V šľapajách Vlhovej. Skvelé výsledky našej juniorky na olympiáde mládeže, fandila aj Nasťa Kuzminová

pt, 16. januára 2020 o 05:00

Dve stotinky sekundy chýbali, a Slovensko sa mohlo radovať z ďalšej olympijskej medaily, tentoraz juniorskej. Na dosah ju mala šestnásťročná lyžiarka Rebeka Jančová v alpskej kombinácii na práve prebiehajúcich Zimných olympijských hrách mládeže v Lausanne vo Švajčiarsku.

S Nasťou Kuzminovou a Dankou Bartekovou v cieli po tom, čo medaila tesne ušla.

Foto: SOŠV, Andrej Galica

Aj štvrté miesto je však pre mladučkú juniorku fantastický výsledok, ktorým nadviazala na hviezdne výkony Petry Vlhovej na rovnakom podujatí spred ôsmich rokov. Tá v roku 2012 v Innsbrucku zvíťazila v slalome.

„Mrzí ma to riadne, tak tesne prehrať. Na druhej strane, je to moje najlepšie umiestnenie. Ani som také nečakala, hoci sme sa pred olympiádou s trénermi pripravovali tak, že chceme patriť medzi najlepšie. Ale predsa len, tá medaila, to by bolo niečo úplne iné...,“ komentovala svoj výsledok Rebeka, ktorá medzi juniorky prišla len tento rok a medzi svetovou špičkou sa rozhodne nestratila.

Boj medzi slalomovými bránkami.

Foto: SOŠV, Andrej Galica

Svedčia o tom aj jej ďalšie výsledky na olympiáde – ôsme miesto v superobrovskom slalome, 14. v obrovskom a 15. v slalome. Vo všetkých disciplínach štartovala až po najlepšej tridsiatke, a ako vraví, aj tam mala ešte rezervy. „Nevyšlo mi prvé kolo slalomu ani obrovského slalomu. Super G áno, tam som spokojná, pretože bol naozaj náročný,“ vraví.

„Rebeka podala dobré výkony, najlepšie doteraz, v obrovskom slalome si zišla najlepšie FIS body v tejto sezóne, čo svedčí o zlepšovaní sa,“ zhodnotila jej trénerka Miriam Poprocká.

Radosť i nespokojnosť zároveň. Je to moje najlepšie umiestnenie, ale medaila, to by bolo niečo úplne iné, konštatuje Rebeka Jančová.

Foto: SOŠV, Andrej Galica

Rebeka Jančová sa pripravuje v Lyžiarskej akadémii Veroniky Velez Zuzulovej, je členkou LK Levoča a ambície byť nasledovníčkou Veroniky či Petry Vlhovej ukázala už v minulej sezóne. Na najprestížnejších žiackych medzinárodných pretekoch v Taliansku dosiahla dvakrát pódiové umiestnenie – druhé a tretie miesto v obrovskom slalome a slalome. V oboch disciplínach jej víťazstvo ušlo tesne, o zhruba 30 stotín.

Podpora od Naste Kuzminovej

Nádejnú mladú lyžiarku v Lausanne povzbudzovala aj naša najúspešnejšia olympionička Nasťa Kuzminová. Po alpskej kombinácii prišla za ňou do cieľa aj s Dankou Bartekovou. „Tiež ju škrelo, že medaila tesne ušla, ale vravela mi, že je to výborný výsledok a že si mám oddýchnuť, aby som bola pripravená na ďalšie disciplíny,“ opisuje Rebeka stretnutie s trojnásobnou olympijskou víťazkou.

Nasťa Kuzminová sa tešila aj z výsledkov v biatlone, keď juniorka Ema Kapustová v šprinte na 6 km v konkurencii 94 pretekárok obsadila pri bezchybnej streľbe 8. miesto. „Bola to fantastická a zodpovedná robota celého tímu a, samozrejme, aj samotnej Emy. Bola skvelá,” komentoval úspech tréner Peter Vránsky. „Dnešné preteky som si užila najlepšie, ako sa len dalo. Ľudia povzbudzovali a mňa to hnalo dopredu. Už od štartu som do toho dala všetko. Na strelnici som predviedla to najlepšie, čo som mohla a v poslednom kole som šla na doraz. Vedela som, že z toho bude pekný výsledok…,” zhodnotila preteky spokojná Ema.

Robiť ľuďom radosť

Nasťa Kuzminová v Lausanne absolvovala s našimi mladými olympionikmi aj besedu, kde rozprávala o svojej kariére a skúsenostiach. „Bolo to veľmi zaujímavé a ohromne motivujúce,“ vraví Rebeka Jančová. Nasťa napríklad povedala, že po tom, čo získala prvé olympijské zlato, si splnila svoj sen a začala robiť svoj šport viac pre ostatných ľudí, aby im urobila radosť.

Z Rebekiných výsledkov na prvom veľkom podujatí má radosť aj Veronika Velez Zuzulová. „Gratulujem mojim šikulkám. Len tak ďalej, som na vás hrdá,“ tešila na sa Instagrame. Okrem Rebeky totiž ďalšie dve dievčatá z jej akadémie – Ella Hrbáňová a Sophia Polak obsadili prvé dve priečky na pretekoch Slovenského pohára žiakov. Tieto staršie žiačky majú tohtoročné medzinárodné preteky ešte pred sebou.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >