Tip na výlet: Koscelek, prekrásne miesto opradené záhadami

ahojmama.sk, 6. septembra 2024 o 05:57

Dnes vás pozývame na výlet ku Košiciam. Ak chcete spojiť príjemné s užitočným, navšívte lokalitu Koscelek neďaleko Nižnej Myšle, kde môžete nahliadnuť do praveku i stredoveku.

Lokalita Koscelek je ľahko dostupná aj pre rodiny s deťmi.

Foto: Boris Macko

Koscelek je typickým príkladom ranogotického kostolíka. Ide o jednoloďovú stavbu z druhej polovice 13. storočia. V okolí kostolíka sa rozprestierala stredoveká osada. No a neďaleko, len pár stoviek metrov, je archeoskanzen, kde sú zvyšky osídlenia z doby bronzovej. A ak už budete mať dosť histórie, sú tam aj príjemné miesta na opekačku.

Do Koscelku sa dostanete príjemnou prechádzkou. Autom sa dá dostať až ku Kaplnke sv. Jána a odtiaľ je to už skutočne na skok. Stačí prejsť cez mostík ponad Olšavu po náučnom chodníku Horný Abov. Potom zamieriť na veľkú čistinu doprava po poľnej ceste. Hore je ohnisko a stôl s lavicami, kde sa dá opekať. Pri nich je chodník, ktorý vedie ku Koscelku.

Jeho história nie je celkom známa. Vznik sa datuje do spomínanej druhej polovice 13. storočia, kedy a prečo Koscelek a osada zanikli, nevedno. Je dosť pravdepodobné, že k tomu mohlo dôjsť v roku 1458, keď v okolí pôsobili vojská Jána Jiskru, ktoré mohli osadu aj kostolík vyplieniť.

Je tu však aj iná verzia, ktorú spomína portál apsida.sk, odvolávajúc sa na publikácie archeológa Petra Tajkova Sakrálna architektúra 11. - 13. storočia na juhovýchodnom Slovensku, kde sa uvádza, že kostol nielenže prežil zničenie osady, ale svojmu účelu slúžil aj naďalej niekoľko storočí.

Kostolík podľa Petra Tajkova spravovali jezuiti a dvakrát ročne sa tu mali slúžiť omše. Navyše na cintoríne pri kostole boli objavené hroby z 18. storočia. Kostolík teda aj vtedy slúžil svojmu účelu, čo má potvrdzovať aj kanonická vizitácia z roku 1769. Tam sa spomína v lese južne od Nižnej Myšle Kostol sv. Márie Magdalény. Práve niekedy po tomto čase zrejme kostolík definitívne spustol a jeho múry zrejme boli rozobraté. Dnes sa zachovali odkryté základy, pri ktorých stojí kríž s informačnými tabuľami a oddychovou zónou.

Neďaleko je aj archeoskanzen Nižná Myšľa, kde sa pre zmenu dá preniesť v čase do doby bronzovej. Ponúka pohľad na lokalitu, kde v uvedenom období prekvital život a čulý ruch.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >