Tip na výlet: Do Piešťan za históriou, športom i kúskom mora. To svoje si nájde každý

Dorota Hudecová, 15. júla 2020 o 12:00

Celosvetovú slávu získali Piešťany vďaka rodine Winterovcov, ktorí obec na Dolnom Považí zmenili na svetoznáme kúpele. Legenda ale hovorí, že liečivú silu piešťanského bahna objavil páv s boľavou nohou. Tak či onak, Piešťany sú dnes miestom, kde môžete stráviť príjemný výlet, či už obľubujete turistiku, bicykle, umenie alebo históriu.

V Piešťanoch si to svoje nájde každý. Umenie, šport i posedenie v romantickom prostredí.

Foto: Pieštany Ensana Health Spa Hotels

Podľa legendy našiel páv so zlomenou nohou jamu s teplou termálnou vodou a bahnom, ku ktorej pravidelne chodieval, až sa vyliečil a odvtedy sa ľudia začali v týchto jamách kúpať. Povesť si dnes pamätá málokto, pávy ale zostali a patria k jednej z atrakcií slávneho mesta.

„Piešťany a okolie sú dôkazom toho, že nemusíte precestovať pol sveta, aby ste zažili skvelú dovolenku so všetkým, čo od nej čakáte – slnkom, vodou, relaxom, športovými možnosťami a, samozrejme, s kúpeľmi,“ hovorí Tatiana Nevolná, výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Rezort Piešťany.

Mesto si môžete prehliadnuť peši alebo turistickým vláčikom. Piešťanský expres premáva z centra mesta na Kúpeľný ostrov. Má jedenásť zastávok. Nastúpiť a vystúpiť môžete na ktorejkoľvek z nich. Vláčik prechádza cez Kolonádový most spájajúci mesto s Kúpeľným ostrovom. Most je vďaka svojim 156 metrom najdlhším krytým mostom na Slovensku. Postavili ho začiatkom 30-tych rokov 20. storočia podľa návrhu architekta Emila Belluša. Teraz je v rekonštrukcii, od septembra by mal však opäť slúžiť ako miesto prechádzok s krásnym výhľadom na Váh a priľahlé časti Piešťan.

Páv, symbol Piešťan sa spomína v legende o objavení liečebnej sily bahna.

Foto: PRAVDA, Dorota Hudecová

Snáď najznámejšou atrakciou je socha Barlolámača. Pri priečelí Kolonádového mosta stojí už takmer deväťdesiat rokov, no len málokto vie, že socha je marketingový produkt z roku 1894. Ľudovít Winter poveril kresliara Artura Heyera, aby jedinou figúrou vyjadril uzdravenie. Ten mu o niekoľko dní predložil skicu Lámača bariel. To bolo pred 125 rokmi. Až v roku 1930 ho dal Winter zvečniť do bronzu. Autorom sochy, ktorá sa na svoje miesto dostala o tri roky neskôr, je Robert Kühmayer.

Relax a umenie na Kúpeľnom ostrove

Pokiaľ si chcete len tak poleňošiť pri bazéne, je tu Eva, kúpalisko, ktoré už 86 rokov víta návštevníkov. Je tu relaxačný bazén s teplotou vody 34 až 38 ˚C a tiež plavecký. Pre najmenších zasa detský so šmykľavkou.

Priamo nad liečivými piešťanskými prameňmi stojí Hotel Thermia Palace, spojený s kúpeľným domom Irma. Hostia si tu môžu dopriať vyše 60 procedúr. Jeho symbolom je páv. ,,S motívom páva sa v kúpeľoch môžete stretnúť na rôznych miestach. Živé pávy vo voliére pod nábrežným valom, ďalší je nad priečelím dverí ako reliéf vytvorený sochárom Valérom Vavrom," hovorí Mária Michalčíková, MICE manažérka kúpeľov.

V reštaurácii Grand restaurant je zas vzácny obraz Alfonza Muchu. ,,Umelec v tridsiatych rokoch navštevoval s chorou dcérou Jaroslavou kúpele. V roku 1932 dokončil obraz a venoval ho kúpeľom. Predpokladá sa, že jedna z trojice mladých žien na obraze je práve Muchova dcéra," rozpráva Mária Michalčíková. Ako uviedla, olejomaľba za dodnes nevyjasnených okolností zmizla v roku 2000. Až v decembri 2004 českí kriminalisti zadržali dvoch mužov, ktorí sa ho pokúsili predať za 95-tisíc eur.

Predpokladá sa, že na vzácnom obraze je majstrova dcéra.

Foto: PRAVDA, Dorota Hudecová

Po Sĺňave za športom i vzácnymi vtákmi

Kto rád trávi čas aktívnejšie, má čo robiť na Sĺňave. Môžete sa vydať okolo nej na bicykli, čo vzhľadom na nenáročný terén ľahko zvládnu aj deti (ak nefúka vetrisko), plaviť sa loďou alebo sa voziť na vodných lyžiach či člnkoch.

Z Piešťan pochádzajú aj piškóty či BB puding Po prvej svetovej vojne dali Winterovci postaviť mlyn. Meno dostal po dcére Ľudovíta Wintera – Ruženin. Názov sa ale neujal, ľudia ho volali Ružový. Po vojne Ľudovít Winter videl všade nedostatok výživy, najmä na deťoch. Tak v roku 1945 založil firmu Panvita na výrobu potravín. A práve vtedy sa zrodil BB puding, piškóty, Marína a Indian keksy. Múku do všetkých výrobkov mlel Ružový mlyn. Puding sa predával najskôr v lekárňach, vyrába sa dodnes.

Loď Trajan vás zavedie k unikátnemu Vtáčiemu ostrovu. Prístavisko je pri Kolonádovom moste a na výber máte z dvoch okruhov. Krátky trvá 50 minút, zavedie vás k Vtáčiemu ostrovu a späť. Počas dlhého okruhu za 75 minút oboplávate Vtáčí ostrov, budete pokračovať cez Ratnovskú zátoku k Drahovskej hati, Rybárskemu dvoru a späť k nástupnému miestu.

Vtáčí ostrov je unikátnym hniezdiskom a zimoviskom vtákov. Hniezdia tu čajky, vrátane veľkých morských, a určite aj ony prispievajú k tomu, že sa pri Sĺňave cítite ako pri mori. Vtáčí ostrov je tiež hniezdiskom ohrozeného rybára riečneho a vzácneho druhu volavky – chavkoša nočného. Vstup naň je zakázaný, priblížiť sa možno len na sto metrov.

Pre aktívnejších dovolenkárov je tu windsurfing, vodné lyžovanie, kanoistika, jachting, člnkovanie či rybolov. Hendikepovaní rybári dostali vlani darček – bezbariérové rybárske miesto. Na ľavej strane Sĺňavy, v Ratnovskej zátoke, je vodnolyžiarsky vlek a wakeboardový park. Wakeboarding, kneeboard, paddleboard aj vodné lyže. Dospelým aj deťom výbavu požičajú.

Do praveku k Čertovej peci

Len niekoľko kilometrov za mestom je miesto, ktoré vás vráti do praveku. ,,Smerom na Radošinu vedie cesta lesom Považského Inovca až k jaskyni. Ide o jedinečné miesto, kde žili lovci staršej doby kamennej," hovorí Tatiana Nevolná. Jaskyňa je voľne prístupná verejnosti. Cesta aj samotné miesto pravekého osídlenia pôsobia tajomne, treba zažiť. Slovenský názov Čertova pec sa objavil už v roku 1742 v diele Mateja Bela.

Päť tipov na výlet v okolí



Kopec Ahoj Svah, na ktorom si môžete zalyžovať aj v lete. Na kopci je aj bikepark so šiestimi trasami.
Kláštor Katarínka Ruiny v lesoch Malých Karpát neďaleko obcí Dechtice a Naháč.
Bezovec Najväčším lákadlom sú výhľady na veľkú časť Považia a Ponitria, na Biele Karpaty či na pohorie Tribeč.
Hradisko Ducové-Kostolec Na vrchole kopca je plošina obohnaná valom z mladšej doby bronzovej.
Tematín K ruinám sa dostanete po cca 3 km dlhých značených turistických trasách z obcí Lúka, Hrádok - Dolina alebo Bezovec.

Piešťany vo svojej plnej kráse.

Foto: Pieštany Ensana Health Spa Hotels

Pozor, letná súťaž!
Hrajte vo veľkej letnej súťaži denníka Pravda o peniaze a ceny v hodnote 400 eur. Hrať môžete na tomto odkaze. Prajeme vám veľa šťastia.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >