Všetko o cisárskom reze. V akých prípadoch sa robí a ako prebieha?

Gabriela Bachárová, 10. marca 2023 o 05:00

Cisársky rez od začiatku až do konca trvá do hodiny, považuje sa za relatívne bezpečnú operáciu a vďaka zmenám v tom, ako sa robí, sa zmenšili i zdravotné komplikácie, ktoré by mohli ženu postretnúť v ďalšom tehotenstve.

Aj pôrod cisárskym rezom je pôrod.

Foto: Shutterstock.com

Porodiť prirodzene nejde vždy, asi tretina tehotenstiev na Slovensku končí buď akútnym, alebo plánovaným cisárskym rezom. Najčastejšie sa robí z dôvodu hypoxie plodu, keď sa počas vyšetrenia na monitore zistí, že sa dieťaťu nedostáva kyslík. Ľudovo sa hovorí, že má „zlé ozvy”. Ďalšími dôvodmi môžu byť preeklampsia, nesprávne uloženie placenty, krvácanie, prepadnutie pupočníka alebo zlyhanie umelého vyvolania pôrodu.

Pôrodná asistentka Veronika Godálová, ktorá na sociálnej sieti Instagram prevádzkuje stránku Zázraky z lásky, uvádza ešte ďalšiu možnú príčinu: „Špecifickou indikáciou je kefalokelvický nepomer - nepomer medzi veľkosťou panvy a dieťatka (príliš úzka panva a veľký váhový odhad dieťatka). Tento dôvod je však veľmi subjektívny a každý lekár ho môže vyhodnotiť inak.” Nie každý cisársky rez tak má svoje opodstatnenie a lekári by ho mali vždy veľmi dôkladne zvažovať. Na druhej strane je však často život zachraňujúcou operáciou.

V našich podmienkach ho vždy robia dvaja lekári, pričom jeden asistuje. Dôležitá je aj prítomnosť anesteziológa. Celý zákrok trvá 45 minút až jednu hodinu, pričom vybratie dieťaťa je tou najkratšou časťou, vonku je za desať minút. Najdlhšie trvá zašívanie operačných rán.

„Po príprave (anestézia, cievkovanie, podanie liečiv, holenie atď.) sa prereže priečne koža nad lonovou sponou (nad oblasťou bikín), rozvoľní sa podkožné tkanivo, nareže, uvoľní sa fascia (štruktúry, ktoré obaľujú svaly a orgány, skladajú sa napríklad z kolagénových či elastických vlákien), separujú sa svaly, prereže (prestrihne, uvoľní sa) peritoneum (pobrušnica), pretne a zosunie sa plika (kryt) močového mechúra a prereže sa maternica,” popisuje celý dej pôrodná asistentka. Môže sa to urobiť rôznymi typmi rezov, napríklad rezmi v tvare písmena U či T. Celkovo sa narúša až sedem vrstiev tkanív.

Keď sa lekár dostane k dieťaťu, nadvihne mu hlavičku a nasmeruje ju do vytvoreného rezu. Po takzvanom vybavení novorodenca nastupuje najdlhšia fáza ciárskeho rezu - zašitie.

Namiesto vertikálneho rezu sa dnes používa hlavne rez vodorovný. Pri vertikálnom sa totiž zvyšuje riziko ruptúry (roztrhnutia, prasknutia) maternice počas ďalšieho tehotenstva.

Relatívne bezpečný

Hoci je cisársky rez pomerne veľkou brušnou operáciou a teda má svoje riziká (krvácanie, zápal), v súčasnosti vďaka antibiotikám, zdokonaleniu operačných techník a prísnym dodržiavaním hygienických predpisov ide o relatívne bezpečný chirurgický zákrok.

Dnes sa pri cisárskych rezoch používajú tri druhy anestézií. „Celková obvykle pri super akútnom reze, keď ide o každú minútu, má rýchly nástup účinku, ale žena musí byť intubovaná a lieky na jej utlmenie môžu mať silný vplyv na dieťatko,” upozorňuje Veronika Godárová.

Najčastejšie sa používa spinálna anestézia. „Pichá sa do spinálneho priestoru, má rýchly nástup účinku, znecitlivie nohy, jej rizikom je možný náhly pokles tlaku, žena je pri vedomí, môže cítiť manipuláciu, ale nie bolesť,” uvádza pôrodná asistentka. No a napokon, ak už má žena zavedený epidurálny katéter, dá sa podať silnejšia dávka. Vtedy sa hovorí o epidurálnej anestézie. Trvá však dlhšie, kým nastúpi jej účinnosť.

Pôrod cisárskym rezom niekedy žena považuje za svoje zlyhanie, keď nedokázala dieťa priviesť na svet prirodzeným spôsobom. Veronika Godálová má však pre také ženy upokojujúcu vetu: „To, že žena rodila cisárskym rezom, neznamená, že nerodila, alebo jej pôrod bol jednoduchší.”

Pôrodná asistentka nastupuje po sekcii
Počas cisárskeho rezu i po ňom má dôležitú úlohu pôrodná asistentka. Ženu na sekciu pripravuje, niekedy je pri nej aj prítomná, keď sa môže postarať o novorodenca. „U nás na Slovensku vždy prichádza k takémuto pôrodu aj lekár neonatológ. Dôležitá je následná starostlivosť pôrodnej asistentky o rodičku po operácii - pobyt na jednotke intenzívnej starostlivosti, mobilizácia, pomoc s dojčením, tlmenie bolesti atď.,” vysvetľuje Veronika Godálová.












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >