Tip na výlet Guľometné bunkre – unikátne vojenské pamiatky, ktoré mali chrániť Slovensko pred horthyovským Maďarskom

ahojmama.sk, 20. augusta 2024 o 05:28

Už sa síce krátia, ale ešte stále sú. Využite posledné dva týždne letných prázdnin na výlety za neznámymi kútami Slovenska. Náš dnešný tip – Slanská Huta a jej jedinečné bunkre na juhovýchode Slovenska.

Bunkre spred druhej svetovej vojny sú jedinečnou vojenskou stavbou.

Foto: Boris Macko

Obec Slanská Huta bola podľa prvej písomnej zmienky z roku 1772 kolóniou želiarov, ktorí pracovali ako robotníci v sklárskej hute. Dnes je to maličká obec, ktorá sa hrdí jedinečnými vojenskými stavbami, ktoré mali chrániť Slovensko po Viedenskej arbitráži.

Tiahnu sa v lesoch nad obcou, v lúkach po okolí, dva sú dokonca v súkromných záhradách. Malé betónové bunkre v Slanskej Hute postavili v rokoch 1938 – 1939, ako súčasť ochrany slovenských hraníc pred horthyovským Maďarskom.

Po podpísaní Viedenskej arbitráže ostala Slanská Huta súčasťou Československa a pre jej blízkosť hraníc tu postavili systém guľometných bunkrov z betónu – objekty ľahkého opevnenia vzor 37. Hovorilo sa im aj „ropíky“. Názov vznikol z názvu Riaditeľstvo opevňovacích prác (ROP), ktoré malo na starosti ich vybudovanie.

Išlo o pás 55 ľahkých železobetónových opevnení, ktorý sa tiahol od obcí Kuzmice a Michaľany až po Slanskú Hutu. Mali zabrániť postupu maďarskej armády na slovenské územie. Dodnes sa ich zachovala ani nie polovica a hoci ide o unikátne vojenské stavby, nik sa o nich nestará a nie sú pamiatkovo chránené. A tomu žiaľ, zodpovedá aj ich stav. Vnútorné zariadenie úplne chýba, rovnako aj pôvodné pancierové dvere. Samotné stavby sa zachovali len vďaka betónovým stenám s hrúbkou jeden meter.

Hrubé múry odolali strelám, času aj nepriazni počasia.

Foto: Boris Macko

Nevie sa dokonca ani presný počet, koľko ich ostalo. Niektoré zdroje hovoria o dvadsiatke, iné o sedemnástich. Najviac ich nájdete práve v blízkosti Slanskej Huty. Zopár bunkrov je v lesoch nad obcou. Ďalšie sú na lúkach v okolí – pri tej nad cintorínom sú aj tabule, kde si návštevníci nájdu množstvo informácií.

Ak ste už na tomto mieste, tak si v prípade dobrého počasia môžete vychutnať aj výhľady na zrúcaniny hradu Slanec, pekne sa črtá aj hrebeň Slanských vrchov. Vidno odtiaľ aj Trebišov, či Sečovce. Lesy v okolí zas ponúkajú viacero turistických trás. Napríklad k jazeru Izra.

Skrátka, výlet do Slanskej Huty stojí za to. Malá obec s ani nie 250 obyvateľmi toho ponúka viac, ako by sa mohlo zdať.

Výhľady sú naozaj nádherné.

Foto: Boris Macko

Ešte jeden, ukrytý pod stromami.

Foto: Boris Macko





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >