VIDEO Vodič električky zachránil strateného chlapca. „Sú predsa Vianoce,“ vraví

Gabriela Bachárová, 17. decembra 2019 o 05:00

Pozorný vodič pražskej električky Josef Chodounský si počas jazdy historickým centrom mesta všimol, že na ulici stojí bezradný, vydesený chlapček bez rodičov. Navzdory predpisom neváhal vystúpiť z vozidla a nabrať ho. Perfektnou angličtinou zistil, že stratený britský chlapec má rodičov v električke pred nimi, tak sa za nimi spolu ponáhľali.

Josef Chodounský.

Foto: Twitter Josefa Chodounského


„Chlapec sa na chvíľku zabudol na zastávke a rodičia mu odišli preč. Električku skúsil sledovať, ale tá samozrejme zmizla v diaľke. Keď som videl jeho zúfalý výraz, hneď som pri ňom zastavil a zisťoval, čo sa mu stalo, pretože som si ho najskôr nevšimol," popísal ľudsky konajúci vodič električky na svojom twitterovom účte.

Ako uviedol v rozhovore pre český DeníkN, práve prichádzal na zastávku Hellichova, keď si všimol, že cestujúci sa uprene pozerajú jedným smerom. Zbadal chlapca, ktorý bežal popri odchádzajúcej električke a mával na ňu. „Potom dobehol do zastávky v protismere a tam sa pokúsil nastúpiť do električky, ktorá išla opačným smerom. Ale nenastúpil. Vďakabohu. Ak by do nej nastúpil, je úplne stratený. Išiel by na druhú stranu a ešte k tomu druhou linku, bohvie, kde by skončil. Našťastie zostal na peróne," uviedol Josef Chodounský. Keď uplakaného a vydeseného chlapca zbadal, vystúpil a išiel zistiť, čo sa deje.

Video zo záchrany chlapca si můžete pozrieť na tomto odkaze.

„Celý uplakaný sa mi snažil po anglicky povedať, čo sa mu stalo. Hneď mi to bolo jasné, naložil som ho a ponáhľal som sa do ďalšej zastávky, kde som čakal, že uvidím netrpezlivých rodičov. Všetko dobre dopadlo a rodina sa mohla znovu zvítať," uviedol. Sympatický Čech pôvodne dlho zvažoval, či má video vôbec zverejniť. Hlavne preto, aby nebol obvinený z porušovania dopravných predpisov, ktoré mu kážu nezastavovať mimo zastávky.

„Ale viete čo? Sú Vianoce a každá pomoc blížnemu teší o to viac. Náladu mi nemôže pokaziť ani prípadný postih," povedal. Zamestnávateľ, pražský dopravný podnik sa však na žiadnu kritiku či dokonca pokutu nechystá, práve naopak. Josefa Chodounského už pochválil.

Josef Chodounský nie je len tak obyčajný vodič električky. Svoje postrehy a fotografie zo života vodiča električky zverejňuje na svojom Twitteri a na kanáli YouTube. Vie dobre po anglicky, v tejto reči si dokonca číta mienkotvorné anglické denníky. Vyštudoval gymnázium a pretože ho vždy bavili doprava, mapy a zemepis, začal študovať kartografiu. Škola však bola príliš ťažká a nezvládol už prvý semester.

Odišiel preto na Českú poľnohospodársku univerzitu, tá ho však nebavila. Jeho priatelia pracovali ako vodiči električiek, tak sa pre túto dráhu rozhodol aj on a neľutuje. Teraz o ňom vie celé Česko, ale príbeh sa dostal aj do zahraničia a písal o ňom napríklad britský denník Daily Mail. On sám však svoj čin za hrdinský nepovažuje, skromne hovorí, že to, čo urobil, je predsa samozrejmosť.









Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >