Tekvica zdraviu prospešná a prečo nevyhadzovať semienka. Plus recept na jednoducho fantastický tekvicový koláčik

Gabriela Bachárová, 27. septembra 2022 o 04:45

Jeseň a tekvica, to je jednoducho perfektné spojenie. V kuchyni nenahraditeľná, vyčarujete z nej krémovú polievku, rizoto, prívarok či koláče naslano i nasladko. Okrem toho, že skvelo chutí, prospieva aj zdraviu.

Tekvica je jednoducho zdravá a dá sa pripraviť na veľa spôsobov.

Foto: Shutterstock.com

Tekvica patrí k tým druhom zeleniny, ktoré môžete v kuchyni využiť bezo zvyšku. Každá časť má v sebe iné potrebné živiny, ktoré spolu tvoria dokonalý celok. Tekvica je z 90 percent tvorená vodou, môžete ju preto využiť aj v snahe schudnúť či len si udržať štíhlu líniu. Obsahuje minimum kalórií, ale akékoľvek jedlo s touto chutnou zeleninou dostatočne zasýti. Voda v organizme navyše na seba viaže škodlivé toxíny, ktoré sa z tela následne vyplavujú. To znamená, že tekvica pomáha aj detoxikovať náš organizmus.

Tekvica obsahuje vlákninu aj vitamín C

Okrem vody obsahuje dužina tekvice aj prospešnú vlákninu, ktorá podporuje trávenie a správnu funkciu čriev. Je bohatá aj na antioxidant beta-karotén, ktorý chráni organizmus pred rakovinou či srdcovo-cievnymi chorobami. Tekvica je tiež zdrojom veľmi dôležitého vitamínu A. Áčko udržuje pevné kosti, zdravú kožu a funkčný reprodukčný systém. Pomáha brániť sa proti vírusovým, bakteriálnym a parazitárnym ochoreniam. Potrebujeme ho aj na to, aby sme videli v tme.

Tekvica sa ďalej vyznačuje vysokým obsahom vitamínu C. Kyselina askorbová pomáha bielym krvinkám bojovať proti infekciám. Podobne ako vitamín A pôsobí ako účinný antioxidant. Céčko je nevyhnutné na hojenie rán. Mierni únavu. Dokonca podporuje mladistvý vzhľad, pretože súvisí s tvorbou kolagénu v koži.

Tekvica však posilňuje nielen náš organizmus, ale má pozitívny vplyv i na pekný vzhľad. „Vitamíny a minerálne látky nachádzajúce sa v tekvicovej dužine môžu blahodarne pôsobiť aj na vašu pokožku. Dokážu rozžiariť pleť a dodať jej elasticitu, pomáhajú s bojom proti vráskam. Z dužiny si môžete pripraviť aj hydratačnú masku, ktorá pleť vyživí,“ radí Tereza Vincourová, výživová poradkyňa značky KetoMix.

Semienka nevyhadzujte

Tiež po vydlabaní tekvice vyhadzuje jej semienka? Už to nerobte. Vedeli ste, že semienka sú plné minerálnych látok, ako je horčík, zinok či železo? Tieto látky podporujú imunitný systém, pomáhajú bojovať proti únave a vyčerpaniu a chránia pred srdcovými ochoreniami. Keď semienka hodíte na panvicu a sprudka nasucho opražíte, stanú sa skvelou chrumkavou pochúťkou na jesenné večery pri filmoch.

Čo si z tekvice pripraviť

Receptov je mnoho, a to nielen slaných, ale aj sladkých. Ak ste ešte tekvicu u vás doma veľmi neskúšali, na výber máte skvelé krémové polievky, tekvicové rizoto, tekvicový prívarok, tekvicové pyré (s mäsom, cestovinami či zeleninovými fašírkami) či šaláty s prídavkom tekvice. Vynikajúco chutí tekvica upečená v rúre, ovoňaná tymiánom. Recept si môžete vybrať na tomto odkaze alebo kliknite sem či sem.

Ak sa snažíte schudnúť či udržať si líniu, dajte pri sladkých receptoch s tekvicou pozor na množstvo cukru. „Ak sa rozhodnete pripraviť si typický jesenný tekvicový koláč a nasypete do neho množstvo bieleho cukru, nemôžete čakať, že to vašu líniu neovplyvní. Pri príprave jedál odporúčam, aby ste premýšľali nad všetkými ingredienciami. Predovšetkým nad tým, či je možné suroviny nahradiť iným variantom. V prípade cukru napríklad čakankovým sirupom,“ dodáva Tereza Vincourová.

Tekvicový koláč


Skvelý tekvicový koláčik.

Foto: varecha.sk


Suroviny
300 g hladkej múky
200 ml medu
2 ks vajec
250 ml mlieka
100 ml oleja
1 balenie kypriaceho prášku
200 g tekvicového pyré
2 ks banánov
mletá škorica
očistené slnečnicové jadierka
sušená papája

Postup
1. Vajcia, olej a rozpustený med si vyšľaháme, do vyšľahanej zmesi pridáme mlieko a zamiešame. Dyňové pyré zmiešame so škoricou, rozpučenými banánmi a taktiež vmiešame do zmesi.

2. Pridáme múku a prášok do pečiva, slnečnicové semienka, papáju.

3. Pečieme na 200° cca 20 minút. Dobrú chuť.
(Zdroj receptu: www.varecha.sk)

Ďalšie vynikajúce tekvicové koláčiky nájdete na tomto odkaze.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >