Väčšina slovenských mužov priznáva, že cíti tlak finančne zabezpečiť rodinu

SITA, gb, 19. júna 2022 o 04:00

Hoci sa na Slovensku veľa rozpráva o rovnoprávnosti pohlaví, v skutočnosti stále pretrvávajú tradičné predstavy o rodinnom živote. Šesť z desiatich slovenských mužov cíti, že je hlavne na nich, aby finančne zabezpečili rodinu. Viac ako polovina z nich pritom očakáva, že na oplátku by sa žena mala zaujímať o domácnosť a deti viac než o kariéru.

Ja budem zarábať, ty sa staraj o rodinu. Stále pretrvávajúci rodinný model.

Foto: Shutterstock.com

Dvaja z piatich ľudí súhlasia, že pre potreby rodiny je vhodnejšie, aby obetovala kariéru práve žena. Rovnaký počet Slovákov a Sloveniek je presvedčených, že byť s dieťaťom na OČR by mala matka, čo v praxi spôsobuje častejšie výpadky žien z pracovného procesu. Tento stereotyp následne ženy znevýhodňuje v práci pred ich mužskými kolegami. Vyplýva to z prieskumu 2muse pre 365.bank.

Doménou žien je stále aj rodičovská dovolenka. Až 8 z 10 Slovákov a Sloveniek sa však zhoduje na tom, že je dobré, že sa tento stereotyp mení a vnímanie mužov na rodičovskej dovolenke sa zlepšuje. „Práve počas rodičovskej dovolenky prichádza rodina o značnú časť príjmov. Finančné zabezpečenie a väčšina výdavkov je pritom v drvivej väčšine prípadov na mužovi. Až 7 z 10 žien pritom očakáva, že sa životný štandard rodiny počas tohto obdobia nezmení, čo môže vytvárať ešte väčší tlak na mužov,“ hovorí PR manažérka 365.bank Valko Gáliková.

Online prieskum uskutočnila agentúra 2muse na reprezentatívnej vzorke 605 respondentov vo veku od 18 do 75 rokov v čase od 7. do 10. júna 2022.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >