Tip na výlet Prameň Laborca ukrytý v rozprávkovom lese

Patricia Poprocká, 19. augusta 2022 o 04:21

Desiata najdlhšia slovenská rieka, piata čo do rozlohy povodia a jasná jednotka na Zemplíne. Rieka Laborec je symbolom tohto regiónu, pretože preteká takmer celým jeho územím zo severu na juh v celkovej dĺžke 132,5 kilometra. Pramení v čarovnom prostredí nádherného lesa, kam vás dnes pozývame.

Rieka Laborec pramení v prekrásnom prostredí Nízkych Beskýd. Na tejto lúke začína putovanie k pramenisku.

Foto: Patricia Poprocká

Laborec vyviera na zemský povrch tesne pri hranici s Poľskom nad obcou Čertižné v okrese Medzilaborce. Nájsť pramenisko môže byť aj riadna fuška, a to v prípade, že sa rozhodnete neísť po hraničnej čiare, ale skratkou lesom. Kto nepozná miestne hory, trafí naozaj ťažko – oficiálna turistická trasa značená nie je a v lese, čo ako krásnom, sa zamotáte veľmi ľahko. Takže v konečnom dôsledku sa môžete nachodiť ešte viac než po turistickom chodníku, navyše márne.

Istota je teda začať túru na hraničnej čiare, v Čertižskom sedle v nadmorskej výške 581 metrov. Najprv sa potrebujete dostať „na kraj sveta“, aspoň toho slovenského. Teda 13 kilometrov za Medzilaborce, na kraj obce Čertižné, kde na obratisku končí oficiálna asfaltová cesta. Nebojte sa ale pokračovať ďalej, a to na hraničnú čiaru do spomínaného Čertižského sedla, začiatku našej túry.

Odtiaľ sa vyberte krásnou lúkou nahor po červenej značke. Cieľ cesty – vrch Fedorkov. Čaká vás stúpanie, zdolať treba zhruba 200 výškových metrov. Cesta vedie popri hraničnej čiare – najprv lúkami, neskôr lesom, ktorý pripomína prales. Nájdete tam stromy ponechané napospas svojmu osudu – staré, nalomené, pováľané prevažne bukové drevo, ale aj stromy v plnej sile, rôznych tvarov, vytvárajúcich naozaj rozprávkovú atmosféru. Trvať by to malo necelú hodinku, ale závisí to od tempa a zastávok, ktoré si zvolíte.

Les a jeho podoby.

Foto: Patricia Poprocká

Nuda naozaj nehrozí.

Foto: Patricia Poprocká

Čistinku na vrchu Fedorkov môžete potom využiť na občerstvenie. Posedenie na machu v tieni stromov je veľmi príjemné, o to viac, že cieľ cesty je už neďaleko. Pokračujte po červenej značke smerom na Kameň, z ktorej ale po pár minútach zídete. Odbočka je prehľadne označená – „Pramenisko Laborca“, ku ktorému je to ešte asi 10 minút. Lesom, dolu kopcom. Aby ste mali istotu, že idete správne, po stromoch sú pokreslené aj značky.

Ste tam!

Foto: Patricia Poprocká

Kto si predstavuje jediný prameň typu priezračnej studničky, bude možno trocha sklamaný. Miest, kde vyviera voda, je tam trocha viac, vytvárajú akýsi vejár vlievajúci sa do malého potôčika. To všetko v nadmorskej výške 710 metrov.

Nenápadná studnička, aj tu začína 10. najdlhšia slovenská rieka.

Foto: Patricia Poprocká

Môžete si tam posedieť, napiť sa z prameňa, pofotiť sa a – vydať sa späť. A to buď trasou, ktorou ste prišli, dobrodružnejšie povahy to môžu ale teraz skúsiť aj skratkou cez les. Na asfaltovú cestu dolu trafíte od prameňa ľahšie než opačným smerom, navyše, nemusíte sa vracať zas hore.

Cesta k pramenisku Laborca je príjemná túra, ktorú zvládnete aj v letných horúčavách, keďže prevažná časť je v tieni lesa. Ide síce o miesto v jednom z najodľahlejších kútov republiky, kde naozaj vlci dávajú dobrú noc, no o to práve ide. Kto sa môžu pochváliť, že sa dostal až tam?

Prostredie pri prameni Laborca. Ako v pralese.

Foto: Patricia Poprocká





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >