Tabletka, kondóm či teliesko? Veľké porovnanie jednotlivých druhov antikoncepcie, ich účinnosti i dopadov na planétu

ahojmama, 2. júna 2024 o 05:03

Najlepšia antikoncepcia? Predsa abstinencia, ale žarty bokom. Momentálne je dostupných asi 15 druhov antikoncepcie, každému vyhovuje niečo iné, podľa toho si aj páry volia tú svoju. Málokto rieši dopad antikoncepcie na životné prostredie, ten je však pri niektorých druhoch naozaj významný. Ktorá antikoncepcia je najekologickejšia a naopak?

Riskneme to?

Foto: shutterstock

Tabletky

Patria medzi veľmi rozšírené, najmä v našej západnej kultúre. Antikoncepčné tabletky obsahujú hormóny, najčastejšie kombináciu estrogénu a progesterónu. Sú jednoduché na užívanie, majú vysokú účinnosť, v niektorých prípadoch aj zdravotné benefity v podobe lepšej pleti či kvality vlasov, nechtov, v niektorých zasa naopak, komplikácie vo forme bolesti hlavy, nevoľností, nárastu hmotnosti a podobne. Faktom tiež je, že ich užívanie zanecháva na prírode výraznú stopu. „Hormóny z tabletky neskôr opustia organizmus prostredníctvom moču a dostanú sa do vodných ciest. Environmentálne agentúry na celom svete zistili, že vystavenie antikoncepčným hormónom má výrazný vplyv na ryby – zmenilo ich gény a správanie. Ich reprodukcia je narušená a oneskorená a bolo tiež zaznamenané poškodenie obličiek a pečene rýb,“ konštatuje online magazín Ekoreštart.sk, ktorý sa venuje porovnaniu jednotlivých druhov antikoncepcie.

Kondómy

Aj tie patria medzi antikoncepciu s vysokou účnnosťou, ak je použitý správne a v záručnej lehote. Ich výhodou je, že okrem nežiaduceho otehotnenia z veľkej miery chránia aj pred sexuálne prenosnými infekciami a chorobami. A čo ich vplyv na životné prostredie?
Nevýhodou je, že slúžia na jedno použitie a štandardné verzie sú vyrobené z biologicky odbúrateľných materiálov zmiešaných s biologicky nerozložiteľnými materiálmi. „To znamená, že sú odsúdené na tisíce rokov na skládkach. Mnohé kondómy navyše obsahujú vedľajší živočíšny produkt nazývaný kazeín, ktorý pochádza z kravského a kozieho mlieka. Tieto kondómy preto nie sú vegánske, ani bez krutosti,“ približuje Ekoreštart. Na trhu sú však aj ekologickejšie možnosti – vegánske, prírodné kondómy, vyrobené z fairtrade gumy a plne biologicky odbúrateľné. Takže nie je jedno, aký si vyberiete.

A ešte jedno pozor: „Ak výrobcovia sľubujú funkčnosť navyše, napríklad dlhšiu výdrž alebo väčšie potešenie a citlivosť, vo všeobecnosti to znamená viac pridaných chemikálií. Štúdie naznačujú, že niektoré z nich môžu narušiť hormóny a vaginálnu flóru. A ak takéto kondómy skončia na skládke, tieto chemikálie sa môžu vylúhovať do podzemnej vody,“ pripomína magazín.

Kondómy treba po použití zahodiť do koša, v žiadnom prípade nesplachovať do záchoda, pretože môžu upchať toalety a spôsobiť rôzne problémy v riekach a moriach.

Vnútromaternicové teliesko

Vnútromaternicové teliesko, IUD, známy ako „cievka“  je malé zariadenie v tvare T vyrobené z plastu alebo kovu, ktoré sa vkladá do maternice, kde môže zostať 5 až 10 rokov. Vnútromaternicové teliesko je účinnou antikoncepciou, keď je správne vložené a nevyžaduje žiadnu inú starostlivosť. Je bez hormónov a spolieha sa len na samotné teliesko, aby sa zabránilo otehotneniu. Z ekologického hľadiska je pravdepodobne najlepšou možnosťou, nevyhovuje však každej žene. Podobné ako IUD je aj vnútromaternicový systém IUS, ten však uvoľňuje do tela gestagén.

Náplaste, vaginálne krúžky, pesar

„Náplaste a vaginálne krúžky sú vyrobené z plastu, uvoľňujú hormóny a sú dodávané v plastových obaloch. K tomu sa musia vymieňať raz mesačne, resp. raz týždenne,“ vyratúva Ekoreštart. O niečo ekologickejší je pesar alebo klobúčik, ktorý možno opakovane používať dva roky. Je vyrobený zo silikónu a neobsahuje žiadne hormóny.

Sterilizácia

Ako antikoncepcia pre mladých sa neodporúča, volia ju páry, ktoré sú rozhodnuté nemať už potomkov. Aj keď sa hovorí o zásahu do organizmu prakticky bez následkov, v súvislosti s ňou sa hovorí o predčasnom klimaktériu či možnom abnormálnom maternicovom krvácaní.

Sledovanie plodných dní

To nestojí naozaj nič, jedinou nevýhodou je, že je to najmenej účinná metóda antikoncepcie. Menštruačný cyklus žien nie je zakaždým rovnaký a hoci sú ženy, ktorým ide „ako hodinky“, ani v tomto prípade sa výnimka nedá vylúčiť.

Nuž, vyberte si!

Celý článok magazínu Ekoreštart si môžete prečítať TU.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >