Viete už, čo komu pod stromček? 10 tipov na vianočné darčeky pre deti

Patricia Poprocká, 5. decembra 2023 o 06:29

Vianoce nie sú o darčekoch, ale aké by to boli Vianoce bez nich, všakže. S množstvom balíčkov to určite netreba preháňať, no aspoň jedno splnené želanie by si malo nájsť pod stromčekom každé dieťa. Ak neviete, čo svojim potomkom kúpiť, je tu našich 10 tipov.

Deti veľa darčekov nepotrebujú, dokážu sa tešiť aj z drobností.

Foto: Shutterstock.com

Kniha

Je najčastejším darčekom pre malých i veľkých a aj jedným z najvhodnejších. Prínosy čítania kníh sú všeobecne známe a rodičia lásku k nemu môžu v deťoch podporovať aj práve vhodne zvolenou knihou. Isteže, nebudete nútiť Annu zo Zeleného domu niekomu, kto má rád Harryho Pottera, dnešný trh je však naozaj pestrý a ponúka široký výber od encyklopédií, cez rozprávky, detské romány až po básne.

Oblečenie

Aj keď je to detské naozaj roztomilé, viac radostí pôsobí rodičom ako deťom. Z oblečenia majú skôr radosť teenageri, najmä ak si pod stromčekom nájdu niečo, čo „práve letí“. Oblečenie je však praktický darček, ak sa ním chcete zavďačiť aj mladším deťom, pomôcť môže motív z obľúbenej rozprávky či hry. Nebojte sa ani nákupov z druhej ruky – cez secondhandy či burzy oblečenia. Aj tam nájdete kvalitný tovar navyše za niekoľkonásobne nižšie ceny.

Hračky

Z hľadiska mnohých dospelých sú zbytočné, len ďalšie predmety do už aj tak zapratanej detskej izby či domácnosti. Deti však hry a hračky milujú, navyše, vždy lepšie, ak sa hrajú s tými „ozajstnými“ než virtuálne online hry. Ak dieťa túži po hračke, kúpte mu ju. Jedna postačí, bude mu vzácnejšia. Ak ich máte doma už naozaj veľa, môžete sa s deťmi dohodnúť, nech nejaké vyradia, napríklad na charitu alebo burzu ďalším deťom. Môže to byť darček k Vianociam od nich pre niekoho iného.

Spoločenské hry

Dávali sa pod stromček už v minulosti a rokmi nestratili nič na atraktivite. Spoločenské hry posilňujú medziľudské vzťahy, ľudia sú nútení pri nich reálne komunikovať, premýšľať, okrem toho si môžu užiť množstvo zábavy a príjemných chvíľ. Bez obrazoviek televízorov či mobilov. Spoločenská hra je skvelým darčekom pre celú rodinu. Aj pre návštevy, ktoré k vám cez vianočné sviatky zavítajú. Ponuka je pestrá – od klasického šachu, človeče až po rôzne moderné únikové hry či starý dobrý logik.

Cenná drobnosť, pokojne aj vlastnej výroby

Vo svete, keď je už takmer všetko dostupné online, môže byť maličký suvenír „s dušou“ o to cennejší, a pokojne aj „hlavným“ darčekom. Môže to byť drobnosť z nejakého výnimočného miesta, ktoré ste navštívili, kartička (alebo dres) s podpisom známej osobnosti, prípadne vlastnoručne vyrobená spomienka na niečo pekné, čo ste v uplynulom roku zažili.

Zážitok

Dnes je to pomerne rozšírená forma obdarovávania. Lístok na koncert obľúbeného umelca, na športové podujatie alebo na nejaký víkendový pobyt či dovolenku je praktický a užitočný. Radosť však urobí najmä starším deťom, tie menšie predsa len chcú mať radosť hneď, žijú viac tu a teraz.

Niečo pre vlastné pohodlie

Myslí sa tým deka, vankúšik, obliečky na periny, lampička do detskej izby, skrátka niečo, čo dieťaťu spríjemní jeho vlastný svet. Aby mu to urobilo naozaj radosť, snažte sa trafiť do jeho vkusu – podľa toho, či obľubuje zvieratká, autá, princezné, rozprávkové postavičky a podobne.

Na rozvoj tvorenia

Kreatívnych sád ponúkajú obchody neúrekom. Deti si môžu vyrobiť prakticky čokoľvek – prívesky, ozdoby, postavičky... Pre menšie deti sú na rozvoj tvorivosti ideálne drevené kocky – rôznych farieb a tvarov, tiež sú tu puzzle, stavebnice, pre pokročilejších lego.

Športové potreby

Sú dôležité, najmä pri dnešnom rozšírenom nezdravom životnom štýle, keď sa mnohé deti málo hýbu a v športových zručnostiach zaostávajú. Športové obchody určite navštívte, určite nájdete niečo, čo pomôže rozhýbať vaše dieťa. Lopta, švihadlo, kolieskové korčule, odrážadlo, bicykel, lyže, bežky, rakety na bedminton, stolný tenis alebo plavky.

Niečo živé

Nemusí to byť hneď domáce zvieratko, najmä ak máte malý byt a rozlietaný životný štýl. Samozrejme, aj to je vhodný darček, ak po ňom dieťa túži a ak sa oň chcete celá rodina starať. Ak si na nového člena domácnosti netrúfate, môžete to skúsiť aspoň s rastlinkou. Bylinka, stromček alebo izbová rastlina v kvetináči vie byť milým osobným darčekom, ktorý bude rásť spolu s vaším dieťaťom, ku ktorému si dieťa bude vedieť vytvoriť vzťah, ktorý bude pestovať a ktorý mu bude pripomínať vás.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >