Väčšina malých škôl na Slovensku vôbec nemá telocvičňu, bieda je to aj vo väčších

TASR, gb, 8. júna 2022 o 03:54

Slovenské deti majú málo pohybu a situácia na školách tomu veľmi nepomáha. Veľké množstvo z nich sa nemôže pochváliť vlastnou telocvičňou, hoci najmä v prípade väčších zariadení by to mala byť samozrejmosť.

Telocvičňa Cirkevnej spojenej školy bl. Sáry Salkaházi v Moldave nad Bodvou.

Foto: TASR

Z celkového počtu 948 najmenších škôl, ktoré navštevuje do 150 žiakov, nemalo telocvičňu až 726 škôl, teda drvivá väčšina z nich. Tieto takzvané malotriedky navštevuje celkom 60 tisíc detí. Úplne dobre na tom nie sú ani školy s počtom žiakov od 150 do 600, kde vlastné zariadenie na cvičenie chýba v tretine prípadov. Konkrétne sa to týka 301 škôl z celkového počtu 977. Údaje poskytol rezort školstva, ktorý vychádzal zo zberu dát za rok 2020.

Najlepšie sú na tom veľké školy. Zo 139 škôl, ktoré navštevuje od 600 do tisícky žiakov, nemalo na základe informácií rezortu školstva telocvičňu 22. Ministerstvo poznamenalo, že z údajov, ktoré má k dispozícii, bolo na Slovensku päť škôl nad tisíc žiakov, pričom telocvičňu nemala jedna takto veľká škola.

Zhruba 70 percent žiakov pritom športuje len na hodinách telesnej výchovy a inému športu sa už nevenuje. Zvyšných do 30 percent žiakov navštevuje športové kluby a rôzne športové krúžky aj po škole, uviedol predseda Združenia učiteľov telesnej a športovej výchovy Pavol Polakovič. Poukázal na to, že hoci nie všetky školy majú vybudovanú športovú infraštruktúru, je nevyhnutné, aby deti športovali, veď každé piate slovenské dieťa má nadváhu.

„Školy, ktoré nemajú telocvične, by sa mali zapojiť do výziev o budovanie infraštruktúry a kontaktovať ministerstvo školstva alebo štát s tým, že by si ich chceli dobudovať,” povedal. Podľa jeho slov aj keby sa prípadne zaviedla tretia hodina telesnej výchovy, ako o to časť verejnosti usiluje, tak by chýbajúce telocvične nemuseli byť veľkým problémom. Školy bez vybudovanej infraštruktúry potrebnej na šport by dostali výnimku na dva alebo tri roky na jej výstavbu. „Otázne ale je, či je naozaj reálne, aby sa v úplne všetkých školách na Slovensku dobudovali telocvične, napríklad aj na nejakých malých dedinských školách, kde je veľmi malý počet detí v málotriedkach,” poukázal Polakovič.

Ministerstvo školstva už v ostatnom období urobilo viacero krokov smerujúcich ku skvalitneniu školskej športovej infraštruktúry. „V rokoch 2020 a 2021 bolo poskytnutých okolo osem miliónov eur na riešenie havarijných stavov školskej športovej infraštruktúry. Evidujeme množstvo už existujúcej športovej infraštruktúry, ktorá je v havarijnom stave a rezort školstva priebežne vyčleňuje finančné prostriedky na jej opravu,” priblížilo ministerstvo.

Fond na podporu športu každoročne zverejňuje výzvu na budovanie (výstavbu, modernizáciu, rekonštrukciu) športovej infraštruktúry. V rokoch 2021 a 2022 bolo rozdelených 56 miliónov eur aj na školskú športovú infraštruktúru.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >