Tehotenstvo a kilogramy. Koľko môže pribrať tehotná žena podľa najnovších poznatkov? Je normálne, ak krátko pred pôrodom schudne?

Patricia Poprocká, 22. januára 2024 o 07:06

Tehotenstvo a nárast hmotnosti idú ruka v ruke. Kedysi sa udávalo, že ideálny nárast hmotnosti je 12 kilogramov, v čom je započítaná aj váha bábätka, placenty či plodovej vody. Platí to aj dnes?

Priberanie v tehotenstve je normálne, nemalo by však byť výrazné.

Foto: Shutterstock.com

Aj dnes podľa štúdie, ktorú robili lekári v Prahe, sa zistilo, že žena, ktorá počas tehotenstva pribrala viac než 15 kilogramov, mala zvýšené riziko nadváhy alebo obezity ešte aj pol roka po pôrode.

Ako vysvetľuje skúsený pôrodník a prednosta II. Gynekologicko – pôrodníckej kliniky Lekárskej fakulty UK v Bratislave profesor Jozef Záhumenský, napriek tomu sa už v súčasnosti na spomínaných 12 kilogramov tak striktne nedbá, hmotnostný prírastok sa počíta aj od pôvodného body mass indexu. „Vo všeobecnosti je v prvom trimestri odporúčaný prírastok do dvoch kilogramov a následne by mala žena ideálne pribrať asi kilogram týždenne,“ uvádza vo svojej knihe Pôrodníctvo pre každého.

Celkový nárast hmotnosti sa teda odporúča v rozpätí 11 až 15 kilogramov, ale závisí to od typu ženy. „V prípade podváhy pred otehotnením môže byť prírastok až do 18 kilogramov, v prípade nadváhy alebo obezity sa odporúča maximálne 9 kilogramov,“ približuje lekár.

Pri silných nevoľnostiach a nechutenstve na začiatku tehotenstva ženy neraz zaznamenajú aj úbytok hmotnosti. A ako pripomína Jozef Záhumenský, žena môže mierne stratiť na váhe aj ku koncu tehotenstva. „Je to spôsobené tiež zníženým príjmom potravy, pretože tehotná maternica mení polohu žalúdka, čím sa mení jeho kapacita, zvyšuje sa riziko návratu potravy a kyselín do pažeráka spojený s pálením záhy,“ vysvetľuje.


ANKETA:

Pribrali ste v tehotenstve viac než 15 kíl?

43,1%



46,2%



4,6%



0,0%



1,5%



4,6%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >