Bylinky pri pôrode. Slovenská nemocnica ponúka netradičnú novinku, ktorá urýchli narodenie bábätka

Gabriela Bachárová, 19. februára 2023 o 04:45

Slovenské pôrodnice sa snažia prilákať mamičky, aby rodili práve v ich zariadení. Stále častejšie ponúkajú novinky, ktoré by ešte pred pár rokmi nemali šancu za múry nemocníc preniknúť. Jednou z nich je aj dávno zabudnuté umenie bylinnej náparky.

Bylinnú náparku používajú vo zvolenskej pôrodnici.

Foto: Agel

Zvolenská pôrodnica si pre mamičky pripravila novinku, ktorá im má pomôcť k rýchlejšiemu a jednoduchšiemu pôrodu. Ženskú bylinnú náparku. Ide o tradičný, no dnes už zabudnutý spôsob, ktorý sa kedysi pri pôrodoch bežne využíval.

Metóda ženskej bylinnej náparky v sebe spája termoterapiu (liečbu teplom), aromaterapiu, hydroterapiu a fytoterapiu, pričom cieľom je prirodzene a pozitívne ovplyvniť priebeh pôrodu. Ak sa použije vhodným spôsobom, pôrod môže byť rýchlejší a menej bolestivý. Prednedávnom ho rodiacim ženám začala ponúkať aj nemocnica v Žiline.

Takto vyzerá špeciálna stolička pre bylinnú náparku.

Foto: Agel
Ako to funguje v praxi? Princíp je podobný ako pri starom dobrom naparovaní, v tomto prípade sa nahrievajú ženské pohlavné orgány, a to prostredníctvom teplých bylinných výparov. Používajú sa na to špeciálne navrhnuté stoličky a originálne bylinkové zmesi určené na uvoľnenie pôrodných ciest a pôrodné hojenie.

„Liečivá bylinná náparka hrádze slúži na uvoľnenie svalov panvového dna, pripravuje a zvlhčuje pôrodné cesty a napomáha aj k zmäkčeniu krčka maternice,” vysvetľuje lekárka zvolenského gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Lucia Ambrozová.

Podmienkou na použitie bylinnej náparky je ukončený 38. týždeň tehotenstva. Je možné ju využiť v prvej dobe pôrodnej, kedy urýchľuje otváranie pôrodných ciest. Vzniknuté teplo spolu s bylinnými výparmi pôsobí blahodarne, relaxačne a pomáha pri znižovaní bolesti v oblasti hrádze.

Bylinnú náparku môže využiť každá rodička, ktorá o to požiada. Vo zvolenskej nemocnici používajú na náparky zmes s názvom Voňavý pôrod. Obsahuje list maliníku, dúšku materinu, rozmarín, kapsičku pastiersku a verbenu.

Náparka sa dá využívať aj v období šestonedelia. Správna zmes bylín skracuje dobu popôrodného krvácania a urýchľuje zavinovanie maternice. Táto zmes má tiež antibakteriálne účinky a podporuje tvorbu materského mlieka.

V ponuke bude aj rebozo

Zvolenská nemocnica je známa tým, že tamojšie gynekologicko-pôrodnícke oddelenie sa snaží prinášať novinky, rešpektovať a vychádzať v ústrety budúcim mamičkám. Nemocnica informovala, že v marci jej lekári a pôrodné asistentky absolvujú kurz pre pôrodnice so známou českou pôrodnou asistentkou Annou Kohutovou. Budú tak môcť okrem bylinnej náparky poskytovať napríklad aj služby súvisiace s rebozom.

Tento názov ste možno ešte nepočuli, rebozo je tradičná tkaná šatka, ktorá sa dodnes používa najmä v Mexiku a Južnej Amerike. Ide o spôsob zavinovania bruška, ktoré mu počas tehotenstva poskytuje oporu, zároveň udržuje stred tela a najmä obličky v teple. Počas samotného pôrodu môže rebozo do určitej miery uľavovať od bolesti alebo pomôcť bábäku do tej najlepšej polohy pre pôrod. Svoje uplatnenie si šatka našla aj po narodení bábätka, keď slúži k rýchlejšiemu zavinovaniu maternice.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >