Príroda zažila toto leto extrémny nápor. Nebuďme prasatá, vyzývajú aktivisti

pt, TASR, 28. augusta 2020 o 04:17

Slovenská príroda sa toto leto tešila mimoriadnej návštevnosti turistov, vieme sa však v nej aj správať? Štátna ochrana prírody udelila takmer dvakrát viac pokút ako vlani a aktivisti vyzývajú na hromadné víkendové čistenie našich krásnych kútov od odpadkov, ktoré tam zanechali nedbanliví ľudia.

Smeti na Domaši.

Foto: PRAVDA, Števo Rimaj

V národných parkoch a chránených oblastiach platia prísnejšie pravidlá než na iných miestach, návštevníkom to však často bolo jedno. Ochranári udelili vyše 460 blokových pokút za viac než 6600 eur, čo je takmer dvojnásobok oproti rovnakému obdobiu minulého roka.

„Najčastejšie pokutovanými priestupkami je vjazd motorovými vozidlami do chráneného územia, zber lesných plodov a rastlín, bivakovanie či stanovanie mimo povolených miest, zakladanie ohňa v chránených pásmach, pohyb mimo vyznačených turistických trás, prípadne nedodržiavania sezónnych uzáver," vyratúva manažérka pre komunikáciu Štátnej ochrany prírody Anna Weissová.

Najvyššia bloková pokuta môže byť 300 eur, vážnejšie porušenia zákona potom rieši Slovenská inšpekcia životného prostredia alebo polícia. A tie „najmenšie“ priestupky môžeme napraviť aj sami, a to už tento víkend.

V rámci iniciatívy #niesomprasa, ktorá oslovila už 1,3 milióna ľudí na Slovensku i v Čechách, vyzývajú aktivisti ľudí, aby počas výletov v posledný prázdninový víkend vyzbierali odpadky, ktoré v prírode nájdu.

„V prírode sa kopia odpadky, preto chceme tých, ktorí sa počas posledných prázdninových dni vyberú do prírody poprosiť, aby vyzbierali smeti, ktoré ju znečisťujú a zapojili sa tak do našej akcie Vyčisti chlievik na konci prázdnin,“ hovorí jedna z iniciátoriek Michaela Grendelová. Spresňuje, že je kampaň pre všetkých v rámci hesla: Zbieraj tam, kde si, vyčisti svoj kus prírody!

„Fotografie či videá nazbieraných úlovkov radi zverejníme na našich sociálnych sieťach a pre usilovných zberačov máme pripravenú aj odmenu,“ dodáva. A to tričká, mikiny, šiltovky alebo nálepky z kolekcie #niesomprasa.

Záštitu tejto kampani dali CEEV Živica, Klub slovenských turistov, Národná asociácia horských vodcov Slovenskej republiky, Národný park Muránska planina či Združenie cestovného ruchu Vysoké Tatry.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >