Trauma a strach. Prečo si Slovenky volia domáci pôrod

Patricia Poprocká, 10. júna 2021 o 04:22

Pri zmienke o domácom pôrode sa mnohým pred očami objaví pomyselné červené súkno. Zbytočný risk, vymýšľanie... V zmysle zásady „čo nie je zakázané, je dovolené“ sa síce pôrody doma ticho a so škrípajúcimi zubami tolerujú, ženy, ktoré sa pre ne rozhodnú, sa stretávajú poväčšine s nevôľou až odsudzovaním. Napriek tomu do toho idú. Prečo?

Bez náhlenia, podľa toho, ako komu vyhovuje... Ženy, ktoré porodili doma, svoje rozhodnutie neľutujú.

Foto: shutterstock.com

Dôvodov je veľa. U väčšiny je to zlá predchádzajúca skúsenosť, dokonca trauma. Nasleduje strach z prístupu zdravotníkov, potom je to túžba po pôrode v pokoji, bez neželaných zásahov a následného boja o prvé chvíle s dieťaťom v kontakte koža na kožu.

„Pôrod doma bol môj najkrajší pôrod, veľmi rada naňho spomínam. Mám pocit, že až pri tomto poslednom nerušenom pôrode som pochopila, čo znamená rodiť,“ hovorí napríklad trojnásobná mamička, ktorá vlani porodila v roku 2020 v Bratislavskom kraji.

Podľa štatistík sa mimo nemocníc narodí u nás okolo 300 detí. Do tohto čísla sa však rátajú aj takzvané prekotné pôrody, kedy žena plánovala pôvodne rodiť v nemocnici, no pôrod mal rýchly priebeh. Zo známych žien sa to stalo pred rokmi napríklad speváčke a herečke Nele Pociskovej.

Koľko žien sa však rozhodne vyslovene rodiť doma, naše úrady neskúmajú. Rovnako ani ich dôvody.

Z nedávneho prieskumu ombudsmanky o pôrodoch na Slovensku vyplýva, že pre domáci pôrod sa rozhodli ženy najčastejšie po zlých skúsenostiach z pôrodnice či pre traumu, ktorá im ostala.

Z vyše 3-tisíc respondentiek v prieskume 47 uviedlo, že rodilo doma, niektoré dokonca opakovane. „Tretí pôrod bol domáci práve kvôli dvom predchádzajúcim, ktoré boli plné pôrodného násilia,“ vysvetlila v prieskume ombudsmanky trojnásobná mamička z Trenčianskeho kraja. „Trauma z prvého pôrodu, v nemocnici by som neporodila už nikdy viac,“ uviedla ďalšia.

Druhým dôvodom, prečo sa ženy rozhodli rodiť doma, bola nedôvera či strach z prístupu personálu. Na treťom mieste bol pocit bezpečia domáceho prostredia a pokoj, na štvrtom slobodná voľba polohy či kontakt koža na kožu.

„Pôrod doma nakoľko v nemocniciach nedokázali pokryť ani najzákladnejšie požiadavky ako voľba polohy rodenia, plné dotepanie pupočníkovej krvi, nepretržitý dvojhodinový bonding od narodenia, samoprisatie...,“ vyratúvala respondentka z Košického kraja dôvody vlaňajšieho domáceho pôrodu.

Zakázané to nie je, ale...

Naše zákony domáci pôrod obchádzajú. Do roku 2018 bolo dokonca pre pôrodné asistentky nelegálne pri ňom asistovať. Ako však pripomína Mária Patakyová, to sa zmenilo. „Do roku 2018 bola účinná vyhláška, podľa ktorej mohla pôrodná asistentka samostatne odvádzať fyziologický pôrod vrátane pôrodu, pri ktorom sa vyžaduje epiziotómia len v zdravotníckom zariadení. V novej vyhláške už toto obmedzenie nenájdeme. Z toho vyplýva, že pôrodná asistentka môže vykonávať pôrod v akomkoľvek prostredí, vrátane domáceho, ambulantného, v nemocniciach či na klinikách,“ konštatuje verejná ochrankyňa práv.

Aj keď však naše zákony nezakazujú žene rodiť doma a neprikazujú rodiť v nemocnici, podmienky pre bezpečný domáci pôrod tu nie sú. „Žiaden právny predpis sa priamo nezaoberá otázkou plánovaných domácich pôrodov, nešpecifikuje podmienky, za akých by prípadne mohol prebehnúť, napríklad počet pôrodných asistentiek, ich kvalifikáciu, prax, prístrojové vybavenie, prípadne postupy pre presun do nemocnice počas pôrodu. Toto právne vákuum predstavuje pre rodičky nielen možné riziko vo vzťahu k samotnému domácemu pôrodu, ale aj vo vzťahu k ďalšej potrebnej zdravotnej starostlivosti,“ konštatuje ombudsmanka, podľa ktorej by bolo potrebné zákony upraviť. „Je však nesmierne dôležité, aby súčasťou preskúmania právnej úpravy bola odborná diskusia, ktorá bude zohľadňovať vedecký a lekársky vývoj pri plnom rešpektovaní práv žien,“ zdôraznila.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >