Už je to tu! Ako poznať, kedy nastal ten správny čas vyraziť do pôrodnice

Gabriela Bachárová, 15. marca 2023 o 05:15

Ani príliš skoro ani príliš neskoro. Vystihnúť ten správny okamih, kedy sa treba vybrať do pôrodnice, nemusí byť jednoduché.

Kedy vyraziť do pôrodnice?

Foto: Shutterstock.com

Pôrod sa nerozbehne len tak z ničoho nič, ale ženino telo i dieťa sa naň už istú dobu vopred pripravujú. Nastávajú výrazné hormonálne zmeny, v plodovej vode veľmi stúpne hladina hormónov prostaglandínov, ktoré podporujú kontrakcie maternice. Že sa pôrod blíži a môžete ho očakávať v najbližšej dobe, na to upozorňujú takzvaní poslíčkovia. Odborne sa akýmsi cvičným sťahom maternice, ktoré prichádzajú nepravidelne, hovorí Braxton-Hicksove kontrakcie. Typické sú najmä pre prvorodičky. Objaviť sa môžu pár dní pred nástupom pravidelných kontrakcií, ktoré už velia odísť do nemocnice.

U žien, ktoré už rodili, trvajú iba niekoľko hodín alebo sa vôbec nedostavia. „Môžete pociťovať občasné bolesti v podbruší a v oblasti krížov, ktoré možno prirovnať k menštruačným kŕčom. Sťahy sú nepravidelné, s odlišnou intenzitou, niekedy aj dosť bolestivé. Ženy ich neraz považujú za začiatok pôrodu a predčasne vyrazia do pôrodnice,” popisuje v knihe Tehotenstvo v obrazoch primár prenatálneho centra a detský kardiológ Michal Holáň s kolektívom autorov. Faktom však je, že poslíčkovia nemajú žiadny vplyv na otváranie pôrodných ciest, ako už majú pravidelné kontrakcie.

Pokles bruška a odchod hlienovej zátky

Ženám, ktoré idú rodiť po prvý raz, asi tri až štyri týždne pred pôrodom poklesne bruško. Je to spôsobené tým, že hlavička dieťaťa začína vstupovať na úroveň panvového vchodu. „Môžete pocítiť úľavu pri dýchaní, maternica vám tak netlačí na bránicu a žalúdok. Na druhej strane sa objavuje nepríjemný tlak na močový mechúr a to vás bude pravdepodobne nútiť chodiť častejšie na toaletu,” uvádza v publikácii odborník.

Niekoľko dní pred pôrodom môže žene odísť takzvaná hlienová zátka, ktorá funguje ako bariéra medzi maternicou a pošvou. Nájsť ju možno v krčku maternice. „Na nohavičkách alebo na vložke si môžete všimnúť hlienový výtok, niekedy aj s prímesou krvi. Krvácanie môže byť z porušených cievok a nie je dôvod na obavy,” vysvetľuje lekár.

Odtok plodovej vody

Za známku nastupujúceho pôrodu sa považuje odtok plodovej vody, ktorá však môže začať odtekať i predčasne. Je v každom prípade nutné dostaviť sa do dvoch hodín na príjem v nemocnici. Nevýhodou predčasného odtoku je, že dutina maternice zostáva istý čas priechodná až do pošvovej dutiny, čo znamená potenciálne riziko infekcie, vysvetľuje Michal Holáň. Ak žena do 24 hodín po odtoku neporodí prirodzene, nastupuje vyvolanie pôrodu. Ak sa zistí prítomnosť streptokoka skupiny B vo výtere z pošvy, musia sa podať antibiotiká.

Problém je, že žena si často nemusí byť istá, či jej plodová voda naozaj odtiekla. Bežná predstava je, že plodová voda zo ženy masívne vytečie, avšak môže unikať aj len po kvapkách. V prípade pochybností j vždy lepšie vyhľadať lekára. V pôrodnici môžu urobiť test - ak sa špeciálny roztok naliaty na znečistenú vložku zafarbí do modrej farby, ide o plodovú vodu. Plodová voda môže začať odtekať ako následok zosilňujúcich sa kontrakcií, keď sa zvyšuje tlak v dutine maternice.

Kontrakcie po piatich či desiatich minútach

Najspoľahlivejšou známkou rozbiehajúceho sa pôrodu sú kontrakcie. Ako vysvetľuje Michal Holáň, spočiatku sa objavujú po dvadsiatich minútach a trvajú asi 20 sekúnd. To však ešte nie je ten správny čas vyraziť do pôrodnice. V prípade prvorodičky nastáva čas opustiť byt, ak sa sťahy opakujú pravidelne po piatich minútach, počítané od začiatku jedného do začiatku druhého, a trvajú jednu až dve hodiny. Budú už natoľko intenzívne, že počas nich nebudete vládať hovoriť, iba predýchavať. U viacrodičiek je to trochu iné. Na odchod do nemocnice nastáva čas, keď sa kontrakcie objavujú po desiatich minútach.

Do pôrodnice určite vyrazte aj v prípade, ak sa vám len niečo nezdá. Radšej zbytočne ako neskoro. „Ak budete cítiť, že sa dieťa nepohybuje, alebo, naopak, jeho pohyby sú veľmi prudké, je nutné ísť do nemocnice. Pri hocijakých subjektívnych pocitoch, ktoré sa vymykajú normálu, neodkladne navštívte lekára,” radí Michal Holáň.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >