Hruška ako hviezda sladkých pokrmov. Upečte si skvostný koláč či luxusnú žemľovku

Gabriela Bachárová, 31. októbra 2020 o 05:00

Hruška prežiari jesenné dni svojou nenápadnou krásou. Nechajte jej chuť a vôňu naplno rozvinúť v sladkých pokrmoch.

Vyzerajú lákavo a chutia výborne.

Foto: Shutterstock.com

Hruškový koláč

Tento hruškový koláč ponúka svojim čitateľom česká autorka kuchárskych kníh Dita P., dobre známa aj na Slovensku. Na prvý pohľad pôsobí pomerne obyčajne, ale z tanierikov mizne rýchlosťou blesku.

Rúru si zohrejte na 180 stupňov, vymažte si formu na tortu maslom a dno vyložte papierom na pečenie. Tri vajcia vyšľahajte so 150 g krupicového cukru do svetložltej nadýchanej peny. V inej miske zmiešajte 150 g hladkej múky, 30 g kukuričného škrobu, lyžičku prášku do pečiva a všetko preosejte k vajíčkam s cukrom. Zamiešajte a prilejte 90 g rozpusteného masla. Znovu starostlivo premiešajte.

Štyri zrelé a šťavnaté hrušky zbavte šupky, dajte preč jadierka, nakrájajte na malé kúsky a pridajte do cesta. Aj so šťavou, ktorá z nich pri krájaní vytiekla. Znovu opatrne premiešajte. Cesto preložte do formy, pekne ho uhlaďte a pečte asi 45 minút. Pomocou špajdle zistite, či je už koláč upečený. Po vytiahnutí z rúry nechajte päť minút chladnúť vo forme, potom ho vyberte, posypte práškovým cukrom a škoricou a podávajte. Vynikajúci je teplý i vychladnutý.

Pečené hrušky

Budete potrebovať:
4 zrelé hrušky
2 lyžice trstinového cukru
1 lyžicu masla
1 lyžičku mletej škorice
1 grécky jogurt s medom alebo vanilkovým cukrom

Postup:
1. Hrušky ošúpte a rozkrojte na polovicu.
2. Zmiešajte cukor so škoricou.
3. Na kus alobalu položte dve polovice hrušky, posypte cukrom so škoricou, pridajte kúsok masla, polovice dajte k sebe a dobre zabaľte do alobalu.
4. Pečte asi 30 minút na 180 stupňoch.
5. Podávajte horúce s gréckym jogurtom.
(Zdroj: blog Madga peče… blog nadšené cukrářky a pekařky)

Zemľovka s hruškou a jablkom

Budete potrebovať:
polovicu vianočky
1 hrušku
1 jablko
1 vanilkový lusk
6 lyžíc škoricového cukru
hrsť vlašských orechov
hrsť hrozienok
polovicu lyžičky mletej škorice
4 lyžice múčkového cukru
2 vajíčka
150 ml smotany
350 ml mlieka
3 lyžice rumu
maslo na vymazanie formy

Postup:
Jablko i hrušku ošúpte a nakrájajte na plátky, vianočku tiež nakrájajte na tenké plátky, vlašské orechy nasekajte na menšie kúsky. Zapekaciu misu vymažte maslom a dajte na ňu najskôr vianočku, potom vrstvu jabĺk pocukrovaných škoricovým cukrom, pridajte vlašské orechy a hrozienka, nakoniec položte nakrájanú hrušku a tú tiež pocukrujte. Potom príde na rad ďalšia vrstva vianočky.

Zmiešajte dohromady mlieko so smotanou, pridajte 4 lyžice múčkového cukru, vajíčka, semienka z vanilky, polovicu lyžičky mletej škorice a tri lyžice rumu. Premiešajte a vlejte na žemľovku. Pečte asi 20 minút na 180 stupňoch. Po upečení pocukrujte múčkovým cukrom. Dobrú sladkú chuť!
(Zdroj: blog Kitchenstory.cz)





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

  • Obrázok 11 najklikanejších receptov na voňavé zemiakové placky

    11 najklikanejších receptov na voňavé zemiakové placky

    Tá vôňa, ktorá sa šíri pri príprave zemiakových placiek, priláka do kuchyne celú rodinu. Aj vám sa stáva, že ich nestíhate piecť, tak rýchlo miznú ešte za horúca? Pripomeňte si toto obľúbené jedlo s naším rebríčkom najklikanejších receptov v histórii Varecha.sk. Tak čo, budú na večeru?

  • Obrázok 10x sólo pre karfiol

    10x sólo pre karfiol

    Všeličo sa dá pripraviť z karfiolu, nielen ho vypražiť v trojobale. A tieto recepty sú toho dôkazom!

  • Obrázok Recept na víkend 3x voňavé jahody Hrnčeková bublanina, krém s mätou a jahodový likér

    Recept na víkend 3x voňavé jahody Hrnčeková bublanina, krém s mätou a jahodový likér

    Zahryznite sa do jahôd na tisíc spôsobov, teraz je ideálny čas. Ak chcete vyskúšať niečo nové než váš už osvedčený džem či zákusok, skúste niečo z našich tipov. Rýchla bublanina, lahodný krém či netradičný likér.

  • Obrázok 10x kuracie nugetky potešia aj vaše dietky

    10x kuracie nugetky potešia aj vaše dietky

    Kúsky dochrumkava vypraženého kuracieho mäsa, tie veru málokoho nechajú chladným. Kuracie nugetky sú bežnou súčasťou ponuky fastfoodových reťazcov a nájdeme ich aj ako polotovar v mraziacich boxoch. Ale ruku na srdce, domáce sú domáce. Je viacero možností ako ich pripraviť, tak niektorú vyskúšajte. Určite nimi potešíte aj svoje deti, napríklad ak ste ešte nestihli osláviť deň detí.

  • Obrázok Recept na víkend z poľnej kuchyne. Polievka, akú jedli naši vojaci v SNP

    Recept na víkend z poľnej kuchyne. Polievka, akú jedli naši vojaci v SNP

    Obzrime sa dnes do histórie, chceli by ste ochutnať, čo jedli naši vojaci, bojujúci na frontoch v SNP? Malo byť toho veľa, malo to byť sýte, výživné a rýchle. Požiadavky na jedlo neboli zvlášť náročné, napokon, ani vyberať nebolo veľmi z čoho. Vodová polievka s krupicou, krúpami či ryžou, ktorú recept vám dnes ponúkame, možno znamenala hody.

  • Obrázok 10x milovaná bublanina z prvých jahôd

    10x milovaná bublanina z prvých jahôd

    Každoročné jahodové hody sú tu. A ako inak začať sezónu najobľúbenejšieho slovenského ovocia, než dobrým koláčikom? My budeme piecť bublaninu. Pridáte sa?

  • Obrázok Recept na víkend Čipsy slané i sladké, po ktorých nemusíte mať výčitky svedomia

    Recept na víkend Čipsy slané i sladké, po ktorých nemusíte mať výčitky svedomia

    Milovníci čipsov majú zrejme dávno svoj obľúbený druh i značku, ktorej sa tie domáce sotva vyrovnajú, ak však chcete skúsiť menej ťažkú verziu, je tu náš dnešný recept. Čipsy, ktoré sa netopia v mastnote, a po zjedení ktorých nemusíte mať výčitky svedomia, naopak.

Ďalšie články v rubrike >