V stopách bojovníkov SNP. Sobotňajší pochod Tribečom po partizánskom chodníku

TASR, 19. augusta 2022 o 04:15

Radi by ste cez víkend niekam na turistiku? Spojte príjemné s užitočným, pridajte sa k pamätníkom Slovenského národného povstania a prejdite sa náučným partizánskym chodníkom v rámci tradičného turistického pochodu.

SNP vypuklo 29. augusta 1944. Na historickej snímke povstalecké delostrelectvo.

Foto: Múzeum SNP

V tomto roku sa koná už 34. prechod 12-kilometrovým partizánskym chodníkom v Tribečských horách. Pred 78 rokmi tu pôsobili tri veľké partizánske oddiely. Zarubežnij, Plameň a Národný mstiteľ, ktorých viedli legendárni partizánski velitelia Alexander Sviatogorov – Zorič, Putilov a Viktor Maximov.

Podľa pamätníkov mali partizánske oddiely viac ako 1100 mužov a aj napriek viacerým pokusom sa nemeckým jednotkám nedarilo ich činnosť obmedziť. Tá sa sústredila predovšetkým v okolí Skýcova, Zlatna, Zlatých Moraviec a Topoľčianok. Po odchode partizánov krátko pred oslobodením sa nemecké oddiely pomstili obyvateľom Skýcova za ich podporu odboju tým, že ich vyhnali z domovov a celú obec vypálili.

Práve obec Skýcov bude cieľom tohtoročného turistického pochodu. Začína sa v Zlatne ráno o ôsmej slávnostným kladením vencov pri pamätníku SNP. Následne sa účastníci vydajú do Skýcov, kde je pripravený atraktívny program. Jeho súčasťou bude zoskok parašutistov, výstava vojenských artefaktov z 2. svetovej vojny i vystúpenie dychovej hudby Skýcovanka.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >