Hruška ako hviezda sladkých pokrmov. Upečte si skvostný koláč či luxusnú žemľovku

Gabriela Bachárová, 31. októbra 2020 o 05:00

Hruška prežiari jesenné dni svojou nenápadnou krásou. Nechajte jej chuť a vôňu naplno rozvinúť v sladkých pokrmoch.

Vyzerajú lákavo a chutia výborne.

Foto: Shutterstock.com

Hruškový koláč

Tento hruškový koláč ponúka svojim čitateľom česká autorka kuchárskych kníh Dita P., dobre známa aj na Slovensku. Na prvý pohľad pôsobí pomerne obyčajne, ale z tanierikov mizne rýchlosťou blesku.

Rúru si zohrejte na 180 stupňov, vymažte si formu na tortu maslom a dno vyložte papierom na pečenie. Tri vajcia vyšľahajte so 150 g krupicového cukru do svetložltej nadýchanej peny. V inej miske zmiešajte 150 g hladkej múky, 30 g kukuričného škrobu, lyžičku prášku do pečiva a všetko preosejte k vajíčkam s cukrom. Zamiešajte a prilejte 90 g rozpusteného masla. Znovu starostlivo premiešajte.

Štyri zrelé a šťavnaté hrušky zbavte šupky, dajte preč jadierka, nakrájajte na malé kúsky a pridajte do cesta. Aj so šťavou, ktorá z nich pri krájaní vytiekla. Znovu opatrne premiešajte. Cesto preložte do formy, pekne ho uhlaďte a pečte asi 45 minút. Pomocou špajdle zistite, či je už koláč upečený. Po vytiahnutí z rúry nechajte päť minút chladnúť vo forme, potom ho vyberte, posypte práškovým cukrom a škoricou a podávajte. Vynikajúci je teplý i vychladnutý.

Pečené hrušky

Budete potrebovať:
4 zrelé hrušky
2 lyžice trstinového cukru
1 lyžicu masla
1 lyžičku mletej škorice
1 grécky jogurt s medom alebo vanilkovým cukrom

Postup:
1. Hrušky ošúpte a rozkrojte na polovicu.
2. Zmiešajte cukor so škoricou.
3. Na kus alobalu položte dve polovice hrušky, posypte cukrom so škoricou, pridajte kúsok masla, polovice dajte k sebe a dobre zabaľte do alobalu.
4. Pečte asi 30 minút na 180 stupňoch.
5. Podávajte horúce s gréckym jogurtom.
(Zdroj: blog Madga peče… blog nadšené cukrářky a pekařky)

Zemľovka s hruškou a jablkom

Budete potrebovať:
polovicu vianočky
1 hrušku
1 jablko
1 vanilkový lusk
6 lyžíc škoricového cukru
hrsť vlašských orechov
hrsť hrozienok
polovicu lyžičky mletej škorice
4 lyžice múčkového cukru
2 vajíčka
150 ml smotany
350 ml mlieka
3 lyžice rumu
maslo na vymazanie formy

Postup:
Jablko i hrušku ošúpte a nakrájajte na plátky, vianočku tiež nakrájajte na tenké plátky, vlašské orechy nasekajte na menšie kúsky. Zapekaciu misu vymažte maslom a dajte na ňu najskôr vianočku, potom vrstvu jabĺk pocukrovaných škoricovým cukrom, pridajte vlašské orechy a hrozienka, nakoniec položte nakrájanú hrušku a tú tiež pocukrujte. Potom príde na rad ďalšia vrstva vianočky.

Zmiešajte dohromady mlieko so smotanou, pridajte 4 lyžice múčkového cukru, vajíčka, semienka z vanilky, polovicu lyžičky mletej škorice a tri lyžice rumu. Premiešajte a vlejte na žemľovku. Pečte asi 20 minút na 180 stupňoch. Po upečení pocukrujte múčkovým cukrom. Dobrú sladkú chuť!
(Zdroj: blog Kitchenstory.cz)





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >