Trúfnite si na trdelník. Jednoduchý recept podľa kulinárskej blogerky Emílie

Gabriela Bachárová, 14. novembra 2020 o 03:33

Omamne vonia, chutí ešte lepšie. Trdelník si u nás v posledných rokoch získal veľkú popularitu, predáva sa asi na každom jarmoku či vianočnom trhu. Skrátka už akosi patrí hlavne k chladnejšej časti roku.

Upiecť trdelník nie je také zložité.

Foto: Emília Gondorová, www.bonvivani.sk

Ak vám chuť i vôňa trdelníku chýbajú, môžete si ho skúsiť sami upiecť a spestriť si ním adventný či vianočný čas. S receptom, ktorý vám ponúkame, to nie je až tak zložité. Jeho autorkou je Emília Gondorová, zakladateľka blogu o varení www.bonvivani.sk. Jedinečný blog je plný hlavne tradičných jedál, ktoré si pamätáme zo svojho detstva. Určite odporúčame nazrieť!

Trdelník má veľmi dlhú, niekoľko stoviek rokov starú tradíciu. Jeho korene siahajú do Sedmohradska (Transylvánia), kde ho začali piecť miestni Maďari. Odtiaľ sa dostal k nám. Na Slovensku sa jeho výrobou preslávila hlavne Skalica, mesto na západnom Slovensku. Podľa nej sa aj volá skalický trdelník. Pečie sa tam už asi dvesto rokov.

Emília Gondorová k svojmu receptu vraví: „Možno by som ho ani trdelníkom volať nemala, lebo originál trdelníky sa pečú na trdle nad ohňom. O tom by mohli písať Skaličania, lebo ich trdelník sypaný orechmi a cukrom je známy po celom svete. Toto je zjednodušený recept na domáce trdelníky, ktoré obaľujeme v škoricovom cukre. Pečieme ich v horkovzdušnej rúre na obyčajnom drevenom valčeku na cesto. Valček neobaľujeme ničím, nespáli sa, takže žiadne obavy! Ešte než sa rozhodnete trdelník doma upiecť, skontrolujte si, či vám valček vlezie do rúry tak, aby ste ju aj zatvorili." Jej trdelník je prekvapujúco jednoduchý a aj rýchlo hotový. Môžete ho urobiť aj v chrumkavejšej verzii s bielkami, ako popisuje v recepte.

Ak nemáte čerstvé droždie, môžete použiť asi jednu lyžičku sušeného. Rozpis surovín je na cesto na dva trdelníky.

Budete potrebovať:
Cesto:
2 pl masla
1 pl bravčovej masti
3 kl práškového cukru
1/4 kl soli
1/4 ks čerstvého droždia
2 ks vaječného žĺtku
150 - 200 ml mlieka
100 g múky hladkej
200 g múky polohrubej

Ostatné:
maslo
cukor kryštál
škorica mletá

A tu je postup:
1. Najprv vymiešame vo väčšej mise zmäknutú masť a maslo s cukrom a žĺtkami. V malej miske si zase pripravíme kvások. Do jeden a pol deci vlažného mlieka rozmrvíme droždie a necháme pár minút stáť, kým sa začnú tvoriť bublinky. Kvások pridáme do maslovo-žĺtkovej zmesi a prisypeme múku so štipkou soli. Vymiesime husté cesto. Podľa potreby dolejeme zbytok mlieka, alebo jemne podsypeme múkou. Cesto musí byť poriadne prepracované a nelepiť sa na dosku. Necháme ho asi hodinu kysnúť, aby zväčšilo svoj objem.

2. Nakysnuté cesto rozdelíme na dve polovice. Každú dlaňami vyšúľame ako hada. Valček poriadne potrieme maslom a začneme naň cesto navíjať. Začiatok trochu pritlačíme, aby sa cesto nekĺzalo. Cesto pri navíjaní trošku naťahujeme. Koniec cesta nezabudneme založiť, aby sa trdelník nerozvinul.

3. Takto pripravený valček s trdelníkom potrieme dobre maslom a obalíme v cukre s vanilkou a škoricou, alebo v orechoch. Valčekom otáčame a tým cesto celé obalíme.

4. Valček položíme na hlbší plech, aby nebolo cesto na plechu. Aj tak sa stane, že pri pečení cesto ešte naskočí a dotýka sa dna plechu. Preto na plech dáme silikónovú podložku alebo papier na pečenie. Vložíme do rozpálenej rúry na 180 stupňov a pečieme asi 20 minút. Po upečení horúci trdelník ľahko zošupneme z valčeka.

5. Ak chceme trdelník zvrchu krásne chrumkavý, postupujeme tak, že navinuté cesto na valčeku potrieme namiesto masla jemne vyšľahanými bielkami a obalíme. Vtedy však je väčšia spotreba cukru, bielky sú vlhkejšie a viac nasajú obaľovacej zmesi. Ale výsledok je trdelník de-luxe.









Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >