Urobte si kúpele u vás doma. Päť domácich procedúr, ktoré pred Vianocami pohladia na duši

Gabriela Bachárová, 10. decembra 2018 o 13:33

Niekto rieši predvianočnú naháňačku útekom na lyžovačku alebo do kúpeľov. Ak si však wellness pobyt nemôžeme či nechcete dovoliť, doma si ľahko urobíte vlastné kúpele, ktoré vás zrelaxujú rovnako dobre ako víkend v tých skutočných. Doprajte si pred sviatkami trochu odpočinku, zaslúžite si ho.

Masáž doma? Poproste partnera hneď dnes večer.

Foto: Shutterstock.com

1. Neobyčajná bylinková kúpeľ

V predajnej sieti si môžete kúpiť vrecúška s bylinkami pripravené na použitie do kúpeľa, ale ešte lepšie bude vyrobiť si vlastné. Máte na výber. Sušené bylinky možno len tak vhodiť do vody, alebo ich vložiť do vrecúška z tenkého plátna. Tymián či lipa pôsobia proti nachladnutiu, levanduľa uvoľnuje, rumanček zbavuje bolesti, mäta je dobrá na bolesti hlavy. Do vane si ľahnite aspoň na pol hodiny a voľný čas ešte využite aj na pôsobenie pleťovej masky.

2. Parafínový zábal vás zahreje

Parafínové zábaly sú veľmi obľúbenou procedúrou v kúpeľoch, pretože prehrievajú organizmus, uvoľnujú ho, zmierňujú bolesť, pôsobia dobre na svaly a kĺby. Na trhu sú jednorázové parafínové zábaly, ktoré môžete priložiť na ruky, nohy či inú časť tela a už len relaxovať. A čo vlastne parafín je? Špeciálny vosk získaný z ropy, ktorý sa v kúpeľníctve využíva už desaťročia.

3. Rašelina vyživí pokožku

Rašelinové zábaly sú v kúpeľoch tiež hitom, finančne nenáročné sú tie z obchodu (dajú sa kúpiť napríklad na internete). Rašelina je látka, ktorá vzniká pri rozklade rastlín, machov a stromov vo vlhkom a močiarnom prostredí. Vďaka zbytkom rastlín obsahuje veľké množstvo minerálov, stopových prvkov, vosky či enzýmy. Pre pokožku je blahodárna, vyživuje ju a prehrieva. Má aj antibakteriálne a detoxikačné vlastnosti. Rašelinový či parafínový zábal môžu byť aj vhodným darčekom napríklad pre prarodičov.

4. Masáž doma je perfektná

Bez masáží by neboli kúpele. Dopriať si ich môžete aj doma. Buď sa budete masírovať sama, taká automasáž chodidiel a prstov na nohách je ozajstný pôžitok, alebo poproste partnera či deti. Zvlášť deti bude neskutočne baviť, keď vás budú môcť trošku pomasírovať, a potom aj vy ich. Masáž si môžete spestriť aj rôznymi pomôckami, napríklad lávovými kameňmi, masážnymi loptičkami či masážnymi tyčinkami. Atmosféru dodajú zapálené sviečky a relaxačná hudba. Neprekáža, že neovládate presné masážne postupy, ide predsa hlavne o dotyk.

5. Vydajte sa na Kneippov chodník

Ak chcete rozprúdiť svoj krvný obeh a dostať do života trochu energie, vyrobte si doma improvizovaný Kneippov chodník. Nazbierajte vonku na prechádzke pár riečnych kamienkov a naukladajte ich doma do dvoch lavórov. Do jedného nalejte veľmi studenú a do druhého horúcu vodu. Prešľapujte asi pätnásť sekúnd (alebo podľa chuti) v jednom lavóre, potom prekročte do druhého a takto striedajte aspoň desať minút. Je to aj dobrá prevencia proti nachladnutiu u vás i detí.


ANKETA:

Relaxujete trochu pred Vianocami?

53,8%



30,8%



7,7%



7,7%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >