • Dieťatko začne naťahovať bradavku

  • Dojčí sa kratšie a menej často

  • Udiera pästičkami na prsník alebo ho škriabe

  • Prisáva sa plytko, bolestivo
  • (Zdroj: MAMILA)

    Problémové sú podľa Sylvy Šmídovej aj polotovary určené na okamžitú konzumáciu so špeciálnymi uzávermi, napríklad detské ovocné kapsičky. „Pri častom používaní to môže ovplyvniť vývoj reči, postavenie zubov alebo zvýšiť riziko zubného kazu. Pre bábätká je dôležité, aby sa spolu so spoznávaním normálneho jedla učili jesť aj malé kúsky potravy, ktoré žujú. Tak sa podporuje vývoj čeľuste, správne postavenie zubov aj rozprávanie,“ vysvetľuje Lenka Žofajová v spomínanej knihe.

    Odkaz je teda jednoznačný. Zabudnite na detské hrnčeky so špeciálnymi náustkami či inými úpravami, bábätku od začiatku ponúkajte čistú vodu z obyčajného hrnčeka či pohárika. Má to výhodu aj v tom, že sa dieťa učí od začiatku zákonitostiam pitia z normálneho pohára a tomu, že nebude vodu rozlievať. Aj keď, samozrejme, učený nik z neba nespadol.


    ANKETA:

    Pouižívate, resp. používali ste špeciálne upravené detské hrnčeky či poháriky?

    25,0%



    58,9%



    16,1%



    0,0%












    Pridajte komentár

    táto funkcia je len pre prihlásených

    Prihláste sa



    Dieťa 1 — 6 - ďalšie články

    Ďalšie články v rubrike >