Vo Zvolene majú detské ihrisko pre deti na vozíčku

Gabriela Bachárová, 7. októbra 2018 o 22:09

Pieskovisko či prevažovacia hojdačka upravené špeciálne pre deti na vozíčku sú súčasťou nového bezbariérového ihriska vo Zvolene. Navštevovať ho samozrejme môžu aj zdravé deti, ktoré tak dostanú jedinečnú možnosť poznať, že ich vrstovníci s hendikepom sú rovnako veselí a hraví.

Na pieskovisku sa stretnú hendikepované i zdravé deti.

Foto: Prístav nádeje

„Žiadne dieťa by nemalo byť na vedľajšej koľaji len preto, že sme mu nesprístupnili priestor, v ktorom sa môže pohybovať. Mne osobne sa život zmenil ako desaťročnej, keď mi začali zdravotné problémy, pre ktoré dnes, v dospelosti, nosím nálepku postihnutá. Dôverne poznám ten pocit bezmocnosti, keď som sa mohla akurát tak pozerať z okna na to, ako sa deti vonku hrajú bezo mňa, pretože pre mňa tam nič bezbariérové nebolo,“ konštatovala Marcela Václavková Konrádová, riaditeľka zvolenského občianskeho združenia Prístav nádeje, ktoré na vybudovanie ihriska získalo peniaze.

Priestory poskytlo mesto. „Teším sa, že deti so zdravotným postihnutím dostanú možnosť, akú predtým nemali. A ak aspoň trochu inšpirujeme aj iné mestá na Slovensku, aby začali uvažovať podobne, moja radosť bude o to väčšia,“ povedala primátorka Zvolena Lenka Balkovičová.

Prevažovacia hojdačka pre hendikepované deti.

Foto: Prístav nádeje

V budúcnosti by sa mohlo ihrisko zväčšiť. „Našou ambíciou je rozšírenie o ďalšie bezbariérové komponenty, či už o kolotoč, alebo zostavu s plošinami. Nateraz nám to však finančné možnosti neumožnili a z oslovených tridsiatichsiedmich firiem sa nás rozhodla podporiť len jedna,“ podotkla Marcela Václavková Konrádová. Bezbariérové ihrisko sa nachádza na zvolenskom sídlisku Západ na ulici Alexandra Nográdyho.

Doteraz boli na Slovensku vybudované len štyri ihriská aj s bezbariérovými prvkami, avšak z toho už len dve môžu využívať deti s hendikepom.









Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Hendikepy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >