Voňavé medovníčky. Klasika starej mamy či tie dlho mäkké? Vyberte si z originálnych vianočných receptov

Patricia Poprocká, 10. decembra 2022 o 04:34

Momentálne azda najčastejšie pečené koláčiky v slovenských domácnostiach, bez ktorých sa Vianoce mnohým ani nerátajú. Medovníčky sú u nás tradičným vianočným pečivom, na ktorého prípravu existuje množstvo receptov. Dnes sme pre vás vybrali tieto.

Aké by to boli Vianoce bez týchto tradičných koláčikov.

Foto: PRAVDA, Ľuboš Pilc

Klasika starej mamy

Suroviny: kilo hladkej múky extra špeciál, 4 vajíčka, pol lyžičky rozdrvených klinčekov, 1,5 kávovej lyžičky škorice, 2,5 kávovej lyžičky sódy bikarbóny, 1 dcl mlieka, 100 gramov masla, štvrť kila medu, 200-250 gramov cukru.

Postup: Maslo, med a cukor rozpustíme v mlieku a vlejeme do misky, v ktorej pripravíme ostatné suroviny. Vypracujme a necháme niekoľko hodín odstáť, najlepšie cez noc.

Rozvaľkáme na 0,5 cm hrúbku a vykrajujeme koláčiky. Ešte pred pečením ozdobíme orieškom a potrieme vajíčkom. Pečieme do ružova na 120-150 stupňoch Celzia.

S mandľami a kandizovaným ovocím

Tento recept je z portálu varecha.sk a jeho autorka odporúča použiť ovocie v bio kvalite.

Medovníčky troška inak.

Foto: varecha.sk/elenas

Suroviny: 200 gramov med, 50 gramov hnedý cukor, 70 gramov maslo, 1 žĺtok, 1 polievková lyžica kakaa, 2 lyžičky sódy bikarbóny, 2 polievkové lyžice rum, 50 gramov kandizovaná pomarančová kôra, 50 gramov brusníc alebo hrozienok, 100 g mandle, 1 citrón, 2 lyžičky medovníkové korenie, 300 g hladká múka, čokoládové polevy – biela i čierna 150-200 gramov

Postup: Rozpustíme med, cukor a maslo do hladkej zmesi, po vychladnutí vmiešame žĺtok, kakao, sódu, rum, nasekanú pomarančovú kôru, nasekané hrozienka alebo brusnice, jemné sekané mandle a nastrúhame kôru citróna. Napokon múku a korenie. Vypracujeme hladké cesto a necháme odležať do ďalšieho dňa.

Na druhý deň cesto rozvaľkáme na 7-8 mm a vykrajujeme medovníčky. Pečieme 15-20 minút na 160 stupňoch. Keď vychladnú, ozdobíme ich čokoládovými polevami, napríklad tak, ako vidíme na obrázku.
Celý fotorecept nájdete na tomto linku Varechy.
A na tomto linku ešte ďalších osem receptov Varechy na originálne medovníčky.

Medovníčky, ktoré ostanú dlho mäkké

Suroviny: 1 kg hladká múka, 300 g med, 400 g cukor, 150 g maslo, 5 vajec, 2,5 lyžičky sódy bikarbóny, 2,5 lyžičky medovníkového korenia, 2 lyžice rumu, pol lyžičky citrónovej kôry

Postup: Maslo, med a cukor rozpustíme do hladkej zmesi. Keď to čiastočne vychladne, vmiešame vajíčka a rum, potom zmiešame so zvyškom surovín a vypracujeme na hladké cesto. Necháme odstáť, najlepšie aspoň tri dni, môže aj 10 dní.

Vyvaľkáme na hrúbku pol centimetra a vykrajujeme koláčiky. Ozdobíme mandľami, orieškami, lieskovcami alebo sušeným ovocím. Pečieme pri teplote 200-220 stupňov 5-6 minút. Netreba dlho, aby nezostali tvrdé. Na plechu ich potom ešte necháme aj po vybratí z rúry.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >