Tip na výlet: To najlepšie zo Slovenského raja. Prielom Hornádu, Kláštorská roklina a Tomášovský výhľad

Gabriela Bachárová, 26. júla 2021 o 12:00

Vitajte v čarovnom svete, ktorý svojou nenápadnou, no o to vytrvalejšou snahou vytvorila voda. Prielom rieky Hornád, Kláštorská roklina, Tomášovský výhľad. Práve tieto atrakcie si užijete na dnešnom výlete v národnom parku Slovenský raj.

Stúpačky nad Hornádom. Atraktívne spestrenie trasy.

Foto: Gabriela Bachárová

Naša trasa je vhodná hlavne pre rodiny s trochu zdatnejšími deťmi, predsa len potrvá päť a pol hodiny plus prestávky na načerpanie síl a ujdete počas nej 14,2 kilometra s nemalým prevýšením 706 metrov. Stojí to však za to.

Auto sme za tri eurá nechali v Čingove na dolnom parkovisku. Pred vstupom do národného parku sme ešte zaplatili symbolický vstupný poplatok slúžiaci na obnovu technických pomôcok, ako sú reťaze či lávky. Jednodňový lístok na fascinujúce prírodné predstavenie stojí pre dospelého 1,5 eura, pre dieťa od 6 do 15 rokov a dôchodcu nad 64 rokov je to pol eura. Dieťa do šiestich rokov ide zadarmo.

Modro značená trasa vedúca lesom popri Hornáde začína zvoľna, aby sme sa mohli na výlet naladiť. Po 2,5 kilometri prídeme k rázcestiu Biely potok, kde sa napojíme na zelenú, aby sme sa o ďalších dvesto metrov vrátili k obľúbenej modrej. To už kráčame vyššie nad vodou a obdivujeme jej romantické zákutia a svižný „krok“. Najesť však dostanú všetky zmysly, nielen oči. Kombinácia vody, slnka, lesa a kvetov vytvára omamný parfum, uši zasa sýtia zurčiaca voda a veselí vtáci.

Trasu popri rieke spestrujú aj legendárne stúpačky. Je to zvláštny pocit, keď kráčate akoby vo vzduchoprázdne, pod vami ľahostajná voda, telom sa dotýkate chladnej skaly a v rukách zvierate reťaz. Na niektorých zvlášť vydarených úsekoch sa jej držíte priam kŕčovito. Len nespadnúť. Nič pre ľudí trpiacich závratmi, všetci ostatní budú nadšení.

Letanovský mlyn, oznamuje tabuľa po 4,7 kilometri chôdze. Mlyn tu stál až do roku 1927, kedy vyhorel. Dnes tu nájdete občerstvenie a rekreačnú osadu. Za mlynom začína veľmi atraktívna časť cesty. Čakajú nás i lávky cez rieku, najmä deti ocenia tú poslednú - lanovú lávku pri ústí Kláštorskej rokliny do Hornádu, ktorá sa pri prudšom pohybe perfektne rozvlní.

Lanová lávka pri ústí do Zejmarskej doliny.

Foto: Gabriela Bachárová

Po dvoch kilometroch chôdze od Letanovského mlyna rieku opúšťame a rozhodujeme sa, či sa pustiť hore Kláštorskou roklinou alebo sa vydať po náhradnej trase. Na internete sme sa dočítali, že roklina nie je veľmi udržiavaná a hrozí zranenie. Chuť zažiť dobrodružstvo však preváži a po stredne náročnom, asi kilometrovom výstupe konštatujeme, že sme urobili dobre a žiadne riziko sme nikde nevideli.

Zelená značka nás vedie očarujúcim vodným svetom. Kráčame potokom, stúpame po kovových rebríkoch, obdivujeme vodopády. Hoci Kláštorská roklina patrí k najkratším v národnom parku, vodopádov sa tu urodilo požehnane, stretneme ich sedem.

Dúhový vodopád v Kláštorskej rokline.

Foto: Martin Babarík

Za ikonickým výhľadom

A sme na Kláštorisku. Občerstvíme sa v bufete, fazuľová polievka, hranolky a nanuky. Poobzeráme zakonzervované zrúcaniny bývalého kartuziánskeho kláštora z 13. storočia a po výdatnom odpočinku nasleduje celkom prudký zostup po modrej značke späť k rázcestiu Biely potok. Máme za sebou takmer 11 kilometrov, výlet však ešte nekončí.

Pred nami je trošku strmší kilometrový výstup na ikonický Tomášovský výhľad. Dospelých nadchne pohľad do krajiny, na malé deti tu čaká obrovská hojdačka. Nech vám neuletia! Opúšťame zelenú značku a po žltej sa pohodlne vrátime do Čingova. Zvládli sme to a už sa tešíme na výlety v ďalších dňoch.

Legendárny Tomášovský výhľad.

Foto: Gabriela Bachárová

Pre každého niečo

Slovenský raj má pre turistov samé krásy, najväčším lákadlom sú rokliny. Suchá Belá je najobľúbenejšia, vhodná pre trénovaných. Piecky sú takmer nedotknuté, príroda v čistom stave. Veľký Sokol poteší tých, čo neobľubujú davy turistov. Sokolia dolina dostala prívlastok najdivokejšia roklina. Nenáročná Zejmarská roklina je tu pre rodiny s deťmi. Stále väčšiu popularitu si získava Ferrata Horskej záchrannej služby, ktorá vedie roklinou Kyseľ, na prechod potrebujete ferratový set.

Celý prielom Hornádu si zasa môžete prejsť na šestnásťkilometrovej trase z Čingova až do Podlesku. Schladenie ponúka Dobšinská ľadová jaskyňa a po dni plnom turistiky určite dobre padne hodiť sa do vodnej nádrže Palcmanská Maša v Dedinkách. Slovenský raj má jednoducho pre každého niečo.

Všetky cesty vedú na Kláštorisko.

Foto: Gabriela Bachárová


Kto sa bojí?

Foto: Gabriela Bachárová


Vodná nádrž Palcmanská Maša.

Foto: Gabriela Bachárová


Vodopád v Zejmarskej rokline.

Foto: Gabriela Bachárová


Pozrite si i fotografie, ktoré v prielome Hornádu a v Kláštorskej rokline urobil fotograf Martin Babarík. Ak sa vám Slovenský raj nevojde do letných dovolenkových plánov, môžete tam vyraziť už na jeseň.

Vstup do prielomu Hornádu z druhej strany, od Podlesku.

















Zapojte sa do LETNEJ SÚŤAŽE!
Hráme o viac ako 85 cien v hodnote viac ako 20 000 € eur. Viac informácií na tomto linku.



Všetky články seriálu Leto s Pravdou nájdete na tomto linku.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >