Kto vyhrá Detský čin roka? Deti rozhodnú

TASR, 9. októbra 2019 o 04:30

Projekt Detský čin roka už 19 rokov motivuje deti, aby robili dobré skutky. V týchto dňoch sa začala druhá etapa projektu, počas ktorej budú učitelia s deťmi čítať vybrané príbehy a deti budú hlasovať za skutky, ktoré ich oslovili.

To sú víťazi Detského činu roku 2018.

Foto: Detský čin roka


„Každý rok je projekt v niečom iný, podľa toho, čo deti aktuálne žili a čo sa dialo v spoločnosti, pretože príbehy detí priamo reagujú na aktuálne dianie na Slovensku. Detské príbehy, najmä tie z vidieka alebo menších miest, ukázali silné medzigeneračné prepojenie medzi členmi rodiny. Deti rady trávia veľa času so starými rodičmi a vzájomne si odovzdávajú lásku, rady im pomáhajú," povedala štatutárka občianskeho združenia Detský čin roka Saša Broadhurst-Petrovická.

Vďaka skutočným príbehom majú deti možnosť podľa organizátorov pochopiť, že pomoc a spolupatričnosť môžu mať rôzne podoby. Za 19 rokov sa do projektu zapojilo viac ako 1,5 milióna detí.

Projekt má dve etapy. V prvej motivuje deti k robeniu dobrých skutkov a vyzýva ich spolu s verejnosťou k zaslaniu príbehov o dobrých skutkoch. V druhej etape organizátori projektu zašlú pedagogický materiál s vybranými skutkami do 2 200 základných škôl a školských úradov. Učitelia s deťmi čítajú príbehy na hodinách etickej výchovy, slovenského jazyka či náboženskej výchovy. O príbehoch a hodnotách s deťmi diskutujú a následne za tie, ktoré ich najviac oslovili, aj hlasujú.

Za dobré skutky detí môžu školáci aj verejnosť hlasovať v siedmich kategóriách. Ide o kategórie záchrana ľudského života, pomoc v rodine, pomoc rovesníkom, pomoc ľuďom, pomoc prírode, dobrý nápad a cena Sašky Fischerovej - Malý Veľký čin. Deti, ktorých dobré skutky získajú najväčšiu podporu detskej poroty, budú ocenené na slávnostnom vyhodnotení projektu v decembri. Deti môžu poslať hlasy poštou alebo elektronicky na www.detskycin.sk.

„ Je tiež zaujímavé sledovať, ako narastá počet školských kolektívov, v ktorých sa integrácia zdravých a postihnutých detí stáva prirodzenou realitou. Každoročne sledujeme, ako deti vedia rozumne využiť nové technológie a sociálne siete aj pre dobrú vec a pomáhajú ako ľuďom tak zvieratám," dodala Broadhurst-Petrovická.

Pre verejnosť pripravilo občianske združenie Detský čin roka v spolupráci s darcovským portálom ĽudiaĽuďom.sk anketu, ktorou môžu dospelí ľudia prispieť na projekt, podporiť dobro a inšpirovať dobrými skutkami deti. Jeden skutok za všetky kategórie, ktorý získa najväčšiu podporu verejnosti, získa ocenenie Cena ĽudiaĽuďom.sk. Obe hlasovania budú prebiehať do 30. novembra.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >