Treba si pri dojčení strážiť jedálniček a ako je to so stresom, naozaj pri ňom stratí žena mlieko?

ahojmama.sk, včera 06:14

Tiež ste sa s tým stretli? Obmedzený jedálniček, vyhýbanie sa stresom a množstvo ďalších pokynov pre ženu, ktorá dojčí svoje dieťa. Pri príležitosti Európskeho týždňa dojčenia, ktorý je práve teraz, prinášame päť najčastejších mýtov, s ktorými sa ženy stretávajú.

Dojčenie napĺňa bábätkám potrebu sať, upokojuje ich a pomáha im zaspať.

Foto: Shutterstock.com

Heslom tohtoročného týždňa dojčenia je „Podporu dojčenia treba všade“ a súčasťou tejto podpory je aj uvádzanie mylných odporúčaní na správnu mieru. Päť najčastejších mýtov o dojčení vysvetľuje odborníčka, autorka knihy Praktický návod na dojčenie a podpredsedníčka združenia laktačných poradkýň MAMILA Andrea Poloková:

1. „S takýmito bradavkami nebudete dojčiť. Na dojčenie budete musieť používať klobúčik.“
Nie je nič horšie, ako keď niekto žene vnukne myšlienku, že jej prsia alebo bradavky nie sú vhodné na dojčenie. Takáto predstava ovplyvní jej sebavedomie a presvedčenie o tom, že môže dojčiť. V skutočnosti sa tvarom či veľkosťou prsníkov alebo bradaviek nie je potrebné zaoberať. Rozhodujúce je dostať pri ťažkostiach s dojčením kvalifikovanú pomoc laktačnej poradkyne, ktorá ukáže spôsoby, ako bábätko prisať. Prisatie bábätka na prsník nezávisí od toho, či bradavka z prsníka vystupuje von, či je plochá alebo vpáčená. Toto nie sú rozhodujúce faktory.

2. „Každú ženu dojčenie zo začiatku bolí.“
Bolesť pri dojčení, a to aj počas prvých hodín či dní po pôrode, signalizuje, že prisatie bábätka na prsník je potrebné zlepšiť. Bolesť je spätná väzba, ktorá hovorí, že niečo nie je úplne správne. V našej spoločnosti väčšinou nemajú ženy možnosť odpozorovať, ako má dojčenie vyzerať tak, aby nebolelo. A navyše sa často dozvedajú, že bolesť majú len vydržať a o pár týždňov to bude lepšie. Nie je ale dôvod čakať pár týždňov. Ak sa na začiatku dojčenia, počas neho, ku koncu dojčenia alebo aj pomedzi dojčeniami objavuje bolesť, znamená to, že jazyk bábätka alebo horné podnebie poškodzujú z dôvodu nesprávneho prisatia pokožku bradavky, prípadne že je bradavka stlačená v ústach bábätka počas dojčenia. Toto je možné zmeniť okamžite pri zmene prisatia. Čím skôr sa bolesť bradaviek rieši, tým menšie poranenia vznikajú.

Nie je nič horšie, ako keď niekto žene vnukne myšlienku, že jej prsia alebo bradavky nie sú vhodné na dojčenie, vraví Andrea Poloková.

Foto: archív Andrey Polokovej
3. „Keď sa žena bude stresovať, zníži sa jej tvorba mlieka.“
Vravieť ženám po pôrode, že sa nemajú stresovať, nie je prene vôbec upokojujúce. Oveľa lepšie je uistiť ich, že neexistujú vedecké dôkazy, ktoré by poukazovali na to, že by ženy prišli o mlieko z dôvodu stresu. Nie je dôvod myslieť si, že ak žena po pôrode bude zažívať stres, tak nebude mať mlieko. Odbúravať stres je síce dobrá myšlienka, ale kým ju pred ženou po pôrode vyslovíte, radšej sa jej namiesto toho spýtajte, s čím jej môžete pomôcť. Nič neupokojí ženy tak ako spokojné, dobre nadojčené a spinkajúce bábätká.

4. „Ak počkáte 6 týždňov po pôrode, môžete dať dieťaťu cumlík, dojčenie to neovplyvní.“
Cumlík dokáže ovplyvniť dojčenie počas celého obdobia, keď má bábätko 6 týždňov, 6 mesiacov alebo dva roky. Cumlík mení spôsob, akým je bábätko zvyknuté sa na prsník prisávať a sať. Pri satí cumlíka bábätko jazykom naráža na cumlík, a ak rovnaký spôsob použije pri dojčení z prsníka, tak to môže spôsobiť bolesť. Je možné sa naučiť starať sa o bábätko aj bez cumlíka. Cumlík nie je symbolom detstva. Je pravda, že bábätká potrebujú sať. A to je presne dôvod, prečo potrebujú dojčenie. Dojčenie poskytuje pre bábätká naplnenie potreby sať, upokojuje ich, eliminuje plač a pomáha im zaspať. Ak bábätko plače alebo je ťažké ho utíšiť, stojí za to poradiť sa o iných možnostiach upokojovania, ako je napríklad nosenie, spoločné spanie či jemné hojdanie na fitlopte. Bábätko tým nerozmaznáte. Naplníte mu tým potrebu byť blízko pri vás.

5. „Pri dojčení treba mať špeciálny jedálniček a žena si musí dávať pozor na to, čo zje.“
Jahody, kapusta, kaleráb, rajčiny, káva, čokoláda či dokonca aj pečivo, ak je čerstvé, to sú potraviny, ktoré sa zvyknú dostať na čiernu listinu vecí, pri ktorých majú byť dojčiace ženy opatrné. A tým sa zoznam zďaleka nekončí. Ženy to zneisťuje a vnáša im pochybnosti, či je dojčenie skutočne vhodné. Neraz ich privádza do zúfalstva, keď bábätko večer plače a nevie prestať a ony hľadajú vinu v sebe, v tom, že urobili chybu, lebo zjedli niečo, z čoho bábätko teraz bolí bruško. Nesprávna predstava, že bábätká plačú, pretože žena zjedla niečo nevhodné, je taká zakorenená, že aj zdroje, ktoré ju vyvracajú, sa niekedy nevyhnú konštatovaniam typu: „dajte si iba trošku, všetko s mierou“.

Pri dojčení sa ale nemusíte paušálne vyhýbať potravinám, ktoré nájdete vymenované v internetových zoznamoch. Vaše bábätko sa na prijímanie materského mlieka pripravuje pitím plodovej vody už počas tehotenstva a zvyká si na to, čo jete. Rozmanitá strava počas dojčenia pripravuje bábätko na jedlo, ktoré začne jesť po ukončenom 6 mesiaci veku. Aj preto je dôležité, aby ste jedli pestrú rodinnú stravu, ktorú potom bude ochutnávať aj vaše bábätko.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Dieťa 1 — 6 - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >