Umývať vlasy teplou či vlažnou vodou, ako ich najlepšie rozčesať a prečo nešúchať uterákom? 10 zásad vysvetľuje odborníčka

Patricia Poprocká, 25. januára 2023 o 05:00

Nevie si vaše dieťa umyť vlasy samé? Netrápte sa tým, aj pre dospelého je lepšie, ak mu vlasy umýva niekto iný. Prečo? Vysvetľuje kaderníčka Zuzana Bartalová, ktorá prezrádza aj ďalšie záležitosti o správnom umývaní vlasov.

Starostlivosť o vlasy nie je náročná, ak poznáte tie správne zásady.

Foto: shutterstock.com

Ako často umývať deťom vlasy? Rozčesávať mokré alebo nasucho? Prečo nie je dobré chodiť spať s nepresušenými vlasmi? Tu je 10 zásad umývania vlasov.

Záklon, žiaden predklon

„Vlasy umývame v záklone a nie v predklone, ako majú mnohí ľudia, najmä ženy, zaužívané,“ vraví Zuzana Bartalová, ktorá sa kaderníckemu umeniu venuje už 20 rokov. Dôvod je jednoduchý – ak vlasy umývame a oplachujeme v záklone, zabraňujeme tým zbytočnému zamotaniu vlasov, ku ktorému dochádza, ak ich z predklonu prehadzujeme dozadu.

Teplota vody

Pred nanesením šampónu je dôležité vlasy poriadne namočiť, ideálne mierne teplou vodou. „Tá napomáha vlas otvárať, ak je príliš horúca, zvyšuje to produkciu mazu, no a príliš chladnou sa zasa horšie vymývajú prípravky, ktoré na vlasoch sú,“ vysvetľuje odborníčka.

Raz nestačí

Nie nadarmo sa na šampónoch píše „postup opakujte“. Poriadne umytie vlasov znamená umývať ich na dvakrát. „Prvýkrát odstránime zbytky produktov (lak, tužidlo a podobne) a maz, druhýkrát vlasy dočistíme,“ vraví Zuzana. Na konci treba šampón z vlasov, samozrejme, vlasy poriadne vymyť.

S pomocou to ide lepšie

Aj keď mnohí rodičia považujú za znak samostatnosti dieťaťa, ak si dokáže vlasy umyť samé, je lepšie, ak mu ich umýva niekto druhý. Platí to aj v kaderníckych salónoch – ak vlasy umýva človeku niekto druhý, dokáže vyvinúť primeranejší tlak, premasírovať pokožku a vlasy umyť dôkladnejšie. Ak človek nemá nikoho, kto by mu vlasy pomáhal umyť, Zuzana Bartalová odporúča pri umývaní použiť tzv. ježka, ktorý lepšie premyje vlasy a prekrví pokožku.

Kondicionér áno či nie?

Balzam na vlasy zlepšuje ich kvalitu, odborníčka hovorí jednoznačne áno. Každý nech si vyberie na svoj typ vlasov a dodržiava odporúčaný postup, aby dosiahol želaný efekt. Správne nanášanie balzamu znamená, že po vymytí šampónu vlasy jemne vymačkáme uterákom. Pozor, nešúchame, len necháme vodu vsiaknuť. Potom nanesieme balzam. „Následne môžeme vlasy prečesať širokým hrebeňom, uľahčí nám to rozčesávanie neskôr. Necháme pôsobiť aspoň minútku, dve, ale pokojne aj dlhšie, ak máme dosť času,“ vraví Zuzana Bartalová. No a napokon je tiež dôležité poriadne opláchnutie, aj minútu či dve. Samozrejme, v záklone. „Zle vymytie spôsobí, že vlasy sú ťažké, zle sa s nimi pracuje a rýchlejšie sa zamastia,“ dodáva.

Ako správne rozčesávať

Rozčesávanie dlhých vlasov je pre mnohých doslova nočnou morou. Uľahčí ho už spomínaný kondicionér, no a aj správna technika. Rozčesávame vždy od končekov a až potom posúvame kefu vyššie ku korienkom. Niekto to robí naopak, dôsledkom čoho je trhanie a vypadnutie zauzlených vlasov.

Česať mokré či presušené vlasy?

Na túto tému sa popísalo kadečo, Zuzana Bartalová má jasnú radu: „Rozčesávame vlasy vlhké, presušené len uterákom.“ Ak ich totiž necháme vyschnúť a češeme až potom, vlasy sú zamotané a viac ich trháme. Pod presušením uterákom sa rozumie to, že ich len jemne masírujeme a vymačkáme z nich vodu. Nešúchame, pretože tým sa vlasy ničia.

Fén alebo radšej prirodzené vyschnutie?

Sušenie vlasy ničí, platilo kedysi. Dnes, pri moderných fénoch, ktoré pracujú na inom princípe než tie staré, sa sušenie odporúča. „Vysušením sa do vnútra vlasu lepšie zapracujú produkty. Navyše, na pokožke sa nebude udržiavať vlhké prostredie, čo z dlhodobého hľadiska prispeje k lepšej kvalite pokožky i vlasov,“ hovorí kaderníčka.

Spať so suchou hlavou

Niekedy to už možno naozaj nestíhame, nájsť si pár minút na presušenie mokrých vlasov pred spaním sa však určite oplatí. Dôvodov je viac – už vyššie spomenutá vyššia účinnosť prípravkov, tiež fakt, že sa vlasy nepomotajú. No a v neposlednom rade aj to, že šúchaním o vankúš sa mokré vlasy mechanicky opotrebúvajú, čo zhoršuje ich kvalitu. Takže: Sušte!

Detské vlásky

Ako pri všetkom ostatnom, aj pri vlasoch, sa deťom do jedného roka neodporúča žiadna kozmetika. Hlávku stačí oplachovať čistou vodou. Potom ako je dieťa staršie, možno začať používať detské šampóny. „Vlasy premývame raz – dvakrát do týždňa, viac nie je potrebné. Pri dlhších vláskoch môžeme začať používať balzamy, zhruba od piatich rokov, samozrejme, závisí to od typu vláskov,“ uzatvára Zuzana Bartalová.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >