Titul Zelená škola získalo 12 materských škôl. Čo v nich podnikajú zaujímavého?

TASR, 10. októbra 2020 o 03:11

V Kobeliarove v okrese Rožňava deti trápilo, že sa v škôlke netriedi odpad. Oslovili obecný úrad s podnetom, že by sa v dedine mala zaviesť separácia odpadu.

Škôlky sa správajú zodpovedne k životnému prostrediu (ilustračná fotografia).

Foto: TASR

Starostka okrem umiestnenia zberných nádob pomohla aj s informačnou kampaňou. Dala ušiť textilné tašky s logom obce do každej domácnosti, obišla obec od dverí k dverám a vysvetľovala, prečo je dôležité triediť odpad.

Materskú školu na ulici Budovateľská v Prešove zasa trápilo množstvo odpadu, ktoré vznikalo v kuchyni. Sústredili sa preto na tému potraviny a ich cieľom bolo znížiť množstvo bioodpadu o 20 percent. Deti sa učili čistiť zeleninu a s kuchárkami pripravovali zeleninové šaláty. Šupky dávajú do kompostu na školskom dvore.

Vysadili si tiež bylinky a robili vyvýšené záhony. Na jar tohto roka si plánovali vysadiť vlastnú zeleninu. Zatvorenie škôl pre pandémiu nového koronavírusu im to však prekazilo. Oslovili rodičov, aby s deťmi doma vysadili semienka a pripravili priesady. „V mojej triede predškolákov sa zapojilo 20 z 23 rodín. Pomohlo nám to ostať s deťmi v kontakte a preniesli sme envirovýukové prvky aj do domácností," hovorí školská koordinátorka Zelenej školy Lucia Drobná.

Škôlka zo Skároša v košickom okrese sa správa ohľaduplne k zvieratám. Na školskom dvore kosia priaznivo k opeľovačom, čo je viackrát po menej, nie naraz celý pozemok. Vysadili tiež odrody ovocných stromov. V Košiciach v Materskej škole Ipeľská sa učili fungovať s vodou. Vymenili splachovače, majú úsporné batérie a zachytávajú dažďovú vodu, ktorou polievajú záhradu. Výsledkom je ušetrenie vody o 15 percent.

Environmentálna výchova, hospodárenie s vodou či triedenie odpadu sú cieľom vzdelávacieho programu Zelená škola, ktorého certifikát získalo 12 slovenských materských škôl. „Cieľom je robiť, čo učíme, učiť inak a zmeny v dennom fungovaní škôl robiť spoločne. Učitelia, rodičia, školník, upratovačka a aj deti," informovala manažérka programu Zuzana Gallayová s tým, že program odmalička buduje u detí návyky, ako sa správať k prírode. Zelená škola je najväčší envirovýchovno-vzdelávací program na svete a na Slovensku funguje 16 rokov.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Dieťa 1 — 6 - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >