Tiež sa vám to mýli? Sviatok všetkých svätých a Pamiatka zosnulých nie je to isté

Gabriela Bachárová, 2. novembra 2022 o 04:00

V utorok sme si pripomenuli Sviatok všetkých svätých, streda patrí Pamiatke zosnulých. A hoci oba sviatky ľuďom často splývajú do jedného, ide o dve rôzne udalosti. Vysvetlite aj svojim deťom, aké sú medzi nimi rozdiely.

Pamiatka zosnulých nadväzuje na Sviatok Všetkých svätých.

Foto: Branislav Benčat

Oba sviatky sú dnes na Slovensku vnímané ako pripomenutie si zosnulých predkov. Obdobie na prelome októbra a novembra sa označuje jednoducho ako dušičky.

Sviatok všetkých svätých, ktorý pripadá na 1. novembra a považuje sa za deň pracovného voľna, si v kostoloch pripomína katolícka cirkev. Oslavuje sa život tých, ktorých vyhlásila za svätých za ich neochvejnú vieru a kresťanské skutky. Pamiatka zosnulých potom patrí všetkým, ktorí už nie sú na tomto svete, no žijú v srdciach svojich príbuzných, priateľov či známych.

Pamiatke zosnulých tradične v kalendári patrí druhý november. V rímskokatolíckej cirkvi je to deň, keď sa veriaci modlia za duše v očistci. Oslava sviatku, ktorému sa ľudovo hovorí dušičky, sa odvíja práve od Sviatku všetkých svätých.

Deň pamiatky zosnulých zaviedol v roku 998 svätý Odillo, keď sa snažil pokresťančiť pohanskú tradíciu. Tá siahala ešte do keltských čias, ktorí v noci z 31. októbra na 1. novembra slávili koniec leta a začiatok nového roka. Symbolicky išlo o prechod z tepla do chladu a práve v tomto zlomovom období sa stierali rozdiely medzi svetom mŕtvych a živých.

Keltský sviatok sa volal Samhain. Duše zosnulých sa vracali domov a príbuzní im lampášmi, ktoré vydlabali z repy, svietili na cestu. Práve tam leží pôvod dnes obľúbeného dlabania tekvíc, do ktorých vkladáme sviečky a strašíme nimi okoloidúcich. Halloween má teda veľmi silné a dlhé korene.

Na ochranu pred zlými silami sa Kelti obliekali do kostýmov a maľovali si tváre tak, ako to počas týchto dní môžeme vidieť aj dnes. Mimochodom, viete, že Halloween pripadá na večer 31. októbra? Presne tak kopíruje starobylý pohanský sviatok.

Halloween má starú tradíciu

Halloween sa dnes už aj u nás pevne spája so zábavou v maskách, vyrezanými tekvicami, usporadúvaním večierkov. „Rozšíril domácu tradíciu vyrezávania tekvicových svetlonosov a lampiónových sprievodov a jeho oslavovanie sa stalo súčasťou obdobia spomienkových dní,” zhrnula pre TASR Katarína Popelková z Ústavu etnológie a sociálnej antropológie Slovenskej akadémie vied.

Ako odborníčka ozrejmila, pred pár rokmi sa na Slovensku z iniciatívy katolíckej cirkvi ako protiváha Halloweenu v období na prelome októbra a novembra objavili podujatia nazvané Plesy svätých. „V predvečer Sviatku všetkých svätých ich pre deti organizujú kresťanské občianske združenia a farnosti. Ide o karnevaly, na ktorých majú deti masky predstavujúce svätcov,” doplnila.

Poukázala tiež na to, že najznámejší symbol Halloweenu, oranžová tekvica s vyrezanými otvormi v podobe očí, nosa a úst, prípadne osvetlená sviečkou vloženou dovnútra, sa začína u nás objavovať aj vo výzdobe hrobov.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >