Už žiadna Červená čiapočka! Knižnica v Barcelone stiahla 200 rozprávok, sú vraj sexistické

ČTK, gb, 14. apríla 2019 o 11:34

V detskej knižnici jednej základnej školy v Barcelone si už deti nebudú môcť požičať knižku o Červenej čiapočke či Šípkovej Ruženke.

Nečítaš náhodou niečo sexistické?

Foto: Shutterstock.com

Školská komisia pre rovnosť pohlaví totiž prišla k záveru, že asi dvesto rozprávkových príbehov v ponuke knižnice je sexistických a prispieva k šíreniu stereotypov o mužskej a ženskej roli, informovali španielske média.

Z oddelenia knižnice pre deti do šiestich rokov v barcelonskej škole Taber zmizlo po hodnotení školskej komisie asi tridsať percent knižiek. Ako kritérium sa okrem iného sledovalo, koľko postáv je v knihe mužských a koľko ženských, aké role v rozprávke hrajú a koľko je v nej násilia.

Okrem rozprávky o Červenej čiapočke, ktorú zožerie vlk a zachráni ju statočný poľovník, nezostal v škole v katalánskej metropole ušetrený ani príbeh o svätom Jurajovi. V ňom podľa legendy rytier premôže draka a zachránenej princeznej dá červenú ružu, ktorá vyrástla na mieste boja z dračej krvi. Šípkovú Ruženku vyradili preto, že hlavná ženská postava len pasívne čaká na záchranu mužom-hrdinom.

Hodnotenie knižiek je súčasťou katalánskeho projektu Knižnica a rovnosť pohlaví. Podobný projekt existuje aj napríklad v susednom regióne Valencia. Katalánska vláda sa k stiahnutiu rozprávok z knižnice nechcela vyjadrovať. Denníku ABC povedala, že školy majú svoju autonómiu a sami sa môžu rozhodnúť o knihách, ktoré deťom ponúkajú.

Kriticky sa ku kauze postavila napríklad madridská politička z Ľudovej strany Isabel Ayusová. „Tieto rozprávky vychovali celé generácie. A ak sa rodičom niektoré z nich nezdajú pre ich deti vhodné, tak nech ich nečítajú. Ale tradičné rozprávky by sme nemali démonizovať," uviedla.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >