10 najlepších sladkých koláčov z tekvice

gb, 6. novembra 2021 o 04:10

Aspoň jeden sladký tekvicový koláčik si vaša rodina túto jeseň určite zaslúži. Ktorý si vyberiete?

Jesenný tekvicový koláčík.

Foto: varecha.sk

Toto je 10 najklikanejších receptov na tekvicový koláč v histórii Varecha.sk. Vyberte si, v ponuke je aj bezlepkový tekvicový koláč, tekvicový koláč s makom, vlašskými orechmi a polevou, tekvicový koláč s mascarpone penou, tekvicový koláč s jablkom a pomarančom alebo tekvicový koláč s krokantom. Ako malú ochutnávku vám ponúkame jesenný tekvicový koláčik.

Jesenný tekvicový koláčik

Suroviny
150 g tekvice
1 ks veľkého jablka
2 ks vajec
200 g hladkej múky
50 g hladkej celozrnnej špaldovej múky
1 ks vanilínového cukru
1 ks škoricového cukru
50 g hnedého cukru
20 g kryštálového cukru
150 ml oleja
100 ml mlieka
1 ČL sódy bikarbóny
1 ČL prášku do pečiva
1/2 ČL mletej škorice
štipka soli
2 PL rumu
3 PL hrozienok
4 PL mandlí

Postup
1. Recept popisuje jeho autorka vystupujúca pod prezývkou bonpari: Umytú tekvicu som prekrojila, vydlabala jadierka a nakrájala ju aj so šupkou na malé kocky, asi ako keď varíme zemiaky k obedu. Potom som ju dala do jenského skla a zasypala 1 - 2 lyžicami kryštálového cukru. Piekla som ju v rúre na 200 stupňoch, až kým nebola úplne mäkká, teda som ju priebežne sledovala.

2. Kým sa mi tekvica piekla, mandle som nasekala na drobné kúsky. Hrozienka som zaliala vriacou vodou, do výšky hrozienok (pekne napučia) a pridala 1 lyžicu rumu. Jablko som ošúpala a nastrúhala na väčšom slzičkovom struháku. Pozor, treba ho použiť aj so šťavou!

3. Zmiešame všetky cukry a vyšľaháme ich dopenista spolu s vajíčkami. Prilejeme olej a znova prešľaháme.

4. Múky zmiešame dohromady a premiešame ich so soľou, sódou bikarbónou a škoricou. Do mlieka pridáme druhú lyžicu rumu.

5. Tekvicu vyberieme, spravíme z nej pyré a necháme vychladnúť. Šupka nám pečením pekne zmäkla.

6. K vajíčkovej zmesi postupne zašľahávame na striedačku mlieko s múkami. Múky však minieme len časť, pretože by cesto bolo príliš husté. Až keď do cesta pridáme jablko aj so šťavou a vychladnuté tekvicové pyré, môžeme pridať zvyšok múky. Ja som to šľahala ďalej ručným mixérom.

7. Ako posledné prídu hrozienka aj s vodou a mandle, ktoré už primiešame len vareškou. Cesto je hotové, tak ho môžeme vyliať do formy. Ja som použila guľatú silikónovú, ktorej priemer je 26 cm. Pečieme na 180 stupňoch asi 40 minút. Treba sledovať, kým bude cesto zvrchu pružné, prípadne skúsiť špajdľou.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >