Superpotravina avokádo, ako rozpoznáte, či je zrelé? Tento trik vám ušetrí peniaze aj nervy

ahojmama.sk, 5. septembra 2024 o 05:05

Je veľmi zdravé, najmä pre vysoký obsah bielkovín, zdraviu prospešných tukov a antioxidantov. Zároveň obsahuje málo cukrov, takže avokádo odporúčajú odborníci zaraďovať do jedálnička čo najčastejšie. Kúpiť avokádo, ktoré je práve zrelé a vhodné na konzumáciu, je však niekedy celkom veda. Rozoznať, či je dobré alebo nie, pomôže tento malý trik.

Takto vyzerá avokádo ideálne na konzumáciu.

Foto: shutterstock.com

Určite ste sa už stretli s tým, že nie je avokádo ako avokádo. A to, ktoré ste kúpili v obchode, ste museli vyhodiť, pretože bolo prezreté alebo naopak, tvrdé a zelené, ktoré doma nie a nie zmäknúť.

Nezrelé, tvrdé avokádo sa nedá ani poriadne olúpať, navyše je nezrelé bez chuti. Príliš mäkké má už zasa hnedé bodky, prípadne aj väčšie plochy, ktoré signalizujú, že ho môžete vyhodiť.

Ako teda vybrať avokádo, zrelé na konzumáciu? Veľa prezradí, ak odtrhnete jeho špičku. Ak je plôška pod ním zelená, znamená to, že je ešte nezrelé. Žlto-zeleno-hnedá farba svedčí o tom, že avokádo je vhodné na konzumáciu, no a tmavohnedá plôška znamená, že je avokádo už prezreté.

Predajcovia nie sú z takéhoto testovania nadšení, obávajú sa, že avokádo bez stopky stratí na kvalite, preto je vhodné test robiť len na kusoch, ktoré sa chystáte naozaj kúpiť. Ak je avokádo na dotyk tvrdé, naozaj netreba odstraňovať stopku – že je ešte nezrelé a nevhodné na jedenie, je jasné aj bez toho. No a pri príliš mäkkých kusoch je tiež veľmi často jasné, že kúpiť ich budú vyhodené peniaze.

Samozrejme, ideálne by bolo, keby bola kvalita potravín v našich obchodoch na vysokej úrovni a človek by nebol nútený k takýmto praktikám.

Prečo je avokádo zdravé:

zlepšuje hladinu cholesterolu, má protizápalové účinky, má priaznivé účinky na zrak, nepriberá sa z neho, zlepšuje vstrebávanie živín, ktoré sú rozpustné v tukoch (napr. karotenoidy) u iných potravín, ktoré konzumujeme, znižuje riziko depresie a môže pôsobiť aj preventívne proti rakovine, podporuje činnosť mozgu a tvorbu červených krviniek




ANKETA:

Máte radi avokádo?

87,8%



1,2%



4,9%



6,1%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >