„Kde mi zmizli nohy?“ Šesť úsmevných fáz tehotenstva z pohľadu budúcich matiek

Patricia Poprocká, 15. mája 2023 o 05:09

Tehotenstvo sa delí na tri trimestre, poznáte ale aj jeho jednotlivé časti podľa veľkosti bruška? Nie, nejde o žiadne vedecké tabuľky, len o úsmevných šesť fáz podľa pocitov žien.

Bruško niekedy poslúži aj ako podložka pod misku s jedlom.

Foto: Shutterstock.com

Fáza 1 – Nič nevidno

Možno sa niekto pozastaví nad tým, že žena je zrazu nejaká iná – buď krajšia alebo škaredšia, je to však niečo nedefinovateľné, sotva postrehnuteľné a príčin môže byť milión. Niekedy v tejto fáze nevie o tehotenstve ani samotná žena, len vníma, že je unavená, citlivejšia na chute či vône alebo na obrazy okolo seba, zatiaľ „z neznámych dôvodov“.

Fáza 2 – Už ste si všimli?

Radostná novina už je známa, malý poklad v maternici dosahuje veľkosť hrášku či hroznovej bobule, bruško už troška vyčnieva, zatiaľ však najviditeľnejšie doma v sprche. Pod šatami sa sotva niečo rysuje, hrdá budúca matka sa však ho už snaží ukazovať, aj keď si väčšina okolia ešte sama od seba nič nevšimne.

Fáza 3 – Jednoducho roztomilé!

Bruško je ako z módneho časopisu pre budúce mamičky – jednoznačne viditeľné, ale zároveň ešte neobmedzujúce. Skrátka zlatý čas na predvádzanie – seba i kúskov oblečenia, ktoré si už v inom životnom období na seba nedáte.

Fáza 4 – Kde mi zmizli nohy?

Sprvu tento objav spôsobuje radostný úžas. Žena sa aj zabáva z nového, doteraz nepoznaného stavu, keď si pre brucho nedovidí na nohy, s ťažkosťou si viaže šnúrky na topánkach či strihá nechty na nohách. Až na to, že je to zo dňa na deň náročnejšie. A znenazdajky je tu fáza 5.

Fáza 5 – Pozor, hľadá sa balans!

Ťažisko je zrazu úplne inde než doteraz a žena má pocit, že väčšie brucho už ani neunesie. Cíti sa obrovská, akoby sa dieťa malo už každým dňom narodiť, v skutočnosti je však do pôrodu ešte ďaleko. A bruško, vlastne už brucho či brušisko bude ešte oveľa, oveľa väčšie. Pre tehotnú ženu v tejto fáze však už takmer nepredstaviteľná predstava. Ešte väčšie???

Fáza 6 – Pomôžte mi niekto vstať!

Niektoré ženy sa v tejto fáze prirovnávajú k slonovi alebo k stotonovému nákladiaku. Problém je vstať, problém je sadnúť si, problém je pretočiť sa na posteli alebo len zmeniť polohu na gauči. Brucho v niektorých situáciách slúži ako tácňa alebo podložka pod knihu či časopis, napnutá pokožka však svrbí... Potešujúcou správou pre ženu v tejto fáze je, že pôrod je už naozaj „na spadnutie“, zároveň však vyvstáva otázka: Ako v takomto stave budem schopná priviesť dieťa na svet, keď sa sotva hýbem? Nuž, príroda je múdra, zariadi všetko a žena v sebe potrebnú silu nájde. Základ je si dôverovať.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >