Ohňostroje neodpaľujte, myslite na zvieratá

TASR, SITA, pt, 31. decembra 2018 o 11:50

Máte radi vianočné ohňostroje? Prv, než ich tohto roku niekde deťom odpálite, okrem dodržania bezpečnostných zásad dajte pozor aj na miesto, kde ich deťom púšťate. Ak radosti z vybuchnutých hviezdičiek neviete odolať, vyhnite sa aspoň ich púšťaniu v prírode.

Ohňostroje sú krásny zážitok pre oči, no veľký stres pre zvieratá.

Foto: Miriam Poprocká

Pyrotechnika totiž do prírody nepatrí, upozorňujú ochranári. O tom, ako výbuchy petárd stresujú zvieratá, sa hovorí už celé roky. Napriek tomu sú zvieratká každoročne najmä v mestách na Silvestra podrobované ťažkej skúške. Veľký hluk a žiara ohňostrojov však už spôsobuje stres aj tým, ktoré žijú vo voľnej prírode.

Ľudia sú totiž z roka na rok bezohľadnejší, a pyrotechniku prinášajú aj do prírody. Ochranári ju napríklad našli už aj v národnej prírodnej rezervácii Morské oko v okrese Sobrance.

"Obľuba zábavnej pyrotechniky v poslednom období vzrástla natoľko, že ľudia ju používajú už dokonca aj v chránených územiach," pripomínajú pracovníci Správy Chránenej krajinnej oblasti Vihorlat.

Hlučné oslavy a ohňostroje sú pritom v národných parkoch zakázané zákonom o ochrane prírody a krajiny. Napríklad vo Vysokých Tatrách dlhé doliny a skalné steny poskytujú vhodné podmienky pre šírenie a zosilnenie hlasných zvukových efektov, ktoré plašia kamzíky v čase ich nočného odpočinku. Kamzíky sa potom v snahe uniknúť hluku delobuchov za každú cenu dávajú na útek, často aj cez veľmi nepriaznivý terén, čo môže spôsobiť ich smrť či zranenie.

Rovnako i ďalšie zvieratá pri petardách či ohňostrojoch sa v šoku zo svetla a veľkého hluku snažia uniknúť do bezpečia, a často potom dochádza ku kolízií s autami na cestách. Prestrašení vtáci zasa narážajú do budov či elektrického vedenia.

Ak sa už niekto rozhodne stráviť Silvester v prírode, aby mal ticho a pokoj od mesta, mal by pokoj v prírode zachovať aj v posledný deň v roku. „Do stresových situácií sa počas silvestrovskej noci dostávajú všetky zvieratá v prírode, ktoré zápasia s vrtochmi zimy a nemajú už energiu na rozdávanie,“ upozorňuje správa Tatranského národného parku.

„Ak sa pyrotechniky neviete vzdať, vyberte si takú, ktorá má len malý dosah, čo sa týka hlučnosti aj svetelných efektov,“ pripomína Lucia Deutschová z Ochrany dravcov na Slovensku.

Ľudia, ktorí chcú použiť pyrotechniku, by sa mali vyhýbať porastom so stromami či kríkmi, kde sa môžu skrývať zvieratá. Tiež vodným plochám, parkom, cintorínom, záhradám a ďalším miestam, ktoré živočíchy využívajú na odpočinok. Pred použitím pyrotechniky treba aspoň deň vopred odstrániť všetky kŕmidlá a iné lákadlá pre vtáctvo.

Ochranári apelujú na verejnosť, že oslavovať sa dá rôznymi spôsobmi. "Nie vždy je nutné robiť najväčší hluk a oslnivé efekty. Než podniknete takéto novoročné oslavy v prírode, spomeňte si na všetky zvieratá, ktoré tým ohrozíte." Namiesto hlučných delobuchov a svetelných efektov sú vhodné napríklad prskavky.

Tí, čo Silvestra oslávia doma a majú psa, určite by ho nemali nechať na reťazi, v strese sa môže udusiť. Treba mu vytvoriť útočisko, kde sa cíti bezpečne, a snažiť sa predísť situácii, keď môže uniknúť alebo sa zraniť.


ANKETA:

Strieľate na Silvestra delobuchy a petardy?

13,6%



4,5%



72,7%



9,1%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >