Treba sa po kúpaní umývať aj mydlom a podľa čoho spoznáte, že je voda v bazéne nevhodná? 15 zásad bezpečného kúpania

ahojmama.sk, 28. júla 2024 o 06:00

Prázdniny bez kúpania by asi ani neboli prázdninami, najmä v horúcich dňoch ako teraz. Deti ho milujú, má však aj riziká, napokon, už len za túto sezónu sa utopilo sedem ľudí. Bezpečnosti preto nie je nikdy dosť, zvlášť pri deťoch.

Pri vode je fajn. Tak dbajme, aby to tak aj ostalo.

Foto: shutterstock.com

Základné pravidlo pri kúpaní sa s deťmi znie: Nikdy ich nenechávajte bez dozoru. Je známe, že topiaci sa o pomoc zvyčajne nekričí, preto by mal niekto kúpajúce sa deti neustále sledovať. Okrem utopenia sú tu ešte ďalšie zdravotné riziká, takže je dobré mať na pamäti zásady bezpečného kúpania, ktoré ochránia vaše deti aj ostatné v bazéne či jazere:

1. Deti pred vstupom do bazéna osprchujte – zbavia sa nečistôt, potu a postupne privyknú na ochladenie vo vode.

2. Deti sa bez plaviek môžu kúpať tak v domácom bazéniku. Odborníci odporúčajú, aby na verejných kúpaliskách mali plavky s gumičkami okolo bruška a stehien, a to z hygienických dôvodov.

3. V zápale hry deti na toaletu ľahko zabudnú, upozorňujte ich na to, aby necikali do vody a neznečisťovali ju.

4. Dbajte, aby nepili vodu, v ktorej sa kúpu, namiesto zákazov je lepšie vysvetlenie, aká je nevhodná a aké komplikácie im môže spôsobiť

5. Po skončení kúpania dieťa umyte jemným detským mydlom, aby sa z kože odstránila bakteriálna mikroflóra a zvyšky chlóru.

6. Dohliadnite, aby mali čisté ruky, najmä najmenšie deti si ich vkladajú do úst, čím sa ľahšie šíri infekcia.

7. Dovoľte deťom kúpať sa, len ak sú zdravé – bez kašľa, teploty, zápalov očí či uší a tiež s neporušenou pokožkou – aj ranky môžu byť vstupnou bránou infekcie.

8. Dozerajte na ne, najmä ak nastane náhle ticho, môže byť znakom, že sa niečo deje – dieťa sa napríklad mohlo nechtiac na dlhší čas potopiť a môže mu ísť o život.

9. Kúpte sa na oficiálnych kúpaliskách a vodných plochách, ktorých kvalita je monitorovaná úradmi verejného zdravotníctva.

10. Nevstupujte do neznámej stojatej či tečúcej vody, overte si hĺbku a silu prúdu, nepreceňujte svoje plavecké schopnosti.

11. Do vody vstupujte postupne, vyhýbajte sa prudkému ochladeniu organizmu, najmä v extrémnych horúčavách.

12. Ak voda zapácha, má zlú farbu, nie je priehľadná či pôsobí inak odpudivo, nekúpte sa v nej. Platí to aj pre prípad, ak sú v nej premnožené riasy a sinice, prípadne ak je v nej odpad, uhynuté vtáky, ryby alebo iné zvieratá.

13. Na kúpaliskách sa tiež nekúpte, ak je voda zakalená, plávajú v nej nečistoty, páchne po moči alebo výrazne po chlóre. Tiež nie, ak sú na stenách bazéna slizovité povlaky, alebo ak sú steny a dno bazéna poškodené.

14. Pred vstupom do bazéna prejdite brodiskom.

15. Po každom kúpaní sa prezlečte do suchého oblečenia a opláchnite plavky sebe i deťom.
(Zdroj: UVZ SR)





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >