Ušetrite na Vianoce. 10 rád, ako minúť menej na darčekoch, výzdobe aj jedle

Gabriela Bachárová, Patricia Poprocká, 7. decembra 2019 o 05:32

Vianoce sú sviatkami radosti, každý chce dopriať sebe i druhým to najlepšie, tak sa zvyčajne nehľadí na výdavky. Aj v predvianočnom čase sa však možno zastaviť, popremýšať a bezbreho nemíňať. Vyskúšajte týchto našich desať tipov.

Na Vianociach ľudia väčšinou šetriť nechcú, ale zbytočné míňanie nie je nutné. Ušetriť sa dá na všetkom, aj na výzdobe stromčeka.

Foto: Shutterstock.com

1. Do obchodov so zoznamom a otvorenými očami

Pomôže dôkladná príprava a starý dobrý zoznam. Premyslite si, čo budete variť, piecť a čo na to potrebujete. V obchode sa snažte zoznamu pridržiavať, aj keď v tej záplave „akcií“ a „fantastických“ ponúk to nie je vždy jednoduché. Vyhýbajte sa polotovarom, čo sa dá, vyrobte si sami. Dávajte pozor na „výhodné“ vianočné balenia. Možno je niekedy daný produkt naozaj za výhodnejšiu cenu, musíte ich však kúpiť viac, čím zaplatíte viac. Nie je isté, či všetko potom aj spotrebujete a navyše po Vianociach môže ten produkt zlacnieť aj bez hromadného balenia. Nenechajte sa oklamať ani krásnymi obalmi a špeciálnymi vianočnými edíciami. Často ide o obyčajný, niekedy aj menej kvalitný tovar, napríklad sušienky, ktorých cenu zvyšuje atraktívna krabica. Čítajte zloženie, dbajte najmä na množstvo cukru a umelých náhrad.

2. Vymyslite vlastné obaly na darčeky

Vianočnú atmosféru v mnohých domácnostiach dnes dotvárajú práve krásne zabalené darčeky pod stromčekom, a pocit radostného očakávania vrcholí práve pri rozbaľovaní. Obchodníci na to myslia, nie nadarmo sú v ich ponukách papiere od výmyslu sveta za rôzne ceny. My ale myslime radšej na planétu, miznúce hektáre lesov, klimatické zmeny. Dejú sa práve preto, že sa nedokážeme zriecť vlastného pohodlia a prepychu, akým sú aj trblietavo zabalené vianočné darčeky. Takže namiesto každoročného kupovania nových papierov to skúste originálne z toho, čo máte doma. Pohľadajte staré papiere, sáčky, látky, krabice, stužky... Zapojte fantáziu a máte originálne zabalené darčeky, v niektorých prípadoch dokonca už aj obaly na nasledujúci rok. Ak predsa neodoláte lákavým novým papierom, aspoň ich skúste nepotrhať a odložiť na budúci rok.

3. Stromček je krásny aj bez nových ozdôb

Dôležité je, čo chcete. Či stromček ozdobený podľa najnovšej módy alebo pre radosť, tak, ako to aktuálne cítite. Stromček môžete mať každý rok iný aj bez kupovania nových ozdôb. Stačí skombinovať tie, ktoré máte doma, napríklad si vybrať určitú farbu, v akej chcete stromček ladiť, použiť len časť, časť nechať v krabici. A ak chcete niečo úplne nové - môžete si ich vyrobiť. Z papiera, sušeného pekne nakrájaného ovocia, šúpolia, fantázia nemá hraníc. Dobrým tipom je zavesiť na stromček zopár medovníčkov. Sú pekné, prírodné a domov krásne prevoňajú.

4. Všade dobre, doma naj

Ak obľubujete tráviť sviatky mimo domova, čakať na last minute ako pri letných dovolenkách sa v tomto prípade príliš nedá, vianočné pobyty väčšinou bývajú vypredané. Koncoročné voľno chcú ľudia využiť na pobyt v horách, alebo aspoň v prírode. No a je už nepísaným pravidlom, že v tomto čase si všetky zariadenia účtujú príplatky. Ak nedokážete zostať doma, skúste si pobyt vybrať s dostatočným predstihom. Oplatia sa balíky – teda ak máte v cene napríklad už aj stravu alebo lyžiarsky lístok. Pretože ak idete napríklad niekam lyžovať, platíte zvlášť vianočnú taxu za ubytovanie a zvlášť za lístky. Ak chcete ušetriť, najjednoduchšie je zostať doma, užiť si sviatky vo vlastnom a chodiť na prechádzky či výlety do prírody. Oveľa lacnejšie vyjde napríklad lyžovačka pred sezónou, teda začiatkom decembra, alebo potom v období po Novom roku, keď sa skončia prázdniny. Vyberte si radšej pobyt v tomto termíne – ušetríte peniaze, viac si to užijete a – predĺžite si voľno.

5. Reklamy vypnite, aspoň v hlave

Diktujú vám, čo máte potrebovať a chcieť, aj keď sa bez danej veci úplne pohodlne zaobídete. Takže sa nedajte, spoľahnite sa na vlastnú hlavu – čo chcete upiecť, čo navariť, čo komu darovať, čomu sa venovať. A držte sa toho. Ak sa už na niečo necháte reklamou zlákať, nechajte si čas na premyslenie, napríklad do druhého dňa, či danú vec ešte stále tak potrebujete, ako ste si včera mysleli. A skúste pohľadať na internete, či existuje aj lacnejšia alternatíva než tá, na ktorú vás reklama presvedčila.

6. Darčeky pre deti: menej znamená viac

Darčeky pre deti tvoria asi najväčšiu položku predvianočných nákupov. Pritom aj na nich sa dá krásne ušetriť. Najjednoduchšia rada znie: namiesto štyroch kúpte darčeky len dva. Ale zaujímavé, originálne a hodnotné. Menej aj v tomto prípade znamená viac. Ak dieťa dostane veľa darčekov, strácajú u neho na cene. Chvíľku sa s nimi hrá a o pár dní ho už nezaujímajú. Vám ale peniaze nikto nevráti. Učte deti hodnotám vecí aj tak, že ich budú mať menej, veď čoho je málo, to sa viac cení. A darčeky nemusia byť vždy nové. Objavte čaro bazárov, kde častokrát nájdete aj drahé, kvalitné a neporušené hračky za smiešne ceny. Možno nebudú v originálnom obale, ale ten si predsa môžete urobiť vlastný. Hračky z druhej ruky môžete nájsť aj v online bazároch.

7. Darčeky pre dospelých. A sú vôbec nutné?

Kupujete každý rok vianočné darčeky pre viacero dospelých? Pre rodičov, súrodencov, ďalších príslušníkov rodiny či priateľov? To sa už v peňaženke poriadne prejaví. Navyše, častokrát sa ani netrafíme do vkusu obdarovaného, ktorý potom len ťažko potláča sklamanie nad rozbaleným vianočným papierom. Riešenie je pritom jednoduché, dohodnite sa, že si nebudete dávať nič. Nebojte sa, ostatní to len uvítajú. Veď aj ich hnevá, koľko peňazí musia na vianočné darčeky vynaložiť a výsledný efekt je často nulový. Alebo druhá možnosť: nech každý kúpi len jeden darček a keď sa zíde celá rodina, každý člen rodiny si spod stromčeka vyberie jeden balíček. Trochu hra na vianočnú slepú babu. Samozrejme je nutné kupovať genderovo neutrálne darčeky. Tento zaujímavý darčekový rituál prináša veľa smiechu a nikto sa necíti sklamaný, že nedostal to, po čom túžil. To budú naozaj veselé Vianoce.

8. Všetkých príbuzných na jedno miesto

Vianočné cestovanie po príbuzných nie je často práve príjemná súčasť sviatkov. Je častokrát potrebné prekonávať veľké vzdialenosti na nedobrých cestách, nehovoriac o cene pohonných hmôt. Veľa ľudí priznáva, že by cez sviatky najradšej nikam nechodili a zostali doma. Riešením môže byť dohodnúť sa s rodinou, že sa všetci stretnete u jedných príbuzných v tom istom čase. Uvidíte všetkých naraz, vybavíte si, čo treba a v ďalšie sviatočné dni si môžete užívať domáce pohodlie či výlety do prírody.

9. Adventná výzdoba nemusí byť drahá

Čo môžete, to si vyrobte z vlastných zdrojov. Kupovaná adventná výzdoba je častokrát pekne drahá, napríklad adventné vence bežne stoja okolo 15 eur. Rovnako krásne, ba aj krajšie si pritom môžete pripraviť z domácich či prírodných zdrojov. Na prechádzke v lese si nazbierajte prútiky, z ktorých vytvoríte veniec. Na ten potom drôtikmi pripevníte vetvičky tiež nazbierané v prírode. Na vetvičky naukladajte doma upečené perníčky, oriešky, sušené pomaranče či jablká, mašličky. Radosť z tvorenia? Na nezaplatenie. Podobným spôsobom si môžete vyrobiť aj adventný svietnik. Alebo vyzdobené vetvičky len jednoducho poukladajte na okná či na stôl. Efekt bude veľkolepý.

10. Ušetrite aj na vianočnom večierku

Firemné vianočné večierky tiež môžu byť finančne náročné. Možno si vravíte, že na ne potrebujete nové šaty či punčocháče, navyše si kolegovia často medzi sebou rozdávajú darčeky. Oblečenie nové nepotrebujete. V skrini máte určite napríklad vhodné šaty s krátkym rukávom, ku ktorým len stačí pridať svetrík a vianočný model je hotový. Prípadne sa na večierok oblečte ako do práce, len outfit doplňte výraznými doplnkami v podobe náušníc či náhrdelníka. Čo sa týka darčekov pre kolegov, dohodnite sa vo firme, že zamestnanec kúpi len jeden malý darček a potom sa všetky darčeky budú losovať, aby sa na každého dostalo.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >