Ukrajinské deti dostávajú na objímanie oranžových orangutanov

TASR, gb, 21. apríla 2022 o 04:00

Na slovensko-ukrajinských hraniciach a v hotspotoch v Michalovciach a Košiciach sa ako terapia stresu osvedčili plyšové orangutany, ktoré slúžia na podporu detí traumatizovaných vojnovým konfliktom.

Terapia orangutanom.

Foto: IPčko

Potvrdzujú to psychológovia z občianskeho združenia Ipčko, ktorí na hraniciach poskytujú psychologickú pomoc ľuďom utekajúcim pred vojnou i tým, ktorí sa starajú o utečencov. Zakladateľ občianskeho združenia Marek Madro spresnil, že ich metóda Huggy Orangutan intervention (terapia objímajúcim orangutanom) je obdobou známej praktiky Huggy Puppy intervention (terapia objímajúcim šteniatkom), ktorú psychológovia Jonathan Kushnir a Avi Sadeh vyvinuli na pomoc deťom umiestneným v záchytných táboroch a prvýkrát ju použili v roku 2006 počas izraelsko-libanonskej vojny.

„Intervencia má za cieľ priniesť deťom úľavu, zmierniť stres, úzkosti, strach a nočné mory prostredníctvom vzťahu s plyšovou hračkou, ktorá má možnosť dieťa objať,” približuje Marek Madro. Orangutani majú na svojich rukách a nohách suchý zips, dokonale tak dokážu dieťa objať. Plyšová hračka je pre dieťa kamarátom, ochrancom, spoločníkom.

„Na hraniciach a vo veľkokapacitnom centre Michalovce a hotspote v Košiciach ich za jeden deň darujeme deťom s návodom na terapiu niekoľko desiatok,” uviedol.

Marek Madro pripomenul, že psychológovia na hraniciach používajú aj iné podporné metódy a intervencie psychologickej pomoci, ktoré pomáhajú chrániť pred nárastom traumy. „Ľuďom z Ukrajiny pomáha aj bezplatná linka v ukrajinskom jazyku 0800 500 888, ktorá funguje denne od 08.00 do 20.00 h,” dodal.










Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >